Keskustelut Metsänhoito Pitkät kannot varhaisperkauksessa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 128)
 • Pitkät kannot varhaisperkauksessa

  Rämmin tuolla hangessa raivaussahan kanssa ja varhaisperkaan n. 1,5 m kuusikkoa, jossa on aika paljon sellaista 3 m koivunraippaa. Kun lunta on ainakin saappaanvarren verran, niin kannoista tulee pakolla korkeita.

  Mitäs mulla on odotettavissa? Ensi kesänä uusi, pahempi kierros kun joka kannosta tulee 10 vesaa? vai rauhaa muutama vuosi ja sitten uudestaan?

  Ollaan varsinais-Suomessa ja MT-tyypillä.

 • Metsuri motokuski

  Silloin kun raivaatte että sahamies mahtuu kahden rinnakkaisen puun välistä menemään. Silloin ei kouralla vahingossa kolhi jäävää puuta. Ennakkoraivuussa puiden viereiset kannot lyhyeksi muualla ne voi olla vähän pitempiäkin.

  Jätkä

  Metsuri motokuski. Elikkäs silloin kun puhutaan taimikonhoidosta, ei kantojen pituudella ole vähääkään merkitystä. Ensiharvennuksen koittaessa ei hoidetusta metsästä löydy energiapuuta, eikä työtä haittaavia kantoja.

  ate

  Normandy, jos ennakkoraivauksessa kuviolle jää 20-30 cm kantoja, niin ei haittaa ja ihmettelen jos konekuski siitää ryhtyisi kimpoilemaan. Sanot vaan, että raivasit talvella ja kannot voi siksi olla paikoin pitkiä ja sillä hyvä. Kannon pituudesta koituvan tappionhan kärsit sinä metsänomistajana saamatta jääneinä puukauppatuloina.

  Paljon enemmän kuskia haittaisi, jos raivaus olisi kokonaan tekemättä.

   

  Normandy

  Kiitos kaikille vastaajille. En siis murehdi liikaa omassa metsässäni tekemiä korkeita kantoja.

  Ja Anteeksi että kaappasin oman ketjuni uuteen asiaan. En halua missään nimessä saada palstan sankareita keskenään kinaamaan. Vaikka se ei ilmeisesti paljoa vaadikaan 🙂

  Visakallo Visakallo

  Ainakin täällä Päijät-Hämeessä on nyt ollut loistavat kelit siivoilla päätehakkuita lähestyviä kuusikoita. Lunta on niin vähän, että mustikanvarvut ja sammalet näkyy. Eipä jää raivatessa pitkiä kantoja.

  jees h-valta

  Mitäs siivoamista päätehakkuuta lähestyvissä kuusikoissa noin ylipäätään? Eipä ole sellaisesta vielä kokemuspohjaa tullutkaan.

  Metsuri motokuski

  Sehän on ilman muuta järkevää. Muokkausjäljestä tulee huomattavasti parempi kun risukko ei haittaa tiellä. Samoin risut eivät jää haittaamaan taimien kasvua. Usein nämä unohdetut risut ottavat melkoisen kasvuboostin kun saavat valoa ja ravintoa.

  jees h-valta

  On ne muokkaukset kyllä aivan loistavasti itellä tähän mennessä sujuneet. Risukkoa päätehakkuumetsässä? Joku näre tietty aina on ja saavatkin alkaa kasvamaan. Mitään kuunvalonmaisemaa ei kaivata.

  Puuki

  Täälläpäin on ollut tapana viimm. harvennuksen yhteydessä ennen päätehakkuuta hoitaa risukon kasvu minimiin,niin ei tarvi tehdä raivausta kuin harvoin ennen päätehakkuuta.

  Visakallo Visakallo

  Kuten kerroin, olen siivoillut vanhoja kuusikoita, ei sitä voi oikein täysiveriseksi raivaukseksi lukea. Eiköhän melkein jokaiseen MT- ja OMT -kuusikkoon ilmesty viimeisen harvennuksenkin jälkeen jotain ylimääräisiä ja kasvatuskelvottomia kuusentaimi- tai lehtipuuryhmiä ainakin ajouriin ja ojanpenkkoihin. Eihän sellaisten raivaaminen tietenkään pakollista ole, mutta hyvällä kelillä tehtynä ihan mielekästä liikuntaa eläkemiehelle.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 128)