Keskustelut Harrastukset Pullotunkki avuksi puunkaatoon

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 79)
 • Pullotunkki avuksi puunkaatoon

  Merkitty: 

  Vinkki vaikeahkon ja suurehkon puun kaatoon: Sahaa kaatokolo ja aloita kaatosahaus. Sopivasti kaatosahausta suoritettuasi tee sahalla kolo puun tyvelle ja aseta koloon tunkki. Jatka kaatosahausta, kunnes pitopuuta on sopivasti. Tunkkaa puu nurin.

 • e-h

  enpä luottas pullotunkkiin pihapuitten kaadossa,talja on kyllä tehokas kun pistää sakset 4-5 metrin korkeuteen ja narua on 40m,joskus tosiaan ei ole puuta ym johon saisi toisen pään kiinni siinä joutuu vähän miettimään.maanantaina onkin joku mänty ja koivu ohjelmassa joissa painopiste on taloon päin huomattava.

  6 m3

  Kokemus kolmelta vuosikymmeneltä on opettanut käyttämään niitä apuvälineitä mitä nurkista löytyy ”hankalien” puitteen kaatoon.
  Taljaa, tunkkia, ryssän vorokkia yms. Se kaatovänkärikin on tuon ajan ollut käytössä.

  Ne pahimmat tapaukset saa jäädä ammattilaisille. Saapahan ainakin ulkopuolisen maksajan jos vahinko sattuu. 🙂

  Ironman

  Selvästi näkee että E-H on todellinen ammattilainen joka tietää ja tekee,eikä leuhki jonniin joutavia niinkuin Artolla on enempi tai vähempi tapana.

  jees h-valta

  Noo, eihän tuossa arto pahemmin leuhki.
  Kyllä metsässä varmasti noilla pärjää hyvin.
  Jos joskus lipeää nk. käsistä niin harvemmin mitään kummia siinäkään tuhoutuu.
  Tuulellahan niitä sattuu.
  Tontilla olen kyllä huoletta kaadellut tosi ”krouvin” kokoisia koivuja aivan talon vierestä traktorin juontokouralla lopun kaadon suunnaten.
  Puomin sivukääntö on siinä verraton apu.

  Leevi Sytky

  Tukkimetsässähän riittää vänkäri avuksi, mutta pihapuitten kaadossa saattaa tunkki olla joissain tapauksissa kätevin. Varsinkaan jos ei omista kaadon suuntaajaa, tai vastaavaa vempelettä.

  Mökkitontilta olen kaatanut useita kymmeniä tyveltään puolimetrisiä mäntyjä pelkästään lykkäämällä koukun sahausrakoon. ( Toispuoleinen oksisto, kallellaan olevat, menevät minne kaataja haluaa ).

  Muutamaan rakennuksen lähellä olevaan puuhun olen vienyt köyden n. viiden metrin korkeuteen ja toisen pään traktoriin, jolla kaveri on vetänyt puun nurin. Normaalin katkaisusahauksen jälkeen tietenkin.

  e-h

  Niin ja miten ergonominen työ asento onkaan nostokoukulla vääntää.

  Iron Man

  No voi hellan lettas,sen minkä ymmärsin arton järkyttävän sekavasta sepustuksesta niin taisi vetäistä kilon herneitä nenään.
  Artolla on isoakin isompi ego, joka ei näytä kestävän juurikaan pienen pientä arvostelua, vaikka se on tässä ja monessa muussakin tapauksessa erittäin perusteltua.

  ps.Olehan varovainen ettei iso paha susi tule ja syö.

  Visakallo

  Tunkki on ihan kätevä pihapuun kaadossa, mutta liikoja ei pidä silläkään yrittää. Jos toispuoliset oksat painavat puuta tarpeeksi paljon väärään suuntaan, saattaa pitopuu tunkatessa katketa, ja puu hyppää ylöspäin ja kaatuu todella nopeasti juuri päinvastaiseen suuntaan mihin oli tarkoitus. Siten kaatoköysi riittävän ylös laitettuna, tai kaadon suuntaaja on turvallisempi konsti.

  jees h-valta

  Visakallo kyllä erittäin oikeassa. On vaikea määrittää aivan tarkkaan minkä verran siellä pitopuuta jäi ja tuo vaara on olemassa kummassakin vaihtoehdossa. Jos jäi plajon pitopuuta ylöspäin noste on kova ja jos vähän niin siitähän saattaa keretä kaatua jo ennen kuin saat tunkin kaas tuhtattua sen nostoonkaan.

  jees h-valta

  Tarkennan vielä sen verran että puullahan tuoreena varsinkaan ei ole mitään venytyslujuutta joka aiheuttaisi vastusta ylöspäin.
  Siellä ei oikein ole muuta kun sen paino ja se ei tunnu tunkatessa juuri lainkaan. Joten voi kyllä päästä yllättämään ja varsinkin tuuliolosuhteissa aivan hullun hommaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 79)