Keskustelut Metsänhoito Puun kaato

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 211)
 • Puun kaato

  Merkitty: 

  Raivaussaha on hyvinkin tuttu laite, mutta moottorisahan käyttökokemukset ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämän johdosta pyydänkin mitä nöyrimmin neuvoja ja vinkkejä raadilta. Tuli haltuun entinen Vapon turvealue. Alueen laidassa 3-20 metriä (vaihtelee) tilan rajalta on niin iso oja, ettei sen yli mennä motolla. Tämä turvesuon ja rajan välinen välialue kasvaa paksuudeltaan 15-40 senttistä koivua, minkä alla on virkeän oloinen kuusialikasvos. Nyt tämä yliskoivikko olisi tarkoitus hakata.

  Moto kuulemma yltää ”ronkkimaan”, ilmeisesti ajamalla osittain jäässä olevan ojan päälle suurimman osan puista. Takimmaisia, eli lähimpänä rajaa olevia puita on kuitenkin kaadettava moottorisahalla ojaa kohti, mistä moto sitten yltää niihin. Suunnitelma on, että moto käy ensin tekemässä ne puut, joihin se ylettää. Sitten se menee viereiselle ”pääsavotalle”, jossa sillä mennee aikaa 2-3 päivää. Tällä välin maanomistajan tehtävä on hoitaa tämä moottorisahatyö. Lopuksi moto tulee käsittelemään nämä käsin kaadetut puut. Tämä rajalinja on kaikkiaan 1,6 km pitkä.

  Kysymys oikeastaan liittyy moottorisahan käyttöön ja puun kaatamiseen. Kuinka paksun puun kohdalla kannattaa tehdä kaatolovi? Oman (vähäisen) kokemuksen mukaan tietyn suuruinen puu kyllä kaatuu haluttuun suuntaan tekemällä kaatosahauksesta vähän viettävä haluttuun kaatosuuntaan. Valtaosin kaadettavat koivut ovat pystysuorassa, tai jopa vähän kallellaan kaatosuuntaan nähden. Pitäisikö joku vastasahaus tehdä aina halkeilu-/lohkeamisriskin takia? Suurin osa käsin kaadettavista rungoista lienee paksuudeltaan 15-20 senttisiä, mutta kappaleita on paljon ja aikaa käytössä rajallisesti.

 • Kasper

  Kyllä siinä sahausrakoon laitettavassa  osassa on hitsaussauma jolla  se on kiinnitetty kaato vänkärin varteen. Ei ole vielä tekijää löytynyt joka olisi tehnyt vänkärin ilman hitsauksia….

  huski

  Hei

  Kannattaisko kysellä paikalliselta metsäpalvelu/metsuri yrittäjää kaveriksi siinä varmaan tulisi kaikki vinkit kaupanpäälle ja turvallisesti – joutilaita yrittäjiä varmaan tällä lumitilanteellakin voisi olla helposti saatavana. Kun näkyy tuota tulevaa metsänuudistus kuormaakin olevan. Motokuskiinkin kannattaa olla yhteydessä heillä varmaan on yleensä aika tarkkakin mielipide mite puut ois hyvä olla tarjolla koraan.

  Itämaan ihme

  Niin, se ammattilaisen käyttökin on varmaan hyvä vaihtoehto. Mutta mutta, poistettavat rungot 15-20cm ilmeisesti d1.3 lämpimitta toivottavasti? Piruuttani googlesta katsoin Suonenjoen lumitilanteen näytti +40cm. Hidasta tehdä vaikka kyseessä pelkästään kaato. Pahimmassa tapauksessa tuiskuttanut lunta muualta, jyrkät liukkaat penkat, lapioinnit, taipuneet puut eli hidasta on. Sitten tulee se ammattilaisen taksapolitiikka, halvimmillaan 35€ + alv./tunti luultavasti kuitenkin pyöritään 40-45 + alv/ tunti hinnoissa. Tietysti jos löytyy joutilaana oleva tekijä, joka haluaa tehdä edes jotain aikansa kuluksi voi saada halvemmalla. Lähinnä mietin, ettei joudu itse maksumieheksi.

  Sanottakoon kuitenkin hyvä jos joku kolleega tästä saisi urakan itselleen. Jouten olokaan ei pitemmän päälle mitään herkkua ole ja onhan hakkuutyö sitä oikeaa metsurin työtä.

  Per Ä Reikäs

  Neuvoa kysyvää

  Puu kaatuu sinne kaato suuntaan

  (sahassa merkit/alan kouluissa oppii)

  AMMATTIMIES

  KUIN KAATETAAN ISOJAN PUITAN NIIN.SE KAATON TUNKI ON,LEIKIN KALU ON YHTÄN,TYHIÄN KANSA E1 KANTATA,LÄHTIÄ TYÖN MAALEN RAAHANMAAN.KUTEN PITÄÄ SAATA ISO,PUU MENEMÄN KOHTILEEN NIIN.ON PITÄÄ OLTA ISOT TERÄIS,KIILAT SEKÄN TALIJA JOS KUIN,ON MIHINKÄN SAA VETON KIININ.KIILAT ON PITÄÄ OLTA,TERÄISTÄ JOTENKAN VOITAAN LYÖTÄ,ISONLA MOSKALAN.SEKÄN ON PITÄÄ OLTA,TEKIJÄ MIES SAHAN KAHVOISAN.MINÄ OLEN NÄITÄN ISOJAN PUITAN,KAATANTUT PALIONKIN AINAN ON,MENTYT KOHTILEEN.MINULEN OLISIN TARIOTAN PIHAN,PUUN KAATOJA ENEMPÄN KUIN,EHTIN TEHTÄ.KUIN TÄÄLÄN PÄIN ON,NIITÄ KOIRAN KOPIN PÄÄLEN,KAATANJIAKIN.

  Hjalmar

  Ei oppi ojaan kaada. Aika läheltä Toivalasta löytyy hyvää koulutusta metsänomistajalle, jos on hieman aikaa käytettävissä. Ei tuohon savottaan ennätä mutta tulevaisuutta ajatellen suositeltava koulutus.

  https://sakky.fi/fi/koulutukset/metsaalan-ammattitutkinto-metsatalousyrittaja-tai-metsapalveluyrittaja-toivala

  Jätkä

  Kasper:”Kyllä siinä sahausrakoon laitettavassa osassa on hitsaussauma jolla se on kiinnitetty kaato vänkärin varteen. Ei ole vielä tekijää löytynyt joka olisi tehnyt vänkärin ilman hitsauksia….”

  -Olet niin väärässä kuin vain voi olla. Fiskarsin kaatovänkä malli 2. on sirompi kuin se ensimmäinen, mutta varsi ja lätkä on tehty yhtenä kappaleena. Ei hitsaus- eikä muitakaan saumoja. Malli 3 onkin vaikeampi tehdä ainakin hitsaamalla, kun siinä jo materiaalit ovat erilaisia.

  Tosinostoihin ensimmäinen versio on paras – ja kestää aika hyvin vääntää varresta, eikä lätkä painu puuhun niinkuin uudemmassa versiossa.

  Puu Hastelija

  Mikä ongelma tässä tapauksessa lumi oikein on? Jos suurin osa puista on kokoluokassa 15-20cm, niin ei kyseessä ainakaan mitkään erikois viilutyvet ole vaan kuitu hintaluokassa 15e/m3.

  Jos ei suoraan hangen pinnasta runkoja paukuta kumoon, niin polkaisee pari kertaa tyveltä ja sahaa siltä tasalta mihin lumi painuu. Ainakaan mitään lapiointipalkkaa ei niistä kannonpätkistä ikinä kerry jos maata esiin alkaa kaivaa.

  Sitten tulevana syksynä voi vaikka avolavalla käydä ennen lumia ajelemassa ja sahailemassa niitä kannonpätkiä suoraan polttoon, tulee varmaan sopivan mittaista pesään. Onhan ne silloin sitäpaisi jo kesän kuivuneita. Tämä niksi on muuten tältä palstalta opittua.

  Jätkä

  Jos ja Kun Ojan yli ei pääse Metsäkoneella, niin miten Avolavalla? Kun rankan taimikon sekaan ei voi ajaa kymmenen metrin puomilla varustetulla metsäkoneella, niin miten siellä voi kurvailla jälkiä jättämättä avolavalla?

  Tässä dilemmassa lienee totuus, että on tehty kärpäsestä härkänen, eikä ajatuksen suunta käänny millään järkipuheella.

  Tässä voisi ajatella sitäkin totuutta, että ” Munakasta ei voi tehdä särkemättä munia”.

  Rane

  Tuommoinen savottahan on tehty niin äkkiä ettei hitaammat sivustaseuraajat kerkiä sanoa edes että ”biodiversideetti”.Kannot voi tosiaan jättää vähän pitemmiksi.

  Mysteerimetsuri kaatoi lähes 100 puuta Lempäälässä (iltalehti.fi)

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 211)