Keskustelut Metsänhoito Poronhoitolaki olisi uudistettava

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Poronhoitolaki olisi uudistettava

  Nykyisen lain mukaan porojen vapaa laidunnusoikeus yksituisten mailla on sallittua.

  Mielestäni nykyisin on poroja niin paljon,että laitumet kuluvat liikaa. Porot pystyvät käyttämään ravinnokseen yli 300 eri kasvilajia. Kun poroja on liikaa, niin ne köyhdyttävät luontoa.

  Kun pintakasvillisuus vähenee pääsee pakkanen alkutalven vähälumiseen aikaan jäädyttämään pintamaan ja pienet taimet kuolevat. Siitä on on olemassa tutkimustietoa. Lisäksi porot ruokaa lumen alta kaivaessaan rikkovat terävillä sorkillaan suurempiakin taimia. Koivun ja haavan kasvatus on mahdotonta, sillä porot syövät taimet pois.

  Porojen tekemät vahingot metsänkasvatukselle ovat niin suuret, että vapaa poronhoito pitäisi kieltää Etelä-Lapin metsäalueella Kittilä- Sodankylä linjan eteläpuolella. Vain tarhattuna ympäri vuoden se olisi sllittua turistien iloksi tämän rajan eteläpuolella.

  Maanviljelylle porojen aiheuttamat vahingot ovat myöskin huomattavat. Ne aiheuttavat jatkuvaa eripuraa maaseudulla.

  Poronomistajien pitäisi myöskin korvata liikennevahingoissa ainakin omavastuuosuudet, mitkä tulevat nykyisin ajoneuvon omistajan maksettaviksi.

 • e.uro

  Jotakin rajaa ammoisiin aikoihin – saamelaisia ei ole asunut Kuusamossa 1800-luvun jälkeen. Porot saamelaisalueelle ja etelämpänä tilalle kansallislajimme metsäpeura, jonka kannat eivät ilman keinoruokintaa pääse metsä- ja maataloutta haittaavalle tasolle. Mikäli peurakanta saataisiin vakiintumaan, toisi se myös lisätuloa alueelle lisäämällä metsästysmatkailun mahdollisuuksia.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Asiaa enempää tuntematta, luulisi olevan tarvetta tuonkin lain tarkistuksiin. Ainakin määrät pitäisi entisöidä johonkin 70-luvun määriin. Onkohan se aluekkaan nykypäivään sopiva.

  Harrastelijalla hyväntuntuinen analyysi asiasta.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Santtu

  Asiallisia kannanottoja ja näkkyy yhtä lukuunottamatta olevan huoli luonnon ja maanomistajien omaisuuksista, mitä porot vapaana kulkiessaan ilman paimennusta tuhoiavat ja aiheuttavat jopa kuolemankolareita.

  Poronhoitolaki ei sovi nykyyhteiskuntaan.

  Saamelaisten oikeudet luontaiselinkeinoihin on turvattava, mutta siihen ei poronhoitolaki sovi.

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)