Keskustelut Metsänomistus Punkinpirulaiset haittona…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 53)
  • Punkinpirulaiset haittona…

    Tämä kesä on ollut ilmeisesti punkkien paratiisiaikaa, sillä jokaisen ”metsäreissun” jälkeen kehostani on kaivettu punkki. Otus on pirullinen, sillä ennen ”kairansa” työntämistä ihon läpi, ötökkä ruiskuttaa puudutusainetta iholle ja uhri ei tiedä toimenpiteestä mitään.

    Onkohan vereni tavallista maukkaampaa, vaan mistähän johtunee, että jo neljä punkkia on kupannut vertani? Jokainen ötökkä on kotiin palatessa ollut jo niin syvällä, että pikkuisen on takajalkojen päitä ollut näkösällä.

    Ainakin täällä Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla punkeilta ei pääse piiloon kuin sisästiloissa. Joka reissullani päälläni on ollu pitkähihaista ja -lahkeista vaatetta, tietysti lakki ja tunnin välein naamaan, niskaan ja hiuksiin olen ”ohovia” voidellut. Eipä ole auttanut…

    Syön parasta aikaa antibioottikuuria ( 6 tablettia päivässä 14 päivän ajan), sillä yhden pureman ympärille punoitus laajeni halkaisijaltaan n. 8 senttiseksi.

    Punkin puremiin on suhtauduttava vakavasti, sillä aivotulehdus ja borrelioosi vievät pahimmillaan liikuntakyvyn iäksi lievemmistä oirehtimisista puhumattakaan.

    Ennen ohjeistettiin punkkien kyttäävän nisäkkäitä pitkässä heinikossa. Itse epäilen punkkien mahjailevan myös lehtipuissa. Näin kesäraivauksiin on saatu yksi uusi harminkappale lisää.

    Miten muualla Suomessa? Ovatko palstalaiset tehneet tuttavuutta punkkien kanssa?

  • Antonin poika

    CDC kirjoittaa, että ei ole luotettavaa todistetta muiden kuin punkkien levittämästä borrelioosista. Duodecimin juttu heijastaa tätä: joskus harvoin….ehkä… siis käytännössä ei tai hyvin vähäistä epidemiologista merkitystä. Kuiten sanoin edellisessä kirjoituksessani, hyttysiltä ja kärpäsiltä puuttu se proteiini, joka edistää Borrelian tarttumista punkeista. Ainakaan hyttysillä tehdyissä kokeellisissa tutkimuksissa hyttyset eivät pystyneet siirtämään Borreliaa jyrsijästä toiseen, vaikka jotkut hyttyset saivat Borrelian infektoituneesta jyrsijästä. Varmasti lisätutkimuksen arvoinen aihe tulevaisuudessa.

    Mitä tulee tarttuvuuden nopeuteen, niin puutiasiaivokuumevirus tarttuu nopeasti, mutta Borrelia hitaasti. Useissa ohjekirjoissa sanotaan, että kestää ainakin 24 tuntia punkin tarttumisesta ennen kuin tartunta tapahtuu.Tähän perustuu vallalla ollut ajatus päivittäisen punkkitarkastuksesta: riittää kun kerran päivässä tarkistaa punkit. Uusimmat tutkimukset tosin osoittavat, että Borrelia-lajien välillä on eroa tarttuvuusnopeudessa. Euroopassa tavattavat Borrelia afzelii ja B. garinii- lajit saattavat tarttua jopa 8 tunnissa. Nämä lajit aiheuttavat etupäässä iho- ja neurologisia oireita. Jos parhailla tartuttajilla, punkeilla, kestää tunteja siirtää Borrelia eteenpäin, niin tuntuu epätodennäköiseltä että pistohetkellä poispyyhkäisty hyttynen tai paarma olisi siihen kyennyt – varsinkaan kun niiden tartuttamkiskyky ylipäätään on epäilyksenalainen.

    kisi

    Paljon on vielä tutkijoilla selvitettävää Borrelia-suvun bakteereihin liittyen. Yksi vaikeus on siinä, että moni ihminen on todennäköisesti tullut punkkia ruokkineeksi, mutta ei enää muista tapausta tai se on saattanut jäädä häneltä jopa huomaamatta. Taudiksi Borrelia kehittyy hyvin yksilöllisesti; toisilla voi mennä vuosia, jopa vuosikymmeniä, ennen kuin oireita alkaa ilmetä. Silloin voi olla hankalaa yhdistää oireita ja aiheuttajaa, ellei satu kokenut ja valveutunut lääkäri avuksi. Ja lisäksi jotkut eivät sairastu koskaan, vaikka olisivat tartunnan joskus saaneetkin! Vasta-aineet veressä paljastavat kuitenkin muinoisen infektoitumisen.

    Olisikohan punkin pureutumiskohdalla kehossa jotain merkitystä taudin jatkokehitykselle? Jos pullea punkki löytyy vaikka päänupista korvannipukan alta (kuten meikäläisellä tässä männäkeväänä!) tai alaraajasta polvitaipeen alapuolelta, niin eikö mahdollinen bakteeri pääsekin suitsait korvan seudulta aivoihin, siis ennen kuin elimistön puolustusjärjestelmä ehtii reagoida? Jos matkaa bakteerilla on pitemmälti (pitkät sääret) haluttavaan hermokudokseen, voi se olla sille kohtalokasta. Veren mukanahan se kaiketi seilaa, mutta kuitenkin… elintoiminnat ovat ällistyttäviä. Usein esimerkiksi paarman tai ampiaisen pistokohta turpoaa ja ärtyy punaiseksi salamannopeasti kun elimistö on herkkänä.

    Voi voi voi ja vielä kerran voi. Kissa rouskuttaa oven edessä myyriä suurella mielihyvällä eikä tähteeksi jää kuin pari veripisaraa. Onko jollakin palstalaisella tietoa kissasta tai koirasta, joka olisi sairastunut borrelioosiin?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Hakee verkosta -> zoonoosikeskus -> bakteerien aiheuttamat taudit -> borrelioosi -> koirien vasta-ainetutkimukset 2000- ja 2010-luvuilla.

    Niistä graafeista pystyy tekemään pitkälle meneviä johtopäätöksiä (mikäli kyvyt riittävät; eivät näy riittävän).

    jees h-valta

    Antonin tyypillinen pika-analyysi: Mikäli kyvyt riittää,ei näytä riittävän.
    Kunka tuntuu että noita lähteitä tulkitaan aika vapaamuotoisesti jopa analyysihuipparin omastakin toimesta.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Näköjään aina vaan pitää vääntää rautalangasta!

    Mihin vuosiin ne huiput ajoittuvat? Tämä jos mikä on turhauttavaa.

    kisi

    Surffasin huvikseni ja hyödykseni AC:n ohjaamalle sivulle ja näin graafin. Kutiavaa korvallistani raapien havaitsin, että borreliaa on löydetty koirilta ( = positiivisten osuus tutkituista) kohoavassa trendissä vuodesta 2003 alkaen. Siis selvää borrelianlihaa. Sitä vain jäin kummastelemaan, että miksi borrelian varalta tutkittujen koirien määrä on romahtanut suoraviivaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana noin kolmesta sadasta (~ 300) pariinkymmeneen (~ 20) koiraan vuodessa. Onko opittu jo jotakin, ja selkeästi turhat analyysit jätetty tekemättä?

    Eviran eläintautidiagnostiikkatutkimuksissa löytyi viime vuonna koirista 1 – 2 borreliatartuntatapausta. Vuonna 2001 löydöksiä oli 12 kpl.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Edelleen lähteenä Lääkärikirja Duodecim, päiväys 6.6.2012
    ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela:

    ”Kaikille tartunnan saaneille ei ilmesty vaeltavaa punoitusta vaan tauti voi siirtyä suoraan myöhäisvaiheeseen”.

    Tarkoittaa käytännössä sitä, että tartunnan saa TÄYSIN huomaamatta, jolloin se leviää SUORAAN keskushermostoon ja TAPPAA.
    Asiantuntijat, siis EIVÄT a siantuntijat, ovat sitä mieltä, että tuo siirtyminen tapahtuu jopa vain tunneissa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tuo ”…tauti voi siirtyä suoraan myöhäisvaiheeseen” onkin sitten mielenkiintoisempi juttu (viittaan edelliseen kommenttiini).

    Siitä on kertonut Department of Surgery, University of Alabama, School of Medicine, Birmingham jo rapiat 20 vuotta sitten muunmuassa seuraavaa:

    ”Lyme neuroborreliosis is one of the cronic manifestations of Lyme disease and is caused by the neurotropic spirochete, Borrelia burgdorferi. Two of the three stages of Lyme disease potentially involve the central nervous system: a second stage that may manifest as meningitis, cranial neuritis, or radiculoneuritis; and a third stage, or cronic neuroborreliosis, with parenchymal involvement. The tertiary stage may mimic many conditions, including multiple sclerosis, polyneuropathy, viral encephalitis, brain tumor, vasculitis, encepalopathy, psychiatric illness, and myelopathy”.

    …brain tumor… kas vain!

    6tukki

    Tuttavani kävi viime viikolla kuusentaimia heinäämässä. Palattuaan hän joutui jo kuistilla vaimon pitämään punkkitarkastukseen. Tarkan syynin jälkeen ja oikeastaan ihan vahingossa vaimo havaitsi oikean kulmakarvan alapuolella olevan pikkuruisen punkin, joka oli jo hieman ihon sisällä.
    Kaveri oli mitannut oikein ”mauserilla” punkin pituudeksi karvan yli millimetrin. Ilmeisesti tämä oli ns. nymfivaiheen punkki eli juuri sellainen, joista useimmat borrelioosit saadaan.

    Tämähän tarkoittaa sitä, että ainakin vanhempi väki joutuu tekemäänm punkkitarkastuksen suurennuslasin avustuksella. Eihän noin pieniä pirulaisia yli 60:nen enää paljaalla silmällä edes erota…

    6tukki

    Ikäänkuin vahvistaen harmini noista punkinpirulaisista päivän Aamulehti nimeää jo punkin maamme vaarallisimmaksi eläimeksi…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 53)