Keskustelut Harrastukset Pullotunkki avuksi puunkaatoon

Esillä 9 vastausta, 71 - 79 (kaikkiaan 79)
 • Pullotunkki avuksi puunkaatoon

  Merkitty: 

  Vinkki vaikeahkon ja suurehkon puun kaatoon: Sahaa kaatokolo ja aloita kaatosahaus. Sopivasti kaatosahausta suoritettuasi tee sahalla kolo puun tyvelle ja aseta koloon tunkki. Jatka kaatosahausta, kunnes pitopuuta on sopivasti. Tunkkaa puu nurin.

 • Jätkä

  ”Ei ole yksikään puu vielä pystyyn jäänyt minkä olen poikki sahanut. Isot puut kaatuvat myötätuuleen. Mutta miten noilla raudoilla saa kaadettua konkeloon jääneen haarapuun.”

  Mistä oikein puhut? Olet siis tehnyt konkeloita. Miten olet ne itse pudotellut?

  arto

  Pelkällä mönkijän vinssillä ja siihen kytketyillä väkipyörillä saa niin kovan vetovoiman, että mönkijän runkoa täytyy vahvistaa, että se kestäisi…….Empä ole koskaan vahvistanut runkoa. Eikä ole murtunut japsi mönkäreistä runko. Ollut suossa melkein sarvia myöten aina vinssillä tultu ylös. Warmi vetännut pois. tapauksia useita ajelemme hiukan muta reittejä kun aikaa on.

  Jätkä

  Kuinkas paljon se arton mönkijä painaa? Onko montakin tonnia laitteen paino?

  Uskon kuitenkin, että parin tonnin vetoteho riittää, jos varppi on kuudessa metrissä, mutta mönkijän vinssin kiinnityskohdat ovat melko keppoisia jos aletaan huormittamaan, eikä pelkästään leikitä. Mönkijän sähkövinssin tehot lienee noissa halppiksissa noin tonnin luokkaa. Väkipyörillä niihinkin saa jopa yli kymmenen tonnin voiman.

  Ei kuitenkaan luotettu taljoihin ja tunkkeihin, kun alettiin kaatamaan maantien reunasta ISOJA lehtikuusia, joissa oli Kaikki oksat (Jopa kymmenen metrin pituisia) – tien puolella. Kaikki kannot vähintään metrin halkaisijaltaan, runkojen keskikoko n, 6 kiintoa.

  Kaatotunkiksi laitoimme Timberjack 1010 ajokoneen, jota työnsi noin kymmenen metrin korkeudessa jatkeella puut liikkeeseen. Ei ongelmia.

  Kyllä Polariksen runko sen kestää, minkä Hondankin runko

   

  arto

  Alta 300kg Kummasakin markkinoiden parhaat vinssit ikuisella takuulla. Tulleet koneitten mukana.

  Jätkä

  Alle kolmensadan kilon vinssi ei suoralla vedolla tarvitse edes vaijeria, pyykkinaru riittää. Kuitenkin silläkin, jos pannaan kolme väkipyörää  (pylpyrää) rinnakkain, saadaan 2400 kg:n vetoteho.

  arto

  Kyseissä oli mönkijöiden paino…..Vinssit kiskoo noin 2 tonnia kpl

  Jätkä

  Minä jo ajattelin, että arton kokoinen korsto vetää narulla tuon kolmesataa kiloa ylös kurarunnista.

  Minulla on käsitys,että nuo vinssit, joita minulla on, vetävät myös 2000 kg taittopyörän kanssa.

  uudehko metsänomistaja

  Yksinkertainen, ymmärrettävä ja halpa keino vaikean tilanteen helpottamiseksi. Suomalaistenkin olisi syytä ymmärtää, ettei paras ole aina kannattavin

  Tolopainen

  Mönkijässä mitään vinssiä tarvita Nousee se kannonnon nokasta ilmankin ja ojanpohjilta.

Esillä 9 vastausta, 71 - 79 (kaikkiaan 79)