Keskustelut Puukauppa Puukauppa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 70)
 • Puukauppa

  Merkitty: 

  Tein puukaupan täällä Itä-Suomessa ja puut on nyt pinossa ja osa tehtaalla.

  Kiinnitin huomioni koivukuidun katkontaan joka tehdään kolmemetriseksi. Minulla oli noin nelimetrinen hieskoivikko ja kun siitä otetaan ainoastaan yksi kuitu jää metsään hyvää teollisuuden tarvitsemaa kuitupuuta.

  Tämä katkonta tehdään autokuljetusten takia. Onko muilla kokemuksia tästä asiasta?

 • Tolopainen

  Kun ostavat pikkutukkia päätehakkuussa. Kaikki kuidut tehdään kolmimetrisiksi.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Energiapuutakin on oltava minimissään 50 kiintomottia ,jotta ottavat vastaan.Havukuidun lajittelu on melkoinen huononnus,kun ripekasoja tuppaa tulemaa.Aikaisemmin luovutin sellukuituna,meni samassa myös lahovikaisetkin .Alle 15 motti/erä n.10% halvempi,kuin esim. 15-50 motin puulajierä.

  Nuakka

  2kk välein tein hankintakaupan koivukuidusta, ensimmäinen 3-5 m vapaa katkonta nyt toisessa kaupassa 3m(2.7-3.2m). Sama firma ostajana, eri kunta ja välimatkaa n.30km.

  Itä-Suomi

  Tolopainen ihmetteli miksi kaadoin nelimetristä hieskoivua mutta kun alla on tosi hyvä kuusentaimikko ja tätä hieskoivua oli melko paljon oli mielestäni hyvä hetki kaataa koivut pois. Oliko se pituus neljämetriä kuitenkin alle seitsemän metrin.

  Minua mietityttää tässä asiassa eniten se koivukuidun pituus kolme metriä. Autokuljetuksen takia metsiin jää hyvää ainespuuta. Itse haluaisin kasvattaa metsässä teollisuudelle raaka-ainetta en lannoitteeksi. Mielestäni kuitupuille pitäisi saada vaihtoehtoja katkaisupituuksille myös hankintakauppoihin. Mukava huomata näistä viesteistä, että erilaisia katkaisupituuksia käytetään eri puolilla suomea.

  Haluaisin teollisuuden näkökulman tähän keskusteluun. Itse mietin kovin tätä asiaa seuraavassa puukaupassa ja vertaan eri ostajien tarjoamia katkaisupituuksia.

  Kaikkihan kyllä tietää tänään puukauppa on aina kauppakohtainen, näin sanoo myös puuta ostava yhtiönmies.

  Timppa

  Jospa tuo koivukuidun mitta johtuu siitä, että koivut ovat usein moneen suuntaan vääriä.   Mitä pienempää mittaa käytetään siita enemmän mahtuu puuta kuormaan ja sitä helpompaa on sitä käsitellä myös tehtaalla.

  Riippumaton ajattelija

  Käsittääkseni tuo kolmosen mitta perustuu siihen että sellunkeitossa se helpottaa valmistusprosessia(?)

  Mekun kannalta kolmonen on tietysti vähän hölmö mitta. Puukauppatuloihin sillä on myös kohtuullisen pieni vaikutus

  Metsuri motokuski

  Yleensä kun 3m koivua tehdään niin katkontapituus on 27-32 dm. Usein käy niin että kun yksi kuitu tehdään niin seuraava kuitu onkin sitten latvaläpimitaltaan liian ohut ja hyvää puuta jää sen vuoksi metsään. Puun tarkan talteenoton vuoksi on aina parempi jos katkontapituuksia on mahdollisimman paljon. Monet sellutehtaat ottavat vain 3m koivua vastaan ja sen vuoksi katkonta on sen mukainen.

  Yllä tolopainen kirjoitteli että kun pikkutukkia tehdään niin aina kuitu tehdään 3m. Tämähän ei tietenkään pidä paikkansa. Yleensä kun 3 m havukuitua tehdään niin kuidun toimitusosoite ei ole ostajalle vielä selvillä. 3 m kuitu soveltuu yleensä kaikille toimijoille ja sen vuoksi se on hyvä mitta kun toimitusosoiteesta ei ole varmuutta

  Jätkä

  Ehkä hieman voisi tarkentaa ajatuksia koivukuidun pituuden suhteen. Koivusta saa kyllä helposti puutavara-autoon täyden kuorman painonsa puolesta, on se mikä pituista tahansa. Kuusimetrisenä kuitua nousee ähes kaksi kertaa enemmän jokaisella puutavarakuormaimen kourallisella, jos halutaan.

  Puutavara-autosta nostetaan yleensä kerralla koko nippu, vaikka se olisi kolmi – tai kuusimetrisatä.

  Sellutehtaallakin keittoon menevä koivu – ja muukin kuitupuu menee hakkeena, jolle on käytännössä ihan sama, minkä pituisia pöllit ovat hakkuriin syötettäessään.

  Kaikki kolme kuiduttavaa puun ostajaa tietänee hyvin tarkkaan, minne mikäkin kauppaerä on lähdössä, jo silloin kun kauppaa tehdään.

  omapäinen

  Hankinta ja käteiskaupat tehdasmittana? Talvella oli yleensä lumivähennys,alamitat,lahot.Koivukuitu 2,7-3,3m havukuitu n.5m 2,7-5,5m?Tukit sahalla lajittelupöydän läpi..

  Jätkä

  Lumi ja jää, jos niitä on pinossa, kuuluu tietenkin vähennettäviin, kuten myös kivet, turpeet, alamittaiset ja lahot, jos ollaan kuusikuidussa. Havu- ja koivukuitu saavat sisältää lahoa ilman, että niitä vähennellään.

  Kuormainvaakamittaus riittänee ilman vähennyksiä?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 70)