Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 701)
 • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

  Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

  Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

  Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

  Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

  Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

 • Jätkä

  Koko aihe olisi suurta huijausta, jos siihen uskovia olisi edes 1 prosentti metsänomistajista.

  <EDIT: osa tekstistä poistettu>

  Jovain

  <EDIT: viesti poistettu>

  Lauri Vaara

  Näätä ei huomaa (29.7.2017, 16:56), että olen lisännyt laskurin kustannustekijöihin mahdollisuuden lisätä kustannuksiin vieraan työvoiman kustannukset (no 18). Jos työntekijän palkaksi oletetaan 15 €/tunti, jäisi maatilayrittäjälle nykyisillä korjuun kustannuksilla traktorin vuokraa 16 euroa tunnilta.

  Puun siirtokustannuksia syntyy nykyisin siitä, että ensin puu kuljetetaan kannolta autotien varteen metsätraktorilla. Sitten siirtokuljetuksena siitä rautatie- tai vesikuljetukseen tai raskaan kuljetusrekan kuljetukseen raskaan autoliikenteen tien varteen.

  Maataloustraktorilla puu kuljetettaisiin ilman välivarastointia kannolta suoraan kaukokuljetuksen kuormauspaikalle.

  Lauri Vaara

  Rane2:lle (29.7.2017, 17.15)

  Eikö Rane2;lle ole vieläkään selvinnyt, että metsäyhtiö vähentää (pidättää) puun bruttohinnoista kaikki puunkorjuun ja kuljetuksen kustannukset ja lisäksi korruption kustannukset. Suomi keskustelupalstalla nimimerkki Oy Surd Ab kirjoittaa (5.11.2015),  että ”Minulle metsäyhtiö ei ole luvannut puukauppojen yhteydessä muuta <u>ilmaista kuin päätehakkuun jälkeiset uudistustyöt”.</u>

  Näihin ilmaisiin töihin ja ilmaisiin puuntaimiin tarvittavat kustannukset otetaan kaikilta puunmyyjiltä puunhintojen vähennyksinä.

  suorittava porras

  Ilmaisia lounaita ei ole . Aina löyty maksaja .Jos ei , maksetaan porukalla .

  Tuolle unelmalle maataloustraktoreista metsätöissä on viimein lyötävä piste . Riittävän monta konkurssia  nuo ajatukset ovat aiheuttaneet . Nokka niistä viimeisempänä .

  Jätkä

  Lauri-vaari:”-

  Eikö Rane2;lle ole vieläkään selvinnyt, että metsäyhtiö vähentää (pidättää) puun bruttohinnoista kaikki puunkorjuun ja kuljetuksen kustannukset ja lisäksi korruption kustannukset. Suomi keskustelupalstalla nimimerkki Oy Surd Ab kirjoittaa (5.11.2015),  että ”Minulle metsäyhtiö ei ole luvannut puukauppojen yhteydessä muuta <u>ilmaista kuin päätehakkuun jälkeiset uudistustyöt”.</u>

  Näihin ilmaisiin töihin ja ilmaisiin puuntaimiin tarvittavat kustannukset otetaan kaikilta puunmyyjiltä puunhintojen vähennyksinä.”

  -Tuoko on sinulle selvinnyt elämäsi ensimmäisen 80 vuoden aikana? Sanoisin, että hukkaan on mennyt sinun elämäsi!

  Näätä

  Lauri Vaara: ”Näätä ei huomaa (29.7.2017, 16:56), että olen lisännyt laskurin kustannustekijöihin mahdollisuuden lisätä kustannuksiin vieraan työvoiman kustannukset (no 18). Jos työntekijän palkaksi oletetaan 15 €/tunti, jäisi maatilayrittäjälle nykyisillä korjuun kustannuksilla traktorin vuokraa 16 euroa tunnilta.”

  Huomasin tämän solun, mutta se näytti nollaa euroa ja solu on lukittu, joten en päässyt tuntiveloitushinnan vaikutuksia sekä ulkopuolisen työvoiman tuntimääriä mallintamaan. Tuo 15 euroa kuulostaa kaikkineen työnantajamaksuinen pieneltä, mutta ei puututa siihen. Sen sijaan kommentoisin sitä, että jos maatilayrittäjä vaikka tekisi työstä itse puolet ja palkkaisi henkilön tekemään toisen puolen niin mistä löytyy osaavaa ja vapaana olevaa työvoimaa, joka on valmis tekemään 350 h talviaikana mahdollisesti hyvinkin epäsäännöllisesti työtä? Tuosta myös syntyy se, että metsätilayrittäjälle tulee rekrytoinneista kustannuksia. Mitä jos maatalouskone hajoaa, ulkopuolisen työvoiman palkka juoksee silti. Kovaa riskiä maatalousyrittäjä joutuu ottamaan, onko moiseen suurella osalla maatalousyrittäjistä halua?

  Lauri Vaara: ”Maataloustraktorilla puu kuljetettaisiin ilman välivarastointia kannolta suoraan kaukokuljetuksen kuormauspaikalle.”

  Tämä voi paikallisesti toimia, mutta on kohteita missä tuo kaukokuljetuksen kuormauspaikka sijaitsee kaukana. Mikäli oikein taulukkoa tulkitsin niin siinä lähikuljetusmatka on 10 km? Kuulostaa erittäin pieneltä etäisyydeltä. Jos/kun matka on pitempi alkaa siitä maataloustraktorin 700 h käyttöajasta suurin osa kulua tien päällä. Lisäksi jos hakkuut tehdään pelkästään talvella, syntyy monissa tapauksissa tienaurauskustannuksia. Nämä tietysti voidaan tehdä maatalouskoneilla, mutta kustannuksia ei ole taulukossa?

  Laurille nostan kuitenkin hattua kun asiaa jaksaa pyöritellä ja ennen kaikkea siitä, että väitteiden tueksi on tehnyt ja osoittaa laskelmat. Niin kuin aiemmin totesin, minulla ei ole osaamista arvioida maatalouskoneiden kulu- tai tuotospuolta. Itselle tämä malli herättää kaksi pääkysymystä 1) onko maatalousyrittäjillä halua/osaamista lähteä pyörittämään sivuliiketoimintaa huomioiden sen riskit (esimerkiksi kohteiden tarjouskilpailun häviäminen, ulkopuolisen palkkaaminen) 2) valuuko mahdollisesti saavutettu kustannushyöty kolmansien osapuolien ja maatalousyrittäjien pussiin.

   

  Visakallo

  Lauri ja Jovain voisivat jo vähitellen kertoa meille, missä se puunhita on määritelty ja paljonko se mahtaa olla, mistä kaikki ne kulut puunmyyjän tappioksi vähennetään?

  Jätkä

  Lauri-Vaari:”-Jos työntekijän palkaksi oletetaan 15 €/tunti, jäisi maatilayrittäjälle nykyisillä korjuun kustannuksilla traktorin vuokraa 16 euroa tunnilta.”

  Jos traktorille jää 16 € /h, niin sisältyykö siihen polttoaineet? Vaikka ei kovasti poljettaisikaan traktorilla, kuluttaa se helposti kymmenen litraa dieselöjyä tunnissa, joten sinne taitaa huveta traktorin osuus.

  Jovain

  Visakallo: Pystykaupan kantohinnasta ne kulut on jo vähennetty, korjuun, kuljetuksen ja metsäosaston yleiset ym. kustannukset, eli vähennetään puun bruttohinnasta, tehdashinnasta ja metsäyhtiö tekee nämä vähennykset. Puunmyyjän tappioksi siinä mielessä, että metsänomistajat eivät pääse kilpailemaan näistä rahoista. Pystykauppa on se järjestely, jolla metsänomistajat on suljettu toiminnan ulkopuolelle.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 701)