Keskustelut Metsänhoito Peter Wohlleben

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 474)
 • Peter Wohlleben

  Merkitty: 

  Peter Wohlleben,Saksa,metsänhoitaja,ei ekointoilija,hankkii vain tietoa metsistä

 • Rane

  ”puut on kasveja ”

  OK

  mehtäukko

  Polveutuukohan ihminen apinasta Peterin mukaan?

  Puuki

  Jos vanhat puut kasvaa enemmän kuin nuoret, niin mikä olisi niiden rajaikä ?

  Ei voi yleistää , kun kuitenkin on tiedossa, että eri puulajeilla on erilainen kasvurytmi myös niiden iän mukaan.  Lehtikuusi kasvaa hyvin vielä vanhanakin (yli 150 v) mutta siinä vaiheessa monet muut puulajit ei enää kasva. Esim. harmaaleppä kasvaa erittäin hyvin 0-20 v mutta lahoaa jo n. 60 vuotiaana.  Jos puiden latvukset supistuu liian paljon, niin niiden kasvu heikkenee ja elpyy hitaasti vaikka saisivatkin lisää kasvutilaa.

  Puut on monimutkaisia tuotantolaitoksia ja niiden juuristot yhteydessä toisiinsa. Mykorritsasieniltä puut saa ravinteita ja vettä ja antaa yhteyttämistuotteita (sokereita) vastineeksi.   CO2 :sta syntynyttä hiiltä kertyy juurikarikkeesta myös maaperään ja osa siitä jää pysyväksi hiilivarastoksi syvemmälle maaperään.  Se lienee epäselvää miten paljon milläkin kasvupaikalla ja puulajilla hiiltä kertyy kokonaisuudessaan maaperävarastoon ja minkä verran haihtuu takasin ilmaan.

  Mahlan saanee virtaamaan lehtipuissa maanalainen mahliainen joka pieree sokeripitoista  mahlaa lehtipuihin päin aina keväällä, kun maa ei ole enää jäässä.  Paine- erosta on siis kyse.      Miten muuten puut turpoo yöllä, kun yöllä on kylmempää kuin päivällä ja silloin tapahtuu kutistumista eikä turpoamista ? Lisääntyvä kosteus voi aiheuttaa turpoamista mutta ensin on tapahtunut kutistumista lämpötilan laskiessa.  ( Nöpökin kutistuu kylmässä ja kasvaa yleensä tilanteen mukaan lämpimässä. ).      Puiden kasvu on paljolti riippuvainen ilman kosteudesta ja ne kasvaa pääosin yöllä. Se oli erään uudehkon sveitsiläisen tutkimuksen tulos.  Yöllinen turpoaminen voi liittyä siihenkin.(ja se ei ollut tsoukkia).

  PS. Ihminen voi koettaa vähentää päästöjä esim. pidättämällä pierua.  Siinäkään ei kannata mennä ihan äärimmäisyyksiin, jotta ei tule ”euron säästöllä satasen vahinkoa” kuten tuli eräälle säästäväiselle joka otti pidempiä askelia säästääkseen  kenkiään jolloin uudet kalliit housut ratkesi haaroista.

  Tomperi

  Kumpiko kasvaa enemmän nuori vai vanha, jos puun rinnankorkeus läpimitta on 15 cm ja luston paksuus 5 mm ja pituus 15 m vai puu jonka rinnankorkeusläpimitta on 35 cm, vuosiluston paksuus 0,5 mm ja pituus 26 m?  Osaisikohan joku jolla on muistissa tilavuuden lasku kaavat, laskea tämän?

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Puu voi kasvaa vanhanakin hyvin, mutta vain harvassa metsässä jossa sillä on säilynyt hyvä vihreä latvus ja jossa auringon valo on päässyt maaperään niin ettei se ole sammaloitunut ja kunttaantunut.

  Tomperi

  Olen löytänyt metsistä puita jotka ovat tyveltään kasvavia vailla yhtäkään neulasta, viereiset puut elättävvät niitä.  Olen löytänyt kantoja jotka ovat jatkaneett vuosikausia kasvujaan kaadon jälkeen koska viereiset puut ruokkivat niitä,  kyljestyvät samalla tavalla kuin oksat puun rungolla.

  mehtäukko

  Tomperin esimerkissä riittää tieto siitä,kumpi on tukkipuuta sillä hetkellä ja tulevaisuudessa.  Tukin ja kuidun hinnanero kertoo eurot.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tämä ketju kertoo tarinoita luonnonmetsistä. Nekin periaatteet on hyvä tuntea, mutta talousmetsissä ei noudateta kaikkia niitä periaatteita. Esimerkiksi puut halutaan kaataa nuorempina ja halutaan että ne kasvavat omillaan eikä naapurin avustuksella.

  mehtäukko

  ”…vailla yhtäkään neulasta…”. !! % ?

  Kumpika on ollut selvinpäin?

  Puuki

  Puun tilavuuden (noin) kaava on fgh , jossa f oli muotoluku, g on rk:n (muistaakseni) kohdan leikkauspinta-ala ja h puun korkeus.  Muotoluku vaihtelee n. 0,45-0.55 välillä. Laske Tomperi siitä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 474)