Keskustelut Puukauppa Puukauppa ennen lainhuutoa ja lohkomista

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Puukauppa ennen lainhuutoa ja lohkomista

    Hei,

    Tuli ostettua palsta.

    Voiko puukaupan tehdä jo lainhuutoa ja lohkomista odotellessa vai pitääkö nuo asiat olla loppuun saakka hoidettuna? Kauppahinta on maksettu ja määräalan omistus sillä perusteella siirtynyt.

    Palstan rajat ja palstalle kulku ovat hyvin selkeitä, tieoikeus ei tuota ongelmaa lohkomisessa.

    M83

  • Metsuri motokuski

    Totta se on. Meilläkin kunta ostaa kaikki myyntiin tulevat tilat kasvukeskuksen läheltä omiksi tonttimaiksi. Eipä ole muilla mitään sijaa niihin maihin. Riippuu varmaan kunnasta kuinka halukkaita ne ovat raakamaan ostoon.

    Pete

    Ensimmäinen versio laista (kunnan etuosto-oikeus) oli susi. Silloin kunnalla ei tarvinnut olla mitään suunnitelmiakaan alueen käytöstä. Riitti, että ”väärä” isäntä osti maata, niin pyyteettömät kunnanisät pystyivät yhtä-äkkiä päättämään että juuri tämän palstan kunta tarvitsee. Tästä on aikaa jo yli 30-vuotta.

    Nyt kunnan etuosto-oikeuden käytön edellytyksenä on, että alueella on jo konkreettisia suunnitelmia eli vahvistettu kaava tai vähintään kaavaprosessi jo pitkälle käynnissä. Esimerkiksi ”vaihtomaan” hankinta mahdollisiin tulevaisuuden tarpeisiin ei näitä edellytyksiä täytä. Eikä se, että pari kunnanhallituksen jäsentä on saunaillassa mietiskellyt, että kyseinen maa-alue pitäisi hankkia kunnalle…

    lainhuutoprosessiin on jäänyt tämä kunnan etuosto-oikeuden selvittäminen sen takia että tieto ei kulje valtion viranomaiselle aukottomasti ilman että jokainen konkreettinen kauppa kierrätetään kuntien kautta.

    Eli siis mykyisin kunta käyttää etuosto-oikeutta vain hyvin harvoin. Jos tila sijaitsee maa-ja metsätalousvaltaisella alueella niin etuosto-oikeutta ei käytetä kun sille ei ole lain mukaisia perusteita.

    kahden tilan osalta olen tehnyt puukauppaa heti tilakauppaa seuraana päivänä ja ongelmia ei ole ollut.

     

    mettämiäs

    Sukulaiskaupoissa kunnalla ei ole etuosto-oikeutta…

    jees h-valta

    Onpa todella kiireisiä puukauppojen tekijöitä, ei voi kuin ihmetellä moista paniikkia.

    Jätkä

    ”Totta se on. Meilläkin kunta ostaa kaikki myyntiin tulevat tilat kasvukeskuksen läheltä omiksi tonttimaiksi. Eipä ole muilla mitään sijaa niihin maihin. Riippuu varmaan kunnasta kuinka halukkaita ne ovat raakamaan ostoon.”

    Tuota oikeutta voi käyttää kuka tahansa, kunhan maksaa eniten!

    jees h-valta

    Ei kyllä kaupan teon jälkeen enää auta tuo eniten maksaminen. Toki kunta joutuu hiukan enemmän maksamaan kun pakkolunastaa toisen nokan edestä tilan mutta ei se mitään huutokauppaa enää siinä vaiheessa ole. Se on valitettavasti lain suoma oikeus.

    Jätkä

    Kunnan etuosto-oikeus on lähes poikkeuksellinen nykyään. Jos tajuaisit lukemasi, se olisi sinullekin valjennut edellä olevista kommenteista.

    ”Nyt kunnan etuosto-oikeuden käytön edellytyksenä on, että alueella on jo konkreettisia suunnitelmia eli vahvistettu kaava tai vähintään kaavaprosessi jo pitkälle käynnissä. Esimerkiksi “vaihtomaan” hankinta mahdollisiin tulevaisuuden tarpeisiin ei näitä edellytyksiä täytä. Eikä se, että pari kunnanhallituksen jäsentä on saunaillassa mietiskellyt, että kyseinen maa-alue pitäisi hankkia kunnalle…”

    Jean S

    Pitää muistaa, että nykyään enää ehkä 30 kuntaa Suomessa kasvaa ja että jos hinta on liian suuri, kunta mieluummin pakkolunastaa kuin ostaa.

    Jos pelkää etuostoa, kannattaa myydä samassa paketissa muutama kallis omakotitalo ja vaikka pari tilaa naapurikunnasta, niin todennäköisyys etuosto-oikeuden käyttämiselle vähenee.

    Kasvavan kunnan tonttibisnes voi vastata paria kolmea kunnallisveron %-yksikköä kunnan taloudessa. Vaikka kunnan kassa olisi miten tyhjä, maahan on yleensä rahaa.

    Jätkä

    Meillä hiljakkoin kunta käytti etuosto-oikeuttaan kaava-alueella hyvällä paikalla olevaan kiinteistöön. Käytännössä sijainti on liiketoimintaa ajatellen hyvä, tila oli halpa ja veronmaksajien kannalta erittäin edullinen.

    Minäkin olisin sen siitä luvannut maksaa, jos olisin tiennyt sen olevan käytännössä puoli-ilmainen.

    Sitä ei ole vielä kerrottu, mikä on kaupungin-isien suunnitelmissa, mutta ”Pöhinää” tontilla on ollut ja liikenneasema maan päältä on poistettu, säiliöt ovat varmasti vielä maan alla.

     

    ollikolli

    Lohkotun tilan metsavaratiedot paivitetaan metsaan.fi palveluun vain 2 kertaa vuodessa. Muutoin lainhuudon siirtymisen jalkeen tilan tiedot sielta nahtavissa.

    Harmi etta metsaan.fi palvelun toteutuksessa  on viela niin paljon parennattavaa. Aivan loistava palvelu, kun vaan tiedot olisivat ajantasalla. Itse asun ulkomailla ja palvelutoiminnot pysahtyvat siihen etta ulkomainen postinumero on eri muotoa kuin postinumerot suomessa…Metsankayttoilmoituksen tekokaan ei onnistu. Asiasta palautetta anettuani sain sitten ohjeet miten taytan lomakkeet ja toimitan ne palvelun ohi suoraan. Kylla on digiaikaan siirtyminen vaikeaa kun loistava idea pilataan surkealla toteutuksella.

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)