Keskustelut Metsänhoito Perustan tammimetsän

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Perustan tammimetsän

    Olen ajatellut perustaa ensi keväänä reilun hehtaarin kokoisen tammimetsän Jyväskylään (III-vyöhyke, edullinen pienilmasto – lämpösumma yli 1200). Paikka metsitettyä peltoa, maaperä hiesua, pohjavesi lähellä pintaa – tuore paikka siis.

    Tammet ryhmäistutuksina (9 tammea/ryhmä, ryhmät 8-10m välein) ja ryhmien väliin koivua tai kuusta antamaan tungosta (pakottamaan tammet kasvamaan suorina ja vähäoksaisina).

    Taimet suojataan 1.2 m taimisuojilla ja kun aikanaan tulevat ulos suojista niin ruiskutetaan joka vuosi MOTA-hirvikarkotteella.

    Idea kopioitu Yläneen tammiviljelmästä:

    http://www.forestum.fi/Palvelut/Kohteita/Kohde3/tabid/475/Default.aspx

    Onko palstan lukijoilla kokemusta tammen kasvattamisesta tai tietoa hyvistä referenssitaimikoista ja -metsistä mistä kannattaisi ottaa oppia? Ja hyviä vinkkejä minulle ennen kuin perustan metsän…

  • Hard

    Taidan laittaa kuusen sijasta koivua sekoituspuuksi, kuusi voi kylmentää maata liikaa etenkin keväisin. Lämpimyys on kaiken a ja o näin pohjoisessa.

    Laita ne koordinaatit osoitteeseen k124871@yahoo.com, käyn vilkaisemassa. Onko kyseessä isokin taimikko?

    jees h-valta

    Lehtipuu ehdottomasti parempi. Hyvin viihtyy omassa h-haavikossa joukossa ja tullut sinne täysin luontaisesti. Haavikossahan lintuja viihtyy paljon ja ne varmasti siementäneet tammetkin.

    Hard

    jees h-valta, missäpäin metsäsi sijaitsee? ja paljonko on matkaa lähimpiin tammiin? tuo luontainen taimettuminen kiinnostaa…

    Burl

    Tuo ryhmittäinen istuttaminen kuulostaa järkevältä. Luin jostain, että muistaakseni Suomessa perinteisesti tammia on istutettu viiden puun ryhmiin ja niiden välille on tullut sitten siemensyntyistä lehtipuustoa. Ryhmistä on valittu myöhemmin paras puu kasvatettavaksi tukkipuuksi, yleensä keskimmäinen. Yhtymän mailla istutettiin tammia MT+:lle Itä-Suomessa arviolta 1000 puuta hehtaarille tasaisesti, ja luonnontaimet täydensivät. Nyt ehkä viisi vuotta myöhemmin tilanne on se, että tammet ovat ehkä kaksimetrisiä myyrien, latvojen paleltumisien ja jänisten sekä tammen yleisen kasvuvauhdin takia, kun taas koivut alkavat olla nelimetrisiä. Kun tervettä, kovassa kasvussa olevaa koivua ei raaski kaataa nurin, näyttää siltä, että tuo tammikko on tuhoon tuomittu.

    Toisella palstalla on parikin tammen taimikkoa, nämä peltomaalle istutettuja puhtaita tammen taimikoita. Molempien taimet kasvatettu aluksi kasvimaalla ja sitten avojuuritaimina istutettu peltoon. Jumalattoman juurakon kasvattavat, puun maanalainen osa on helposti kaksinkertainen maanpäälliseen nähden. Tämmöisen taimen siirtämisen jälkeen taimi juroo useamman vuoden, mutta kasvuun ovat lähteneet. Jälkimmäisellä kerralla siirsin kevällä itäneet, vaaksan mittaiset taimet peltoon havaittuani, että niillä oli jo siinä vaiheessa paalujuurta kolmisenkymmentä senttiä ja siirto myöhemmin olisi ollut hankalaa. Siirtoistutuksen jälkeen puiden maanpäällisten osien kasvu lakkasi käytännössä tyystin vuodeksi, mutta nyt, reilua kolmea vuotta myöhemmin, ovat taas kasvussa.

    Burl

    Jos vielä tammimetsikköä meinaan perustaa, teen sen kylvämällä. Taimen siirrosta mahdollisesti johtuva jurominen sivuutetaan ja toisaalta tammen taimi kasvaa terhon runsaiden voimavarojen siivittämänä vankaksi taimeksi jo ensimmäisenä kesänä, ja toisaalta sitkeänä puuna säilyy tarvittaessa aluskasvillisuuden seassa elinvoimaisena kuhan pääsee sen edelle. Tosin parasta lienee, että heinikkoa käy niittämässä pari kertaa kesässä. Myöhemmin taimien leikkaukset ovat tärkeitä, jotta puista tulee yksirunkoisia. Näin jo meidän parimetrisillä taimilla.

    Tubex-putket ovat osoittautuneet mainioksi viimeisellä viljelmällä. Puut ovat kasvaneet kolmessa vuodessa alun juromisen jälkeen nyt keskimäärin parikymmentä senttiä putkista ulos, eli ovat nyt kutakuinkin 80-senttisiä. Myyrätuhoja ei ole ollut, ylimääräisiä haaroja ei ole muodostunut, ja putket ovat näyttäneet edesauttavan puiden kasvua: tämän vuoden keväällä siinä vaiheessa, kun koivu oli hiirenkorvalla, tammet olivat kasvattaneet putkissa latvaversoa jo kymmenkunta senttiä.

    jees h-valta

    Hard, kyllä nuo siemenet on kylän pihoista siiville lähtenyt. Omakin naapuri tuossa saanut komean isonkin jo kasvateltua. Omalle lähimmälle ja kyseiselle on matkaa linnuntietä ehkä noin kilometri.
    Veikkaisin närhejä kuljettajiksi.
    Haapa antaa pitkään hyvin valoa kun istutusetäisyys on kolmemetriä. Aion kyllä vaalia keskeisempiä parhaita yksilöitä ja melkein haapaa laitetaan rattaille jos alkaa liikaa varjostaa.
    Nyt juuri eilen illalla sillä palstalla kulkiessani hämmästyin sen tammen kovaa kasvua joka parhaiten reitilleni osuu.
    Nyt se on noin kaksimetrinen ja ei se ympäröivä haavikkokaan ole vielä kuin neljä-viisimetristä. Olisko hiukan kirittänyt?
    Maaperä on kyllä lähes ”taivaspaikka” monelekkin puulajille.
    Ensin musta muheva multa jonka alla hyvin vettä läpäisevä hieta.
    Myös hyvä ojitus. Vadelmakin kyllä tykkää ja on myös raivaamatta hyvinkin miehenmittaista. Sieltä se tammikin vain on potkaissut päivänvaloon.

    satapii

    Omat neuvot tammimetsän perustamiseen.

    Muokkaa maa jo nyt.
    Kerää terhot lokakuun puolenvälin paikkeella.
    Sopiva tuulinen päivä ja maasta saa helposti kerättyä kassillisen.
    (puustakin voi kerätä, kunhan ei kerää liian aikaisin)

    Kylvä terhot pottiputkella n.5cm syvyyteen (pari terhoa aina kerrallaan putkeen) Kylvökohtia voi tehdä puolenkymmentä lähekkäin ja sitten siirry seuraavaan kohtaan. (itse olen kylvänyt jo lokakuussa)

    Jos perustat metsikön vasta keväällä, on terhojen talvisäilytys mietittävä kunnolla. Muovipussissa homehtuvat, hiiret ja oravat voivat löytää kätkösi jne…(kantapään kautta oppinut)
    Yksi tapa on laittaa perunakuoppaan saaviin kuivaa hiekkaa ja terhot hiekan sekaan/alle odottamaan kevään kylvöä.

    Ostetuilla taimilla taimikon hinta nousee korkeaksi, jos aijot istuttaa taimia.

    Terhojen idettyä suojaa parhaat taimet!!! esim tubex taimisuojilla.
    (taimet voi suojata heinäkuussa)
    Jänikset ehdottomasti pahin vaara ensimmäisinä vuosina.
    (syksyn aikana kun heinät lakastuu, siirtyy jänikset ja hirvet syömään heinän sijasta puurunkoista ravintoa, haapaa, pajua, tammea, omenapuuta jne..)
    Talvella taimet on lumen alla, vaarana lähinnä myyrät. Keväällä lumien sulettua taas jänikset.

    Itse olen kylvänyt tammea sekapuuksi jo useampaan taimikkoon. Tosin suojaus jäänyt pääosin tekemättä ja monesti hyvin itäneet taimet on päätyneet jäniksen suihin. (muutamia satoja 1-3m taimia kuitenkin on jäljellä ja uskoisin, että ne jo kasvavat aikanaan tukkipuiksi)

    Nyt pitää visakoivu kuvioiden lisäksi kävellä oksasakset mukana myös näitä taimikoita. Tammi kestää hyvin oksakarsintaa (ja vaatii sitä, jos meinaa kasvattaa oksatonta tyvipölliä)

    Omat kokeilut Lahti-Hämeenlinna tasolla.

    korpikuusi

    Laitoin s-postin.

    Vesku

    Aika haastava juttu on perustaa tammimetsä Jyväskylän korkeudeudelle.Jonkinlaisen puiston sinne ehkä voi saada aikaan.Itse olen koettanut kasvattaa tammimetsää Lohjan korkeudella. Siis metsikköä jossa on pääasiassa vain tammia ja joissa on oksatonta runkoa 5-10 metriä. Harrastuksena se on erittäin mielenkiintoinen koska tammi jalonalehtipuuna on maassamme äärirajoillaan. Kokemuksenani on että taimivaiheen jälkeen suurin murhe on kasvukauden lyhyys Suomessa. Tammellahan on kesällä kaksi kasvuvaihetta. Ensin touko-kesäkuussa se kasvaa normaalien puiden tapaan, mutta pitää sitten heinäkuussa kasvutauon, alkaen taas elokuussa uuden kasvuvaiheen,jossa varsinkin pituuskasvu on voimakasta.Näiden versojen puutuminen alkaa vasta syyskuun puolivälissä jatkuen lokakuulle. Jos pakkaset tulevat ennen puutumista latvaversot kuolevat ja pituutta ei tule vaikka puu muuten jää henkiin.
    Toisaaltahan nyt kyllä odotetaan ilmastonmuutosta, joten jos syksyt lämpenevät niin sillähän asia korjaantuu.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)