Keskustelut Metsänhoito Puun kaato

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 211)
 • Puun kaato

  Merkitty: 

  Raivaussaha on hyvinkin tuttu laite, mutta moottorisahan käyttökokemukset ovat jääneet melko vähäisiksi. Tämän johdosta pyydänkin mitä nöyrimmin neuvoja ja vinkkejä raadilta. Tuli haltuun entinen Vapon turvealue. Alueen laidassa 3-20 metriä (vaihtelee) tilan rajalta on niin iso oja, ettei sen yli mennä motolla. Tämä turvesuon ja rajan välinen välialue kasvaa paksuudeltaan 15-40 senttistä koivua, minkä alla on virkeän oloinen kuusialikasvos. Nyt tämä yliskoivikko olisi tarkoitus hakata.

  Moto kuulemma yltää ”ronkkimaan”, ilmeisesti ajamalla osittain jäässä olevan ojan päälle suurimman osan puista. Takimmaisia, eli lähimpänä rajaa olevia puita on kuitenkin kaadettava moottorisahalla ojaa kohti, mistä moto sitten yltää niihin. Suunnitelma on, että moto käy ensin tekemässä ne puut, joihin se ylettää. Sitten se menee viereiselle ”pääsavotalle”, jossa sillä mennee aikaa 2-3 päivää. Tällä välin maanomistajan tehtävä on hoitaa tämä moottorisahatyö. Lopuksi moto tulee käsittelemään nämä käsin kaadetut puut. Tämä rajalinja on kaikkiaan 1,6 km pitkä.

  Kysymys oikeastaan liittyy moottorisahan käyttöön ja puun kaatamiseen. Kuinka paksun puun kohdalla kannattaa tehdä kaatolovi? Oman (vähäisen) kokemuksen mukaan tietyn suuruinen puu kyllä kaatuu haluttuun suuntaan tekemällä kaatosahauksesta vähän viettävä haluttuun kaatosuuntaan. Valtaosin kaadettavat koivut ovat pystysuorassa, tai jopa vähän kallellaan kaatosuuntaan nähden. Pitäisikö joku vastasahaus tehdä aina halkeilu-/lohkeamisriskin takia? Suurin osa käsin kaadettavista rungoista lienee paksuudeltaan 15-20 senttisiä, mutta kappaleita on paljon ja aikaa käytössä rajallisesti.

 • Tolopainen

  Minusta noilla paksuturpeisilla alueilla metsä kasvaa aika heikosti, ainakin ensimmäisen 50v aikana. Vapo luultavasti hankki alueita, joissa turvekerroksen paksuus on useita metrejä, jotta soveltuvat turvetuotantoon. Metsitys on jälkiviisastelua. Hyviä kosteikkoja sorsille noista saisi.

  Mettämakuri

  Ehkä se turve on jo poltettu? Osa turvesoista metsittyy mänty- hies sekoituksella itsekseen kun vesitalous on kunnossa. Olen tehnyt taimikonhoitoja vanhoille tuotanto alueille koilismaalla.

  Nimetön

  https://www.aarrelehti.fi/katso/videot/artikkeli-1.316953# Paras vinkki puun kaatoon löytyy tuosta videosta.

  Tomperi

  Kun muistaa poistaa sahan purun kannon ja rungon välistä niin ennemmin tai myöhemmin puu kaatuu ellei lahoa paikalleen

  Tomperi

  Se on tuon puunkaato samanmoista hommoo jota itse kukin on opiskellut lehtien sivuilta nuoruuvessaan että ee sitä opi ku kaatamalla….  voephan sitä lueskella ja katella viteoo mutta ee elämä oo niin yksinkertaista että oppis elämää ja puunkaatoo ossoomisen tasolle muuten ku tekemällä….

   

  metsänkasvattaja

  suunnitelma  on hyvä  .kuusentaimia  säästyy  kun  motolla  ei  alueelle  mennä  ja  alue  on  kapeakin . tuon  kokoiset  puut  kaatuvat  kyllä helposti  ilman  suurempata  loveakin. oksaisemmat   puut kannattaa  ehkä  karsia  koska  muuten moton  vetämä runko  vaurioittaa  taimia

  Puuki

  Pakkasilla ojan päällä ajokin on usein mahdollista, jos ei ole ihan mahtileveä oja kyseessä.   Tyhjällä koneella ajetaan pohja kovaksi yl. suojakelillä , ja pakastumisen  jälkeen korjuu ja puun ajo ojan päällä ajaen.  Ihan ulkoreunaan jäävät harvat koivut voipi sitten jättää teerien ruokailupuiksi.

  Kasper

  Aarre lehden videossa kaatosahaus tehtiin terän yläpuolisella osalla. On helpompaa ja turvallisempaa tehdä se terän alapuolisella eli vetävällä osalla. Yläpuolisella osalla sahattaessa saattaa tulla niin sanottuja takapotkuja ja terä saattaa osua kiilaan ja kaatovänkäriin hyvin helposti. Isoissa puissa missä laippa ei ylety rungon läpi joutuu kyllä kaatosahauksen aloittamaan työntävällä terällä ja siitä kiertämään runkoa alapuolisella terällä. Tosi isoissa puissa joutuu tekemään pistosahauksen kaatokolosta sisään pitopuuta riittävästi jättäen. Ei näitä taljoja ja muita apuvälineitä ammattimetsurit käyttele. Sinne kaadetaan missä puun latva tulee nopeammin maahan. Ongelmapuut on sitten erikseen ja vaativat apuvälineitä ja ammattihenkilön työn onnistumiseen.

  jpjulku jpjulku

  Tolopainen, alueella on 80-luvun alusta viime vuoteen kestäneen ottotoiminnan jäljiltä turvetta 0-40 cm. Kuorittu on pois lähes pari metriä. Alue (n. 35 ha) on tarkoitus kokonaan lannoittaa. Yhteiskunta tukee metsittämistä nyt niin vahvasti, että tuki kattaa tässä tapauksessa hankintahinnan, lannoituksen ja taimet. Kosteikkoa tähän ei saisi. Se kosteus puuttuu.

  Puuki, meinasivat juurikin käydä tyhjällä koneella poljettamassa ojanpieltä.

  Kasper, tässä ei ole niin paksuja runkoja, ettei isomman sahan laippa yltäisi läpi. Pistosahaukset ovat ammattilaisten hommia, niihin en lähde.

  Tuuliolosuhteita tässä ei voi valita. Kun koneet tulee paikalle, niin aikaikkuna on silloin. Jos moottorisahalla kaadettavien puiden kaato ei tuulen takia onnistu, niin sitten se ei vaan onnistu. Taloudellinen menetys ei ole suuren suuri.

  AMMATTIMIES AMMATTIMIES

  JOS KUIN KOKENTUSTAN E1,OLE PALION NIIN.ON KANTANTAA AINAN TEHTÄ,KAATON LOVI JOS KUIN.E1 OLE IHAN,OHKANEN PUU.KUTEN TEHTÄÄN KUNTON,KAATON LOVI NIIN.TUULINKIN KANSAKIN PÄRIÄÄ HYVIN SEKÄN.E1 PITÄ HOSUJA VOI,TULTA HAVERI SEKÄN TUOTOS,E1 TULE HYVÄ HOSUMALAN,KUIN MENEE VOIMAT TURHIIN LIIKEISIIN.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 211)