Keskustelut Luonto Porojen ylilaidunnus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 57)
  • Porojen ylilaidunnus

    Merkitty: 

    Ylilaidunnus aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia Lapissa.Siihen kun lisätään porojen aihettamat ongelmat yksityisille ihmiselle ja liikenneonnettomuudet.

    Susista kyllä jaksetaan mölistä.

  • koillis lappi

    Poronhoidon puhdas pääomatulo muutama miljoona.Maksetut petokorvaukset ja tuet kaksinkertaiset tuloon nähden.Auton alle niitä jää tuhansia vuodessa ja autoilijat maksaa vakuutuksillaan yksityisen omaisuuden liikenteelle aiheuttamia vahinkoja.Jännä että ministeriön kyselystä ei ole tiedotettu enempi,mitä nyt MT.ssä.Palautetta varmaan tulis enempi jos ihmiset tietäis.Näillä etelälapin harrastelija poromiehillä ei ole mitään muuta yhteistä oikeiden poromiesten kanssa kuin ylimielinen asenne porottomia kohtaan.Peltosa kyllä osaavat suojata aidoilla muiden laskuun mutta eivät osaa muuta kuin vittuilla jos pyytää poistamaan poroja vaikkapa asuinalueilta.

    mehtäukko

    Varovasti kantaa ottaen samantyylisellä kommentilla kuin hirvi-asiassa.

    Pohjoisessa poro vain on tuotanto-eläin, jolla on omat oikeutensa hirveen nähden.Niin on metsätaloudella kuin matkailulla jne.

    Kaikkien ammatillisesti oikeutettujen alojen olisi saatava tasapuolinen kohtelu niukkuutta jaettaessa.

    koillis lappi

    Poronhoitolaki on lappalaisia varten.Ja tässä napapiirin kahen puolen niitä ei ole ensimmäistäkään.Onneksi.Tarpeeksi harmia maajussien poroista.

    wanhajätkä

    Taas tyhjät ja tyhmät tynnyrit kolisevat eniten. Onhan se mukava olla etämaan viisas tietäjä ja tutkija. Olen aidannut poroja sisä ja ulkopuolelle aitauksen. Paskapuhetta teillä etelän variksilla riittää. Mukavahan se on sieltä antaa ohjeita ja olla olevinaan viisas.

    toki jäkälämaat on ylilaidunnettu mutta metsätaloudelle se ei ole aiheuttanut minkäänlaista haittaa. Ajiikin vois hieman tutustua tilanteeseen eikä nakella tosiaan mutuheittoja….

    sitolkka

    Saamelaisistakin suuri osa pyydysti villipeuraa hyvin pitkään, mutta oli lopulta pakotettu poronhoitoon kun porosaamelaiset laajensi eloaan ja laitumiaan.

    wanhajätkä

    Taamokaa te vaan hirvienne ja hirvikärpästen kanssa siellä etelässä. Met kyllä pärjäämmä keskenään, porttomat ja porolliset. Pientä kähinää välillä niinku elämässä on. Jos teitä pelottaa porot liikenteessä ni piruako te tänne tuppaatta. Riijelkää vaa hirvienne kanssa

    Kalle Kehveli

    Porojen tuhot ovat koillismaalla ja etelä-lapissa pahemmat kuin hirvien tekemät, suoraan sanoen mega-luokkaa. Siihen kun lisätään paskantamiset ja kusemiset pihamaalle ja kasvimaiden tuhoamiset, niin on ihmisten sietokyky kovilla. Pohjois-lapissa kun ei kasva mitään, niin siellä ei ole juuri tuhojakaan, sinne ne porot kuuluu. Porot aitaukseen muiden tuotantoeläimien tavoin poromiesten omille maille. Kainuun ja koillismaan rajan erottaa selvästi aluskasvillisuuden muutoksena. Poromies on loinen, joka elää toisten tuotoksilla. Ja tämä on FAKTAA.

    sitolkka

    Pyhällä hengelläkö ne metsäpeurat siellä kainuussa elävät?

    wanhajätkä

    Kyllä kallen ajatusmaailma on Kallellaan, sanoisin että vinossa. Muuta Jakomäkeen ja ala kunnolla suojelijaksi.

    Kyllähän meidän pitäisi hyväksyä kaikki elinkeinot.ja kulttuurin monipuolisuus. Poromiehet on ajettu ahtaalle. Samoin saariston kalastajat. Suojelette ja paapotte ”uhanalaisia”. Kaikki on niin vihreesti ylisuojeltu. Saariston kalastajiakin on muuttanut Lokkaan, Juuripajuu, sinne parjatulle tekoaltaalle. Hylkeiden suojelu vei heidän elinkeinon harjoittamiselta kannattavuuden. Mihinkähän tässä yksisilmäisessä suojelussa oikeen päädytään??? Ostelkaa vain sitä norjan kassilohta marketin tarjouksesta. Luulette syyövänne kalaa vaikka eihän se oo kalalle enää sukuakaan.

    Kyllähän meidän pitäis arvostaa monikulttuurisuutta ja perinteisiä elinkeinoja. HÄVETKÄÄ KALLET!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tietenkään tunne Lapin oloja hyvin, kun en ole siellä viettänyt paljon aikaa, mutta olen työn kautta jonkin verran tutustunut alueen eri elinkeinojen eli matkailun, poronhoidon ja metsätalouden välisiin ristiriitoihin. Olen samaa mieltä, että alkuperäiskansaamme saamelaisia ja heidän elinkeinojaan pitää arvostaa, mutta niin myös muita Lapissa asuvia sekä sen ainutlaatuista luontoa.

    Jos verrataan hirvitalouteen, porotalous käyttää alle puolta pinta-alaa siitä millä hirviä esiintyy ja poroja on vähintään kaksinkertainen määrä, joten niiden laidunnuspaine on aika paljon suurempi kuin hirvien. Vaikutus näkyy kaikkialla Lapin luonnossa monimuotoisuuden alenemisena ja muina ekologisina vaikutuksina. Esimerkiksi Käsivarressa tunturikoivuista puuttuvat alaoksat ja maasta aluskasvillisuus lähes kokonaan. Mikä on tämän vaikutus maassa pesiviin lintuihin, joiden määrät ovat viime vuosina alentuneet?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 57)