Keskustelut Metsänhoito Pellon koivitus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 62)
  • Pellon koivitus

    Koivikoiden keskellä 1,2ha peltoa, jota on lakattu viljelemästä ja viimeinen vuosi oli viljalla, niin siihen tuli 50-60% koivun taimikko jopa paikoin sakea(noin 1-3m korkeaa 2 vuodessa), mutta millä saa suurimpiin laikkuihin koivua, heinä kasvaa yli metrin mittaiseksi?
    Onko kukaan koitellut jos ruiskuttaisi Roundopin juhanuksen kieppeillä laikkuittain isoimpiin taimettomiin osiin ottaisko koivun?

  • Puun takaa

    Haapa on siitä hyvä puu, ettei naapuri tule kateelliseksi.
    Tiedän sen kokemuksesta.
    Huom! Haavat ovat minun puolellani rajaa.

    Pähkäilijä

    Eilen tulleessa maastullin mo numerossa (joka on kait tilaajille tullut jo keskiviikkona) oli juttu koivun viljelystä jossa 22 vuotiassa taimikossa on päästy 22 metrin pituuteen, kirjoitettu sivulla 22.

    Kiinnostavaa kotitarvekasvatuksessa kuinka monta kWh/ha on eroa koivulla ja haavalla per vuosi yhden kierron aikana. Koivun tyvitukki tosin on eriluokkaa jos sille löytää ostajan ja molemmilla on samat ongelmat varhaistaimikkovaiheessa…

    Puun takaa

    En osaa laskea kilovattien hintaa, mutta jos verrataan kustannuksia ja tuottoja, koivun taimet ovat halvemmat.
    Kuitupuuvaihe menee kuutioissa aika lähelle toisiaan, ja tyvitukit vievät koivun voitolle.
    Jesse laskee tämän toisella tavalla, sillä hänelle metsän nettorealituotto ei ole jostain syystä tärkeä asia.

    jees h-valta

    tottakai kotitarvekasvattaja on pareen ”bisnismies” se nyt on selvä. Kilowatit tietenkin vilkkuu silmissä koko ajan kun siellä haavikossa kulkee. Puuntakunen voisi sitten jälleen näyttää koivikon jossa on päässyt kolmeensataan mottiin/ha kahdessakymmenessä vuodessa. Tietysti vielä parempi jos yli. Ja kuinka suuri osa siitä olikaan niitä tyvitukkeja?

    Puun takaa

    Jesselle ei jostain syystä metsän arvokasvu merkitse mitään.
    Koivulla se on jo alle kahdenkymmenen vuoden iässä kiivaimmillaan, kun taas haavalla sitä ei ole lainkaan.
    Tästä on turha Jessen kanssa väitellä, mutta me jotka olemme haapaa ja koivua sekä muita puulajeja samanaikaisesti kasvattaneet, tiedämme eron.

    jees h-valta

    Minulta löytyy aika kattava valikoima puulajeja kasvatuksesta. Eli kaikki mistä jotain taloudellista hyötyä on ja loput ainakin poltinpuutarpeiksi. Lehtikuusia ei kasva kuin kaksi kappaletta ja nekin kaatuu heti kun sattuu moottorisahan kanssa ohi kulkemaan.
    Jokaikisellä puulla on arvokasvua jos sen osaa hyödyntää metsätaloudessaan. Jopa pihlajat ei ole enää minulla automaattisesti hyljeksittyjä. Jos on hyvä rungon muodostus kasvatan paikassaan sitäkin.

    Pähkäilijä

    kWh laskentaan vois laittaa helpon nyrkkisäännön.

    4 m3 koivua on 10 000 kWh
    5 m3 haapaa on 10 000 kWh

    eli 100 m3 koivua tai 125 m3 haapaa on saman verran, paitsi koivun suhteen tulee vähemmän työtä/ kWh.

    Jos nyt taimikkoa perustaa on ainakin varmaa että 30 vuoden kuluttua polttopuuta tarvitaan, savupiipputeollisuudesta ei ole enää niin suurta varmuutta mitä löytyy.

    jees h-valta

    Onpas taas ollut oikein PÄHKÄILYÄ. Voisi jopa sanoa että pähkä……noh olkoon sanomatta. En aio klapittaa, en aio polttaa, piste. Toiseksi, minua kiinnostaa erittäin vähän mitä kolmenkymmenen vuoden päästä haavoille tapahtuu. Joku varmaan tekee niille jotain ja jos ei tee niin luonto ainakin kiittää luonnon ystävää. Minun tähtäin on vuosivälille 2020-jotain. Ja se jotain sitten riippuu miten äijä toimii ja mitä metsäomaisuudelleni yleensäkkin kuuluu. Se Kaskisten savupiippu tupruaa nytkin hyvin vähän ja se vähä riittää minulle. Ja jos se nyt muutamassa vuodessa sattuisi katoamaan väitän omaavani senverran markkinahenkeä että hommaan puilleni ostajan. Ja väitän että jos täällä vielä paljonkin savupiippuja rytisee nurin tulee muittenkin puulajien kasvattajille ongelmia. Pohjoisessahan siitä jo on esimakua saatukkin.

    Metsänsä ostanut

    Pelto on hiesua, jossa koivut kasvaa hyvin. Haavan ja koivun istuttamisen varjopuoli, että on paljon hirviä.
    Tämä olemassa oleva koivuntaimikko on syntynyt luonnostaan, kun pelto jäi viljan sängelle pellon vuokraaja sanoi, siinä on kohta koivikko!
    Viljan sängessä näkyi puinnin jälkeen jo koivun sirkkalehtiä..
    Näissä aukkopaikoissa kai oli heinää jo viljan aikaan.
    Koivun taimia jos on sakeassa, edelliset samalla tavalla taimettuneet pellot tiheät koivutaimikot hirvet jätti rauhaan harvat katkoivat tupsuiksi.
    Kokeilen illan tyyneydessä juhannuksen kieppeissä torjun heinän ja haravoin sen kuukauden kuluttua, ellei onnistu 2v kuusia. Aina siihen näkyy tulevan uusia koivuntaimia, kun ympärillä on pelkästään koivumetsiä!

    Pähkäilijä

    Lehtipuupuidulle on kysyntää aina, meneekö se savupiipputeollisuudelle vai polttoon on sitten oma valinta. Jälkimmästä varten voi itse myös lopputuotetta jatkojalostaa pitemmälle.

    Siinä mielessä on hyvä miettiä mitä aikoo kasvattaa, koivusta saa myytyä paksumman osan joka on hankala klapikoneita varten kohtuuhinnalla eteenpäin.

    Suomessa on sellutehtaita ajettu alas ja ajetaan edelleen. Jos metsänsä ostanut ei asu Harjavallassa niin jossain muualla päin Suomea ei harvennuksille ja kuitupuulle saata olla ostajia tarjolla selluteollisuuden puolelta eikä tällä hetkellä edes energiapuunkaan kivihiilen edullisuuden takia.

    Jos ei tahdo pitää munia yhdessä Kaskisen korissa on aivan normaalia laskea myös kWh tuotto ja kWh hintakin kasvavalle puulle.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 62)