Keskustelut Metsänhoito Pajujen hävittäminen / glyfosaatti

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 50)
  • Pajujen hävittäminen / glyfosaatti

    Merkitty: 

    Viitaten edellisiin aloituksiini turvesuon metsityksestä, pitäisi aloitella projekti hävittämällä erityisesti pajua joiltakin saroilta erityisesti ojien reunustoilta. Glyfosaatilla ruiskutus lienee tehokkain tapa. Meinasin hankkia tarkoitukseen akkukäyttöisen reppuruiskun. Glyfosaattivalmisteita on paljon eri merkkisiä jne. Olisiko raadilla tietoa, mikä olisi halvin glyfosaattivalmiste huomioiden valmisteen vahvuus (g/litra). Muita vinkkejä pajun myrkytykseen?

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itse olen vähäiset ruiskutukset tehnyt reppuruiskulla. 10 litran säiliö,2.5 dl glyfosaattia. On pajut kuolleet sillä seoksella.

    jees h-valta

    Jos suihku on heikko ei se ruiskusta johdu vaan iästä. Ja järjettömästä ittensä myrkyillä kyllästämisestä.

    jpjulku jpjulku

    Ei kai noista seossuhteista kannata yleispätevästi puhua, kun valmisteita on niin erivahvuisia. Roundup Powermaxissa näyttää olevan glyfosaattia 720g per kilo, kun niissä vanhoissa kaikille myydyissä oli huomattavasti vähemmän tehoainetta. Pitäisi puhua puhdasta glyfosaattia / x litraa vettä.

    Täytynee hankkia tuo kasvinsuojelututkinto…

    Tolopainen

    Pajuille kannattaa ostaa halvinta glyfosaattia. Nuo voimakkaammat on maatalouskäyttöön. Tehoavat muutamassa päivässä keväällä ja voi aloittaa kylvöt.

    Pete

    Uturuiskut sillä tavoin käytettynä kuin Jätkä esittää ovat historiaa. Uturuiskulla levitys tehtiin tosiaan utuna niin että ”levityshyrrää” pideltiin varren päässä noin 2 metrin korkeudessa. En ainakaan itse sellaiseen enää lähtisi. Vaatii todella otollisen tasaisen, mutta heikon tuulen että onnistuu edes teorissa ja käytännässä utu leijailee levittäjän päälle. Levitystasaisuuden arviointi on myös hyvin vaikeaa. Mitään lisäaineita ei utu-ruiskussa käytetty vaan se oli nimenomaan optimoitu 360g glyfosaattia sisältävälle Roundupille. Nesteen viskositeetti on tärkeä ominaisuus ja sitä ei pidä (pitänyt) soteka millän seoksilla.

    Jos laitteet kiinnostaa, niin mankarulv.com sivuilta niitä löytyy. ”Ylä-ilmoihin” levittävää mallia ei ole tarjolla, mutta Jätkä varmaan virittelisi sellaisen noista itse. Noita Mankarin laitteita käytetään joulukuusiviljelmillä hyvällä menestyksellä. Voisi toimia nuorissa taimikoissakin. Ulva-ruiskun etu on kontrolloitu levitys, kun glyfo leviää käytännössä keskipakoisvoiman levittäminä mikro-pisaroina niin ”paine” puuttuu. Tämä tarkoittaa että sumua ei leviä levityskohdan ympärille kuten reppuruiskulla voi käydä. Tyyni sää on silti ehkäpä vielä eduksi. Ulvaruiskulla ei kannata sitten booria levittää, hehtaarille sitä tarvitaan 15litraa joten ulv-ruiskulla menisi ikä ja terveys ja viskositeetti tuskin edes soveltuu ko laitteisiin.

    Pajukon torjunnassa olennaista on saada noin 6litraa/ha annoksella glyfosaattia käsiteltävälle alalle. Sinällään on totta, että vesimäärä kannattaa pitää pienenä, 5% seos on laihin mitä kannattaa käyttää. Sumuruiskulla voi aivan hyvin käyttää vaikka 50% seosta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Onko nyt kokonaan unohtunut että paju tottelee myös mekaanista raivausta.

    Erityisesti ruotsalaismalli, jossa raivataan kahdesti saman kesän aikana tehoaa hyvin.

    Pitää näköjään noita ruiskutuksiakin tehdä useampi, niin ettei sekään niin vähätöistä ole.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Husq165R

    Eikä edes tarvitse aina samanakaan kesän aikana. Jos vaikka 2v välein käy pajut raivaamassa niin taimilla ei suurempaa hätää. Usein se tilanne näyttää pahemmalta kuin mitä se haittavaikutus oikeastaan on.

    Puuki

    Esim. pellolle istutettu ra-koivu voittaa pajukon kasvussa yhden raivauksen jälkeen. Kuusitaimikossa  tarvitsee pari kertaa.

    Ukkopekka

    Voi se varmaan joskus noinkin mennä. Itsellä on työn alla pellon metsitys. Raivasin edeltävästi täyteen kasvaneet ojanvarret ja väleistä vähän harvemmassa kasvaneet puut/vesat. Tämä tapahtui kevättalvella. Keskikesällä oli sellainen viidakko, että itku meinasi päästä. Ja kun vielä ensimmäinen ruiskutuskaan ei tappanut vesakkoa, niin ei auttanut kuin raivata uudelleen. Nyt en kyllä enää kolmatta kertaa ennen istutusta suostu tätä raivaamaan, toivottavasti ruiskutus tehoaa tällä kertaa.

    Tolopainen

    Ei pajukkoa saa kokonaan  pois reppuruiskulla. Pellolla voi käyttää traktoriruiskua, jolloin koko alue tulee käsiteltyä. Glyfosaatti ei kaikkia puskia tuhoa, MCPA toimii pajukkoa vastaan paremmin

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 50)