Keskustelut Puukauppa Puun hinta

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 204)
 • Puun hinta

  Jos käytetään prosin mittana 7 cm ja tukin 14 cm … siinä on nelinkertainen tilavuusero … jos myyn kuution propsia niin voisin saada siitä vaikka pyöreästi 15€ kuutio … ja vastaavasti tukista 60€ kuutio … nyt nää firmat haluaa ostaa juuri alle tukkimittaista metsää …  jos myyn molempia 1000 m3 niin toisesta kaupasta saan 15000 ja toisesta 60000 … ? Vai laskinko oikein … ??

 • Reima Ranta

  Kujalalta oikein mahtava metsätalouden oppitunti ja katsaus lähihistoriasta. Juuri samanlainen kuva itsellenikin aikanaan tuli mm. MMM:n toimista, kuin mitä Kujalakin kertoi.  Oli hyvä linkki, kiitos siitä AJ. Kujalan strategia metsän ostoon tässä markkinassa on oikeastaan ainut taloudellisesti mahdollinen.

  Kun yläharventaa metsän, josta saa pienemmistä puista jäämään kasvatuskelpoisen metsän, sijoitetusta pääomasta saadaan valtaosa heti takaisin ja jäävän puuston suhteellinen arvokasvu (puustoon sitoutuneen pääoman tuotto) tekee huomattavan hyppäyksen.  Vältytään siltä, että euron puuntaimeen sijoituksesta saa kolmenkymmenen kuluttua vaivoin sen euron. Sitä vastoin siitä pystyyn jäävästä euron puusta saakin kymmenen vuoden kuluttua jo kympin jne.

  Kujalahan aivan oikein totesi, että ratkaisuja tehdään aina tilanteen vaatimalla tavalla, eikä mihinkään kasvatusperiaatteisiin hirttäydytä. Näin juuri minäkin asian ymmärrän.

  Kujalalla on ollut potkua metsänostoon omista pääomista. Omalla kohdallani potku tuli eriskummallisesta siirtymäkauden verolainsäädännöstä, kun omia pääomia ei ollut ja vieraan pääoman koro oli tuohon aikaan huomattava.

  Timpan vastikkeettomasti saadun metsän hoito saattaa näyttää tietysti aivan erilaiselta, vaikka taloudellisessa mielessä tilanne on aivan samanlainen. Tipalle nyt vain ei mene jakeluun se, että puuntuotos (m3) ei ole synonyymi kannattavuuden kanssa.

  Kävin juuri parin viikon Lapin turneella, enkä ole olenkaan varma, etteikö Rovaniemen yläpuoleltakin voi tehdä aivan järkeviä metsäinvestointeja. Noissa olosuhteissa paikalliset vaihtelut ovat huomattavia. Toisessa paikassa kasvu saattaa olla jopa parempaa kuin 700 km etelämpänä ja toisessa paikassa ei kasva mitään. Omistan Sallassa luoteeseen laskevaa vaaran rinnettä, joka kasvaa selvästi paremmin kuin omistamani kuiva kangas 700 km etelämpänä. Ilmeisesti mänty pystyy sopivissa olosuhteissa hyödyntämään kesän  valoisan ajan hyvin tehokkaasti ja ilmaston lämpeneminen ennustaa juuri Pohjois-Suomen männiköille huomattavaa kasvun lisääntymistä ja ongelmia Etelä-Suomen kuusikoille.

  Timppa

  Tipalle nyt vain ei mene jakeluun se, että puuntuotos (m3) ei ole synonyymi kannattavuuden kanssa.

  Olenkohan noin sanonut?  Mielestäni olen sanonut, ettei tulevaisuutta kukaan tiedä.  Sen olen kyllä sanonut, että uskon puun kysynnän pysyvän hyvänä tulevaisuudessakin, jolloin hyvä kasvu takaa hyvät tulot.  Senkin, että siitä kuusikosta saa hyvän hyvän kantohinnan ja vielä hakkuutähteetkin myytyä.  Ja istutustaimet kasvavat niin hyvin.

  Lukuisista yrityksistä huolimatta en ole saanut Reimalta ohjeita siitä kuinka esimerkiksi joku kuusikko uudistetaan ilman Reiman kalliina pitämää istutusta.

  Panu Panu

  Kun yläharventaa metsän, josta saa pienemmistä puista jäämään kasvatuskelpoisen metsän, sijoitetusta pääomasta saadaan valtaosa heti takaisin.

  Kujalan esimerkissä ei ihan näin käynyt. Metsässä oli puolen miljoonan euron edestä puuta ja yläharventamalla saatiin 200t€.

  Tolopainen

  Jaa jättäisinkö päätehakkuun tekemättä, kun uudistamisen nettokulut on vajaa 400€/ha, kun tehdään männyn konekylvö.

  Puuki

  Kujalahan aivan oikein totesi, että ratkaisuja tehdään aina tilanteen vaatimalla tavalla, eikä mihinkään kasvatusperiaatteisiin hirttäydytä. Näin juuri minäkin asian ymmärrän.

  Aivan. Ei kannata hirttäytyä siihen NNA:n laskentaakaan ihan sokkona vaikka kuinka olisi siihen tottunut.    Lopputulokseen kun vaikuttaa moni muukin tekijä kuin ”ylhäältä” annetut aina tilanteen mukaan.

  Miten vaikuttaa esim.  se, että jk:ssa joudutaan tekemään ennakkoraivausta ja täydennysistutusta jotta homma olisi järkevää  vaikka jk-oppaassa ei niistä yleensä kerrota mitään eikä oteta ainakaan kustannusvertailulaskelmiin mukaan.    Minulla oli viimeksi jk:n koekuviolla  raivauskuluja n. 100 €/ha ja täydentääkin piti n. 250 €:n kustannuksella  jotta ei  taimien odottelussa menisi 4-kymmentä vuotta tai niitä ei ehkä tulisi vielä siinäkään ajassa.

  Kalle Kehveli

  Kyllä vaikka millä silmällä katsoo lapin metsiä, niin usko pitää olla luja, että sieltä mitään saa irti. Yhden huono laatuisen tukin tyvestä 120 vuoden kuluttua ja kuitupölli tai jopa kaksi päälle. Ei sieltä kannata ostaa mitään.

  Panu Panu

  Näyttää Rovaniemen seudulla nyt olevan pyyntihinnat selvästi yli metsä-arvion arvon ilman vähennyksiä.

  Tolopainen

  En voi käsittää, mihin joku ihminen tarvitsee 5000ha metsää. Tuossa yhdellä naapurilla oli 3000ha, osteli palstoja viimeiseen hengenvetoon.

  Panu Panu

  Aika vähän sitä oikesti tarvitsee yhtään mitään.

  mehtäukko

  RR…”Kun yläharventaa metsän, josta saa pienemmistä puista jäämään kasvatuskelpoisen metsän,…” Mehtäukko on harrastanut tuota taktiikkaa 25 vuotta sitten alkaen. Eräällä ostopalstalla oli kuivalla kankaalla 2-jakoinen männikkö. Tukkipuusto päällä, alla 02 kl männikkö jonka latvat olivat vielä vapaat ja terveet. Siihenpä tehä rumuutettiin pylväsleimikko, jonka tarkkaan harkitut urat toimivat laanista poispäin kaadettujen pylväiden kuljetuksessa,- tyvi edellä.

  Muutama nuorempi mänty saattoi mennä juurineenkin nurin, mutta kun se lopuksi harvennettiin, lopputulos veti monen suun messingille. Lannoitin sen muutaman vuoden jälkeen.

  No nyt siinä on taas tukkimetsä… 🙂

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 204)