Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • mehtäukko

    …”Maatalouden tuotot on syöty jo moneen kertaan ja metsätaloudessa piikki on auki kaiken aikaa…”

    On täysin väärä lähestymistapa esitellä maanviljelys-, ja metsätalouden entisaikaista kytköstä ja nyt sen puutosta tämän aloittajan LV:n kuplaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Kausivaihtelu on ihan todellinen ongelma . 2000 hakkuukonetta tekee töitä putket punaisina hankalissa olosuhteissa keskellä talvea 3 kuukauden ajan . Kesällä parempien olosuhteiden vallitessa niistä seisoo suurin osa kuukausia. Hiljaisimman kuukauden aikana puita kaataa ja katkoo noin 500 konetta .

    Mitä maajussin mahdollisuuksiin osallistua puunkorjuuseen tulee , voin kertoa esimerkin omalta kohdaltani .  Jo yli 20 vuotta sitten puuta tarvittiin juuri silloin, kun kiire pelloilla oli kovimmillaan eli keväällä , kun pelto oli kuivahtanut kylvökuntoon , kesällä , kun oli heinänteonaika ja syksyllä , kun sato olisi pitänyt korjata talteen . Jouduin tekemään tästä syystä valinnan ja päädyin ympärivuotiseksi metsäammattilaiseksi tasan 20 vuotta sitten .

     

    Planter Planter

    Aiemmin tässä viestiketjussa laitoin linkin tutkimukseen puun korjuun tehokkuudesta.

    Lainaus siitä: ”Noin kolmasosa Penttisen ym. (2009) tutkimista yrityksistä on tehnyt jatkuvasti tappiota tai nollatulosta, mikä johtaa väistämättä yrityksen lopettamiseen tai konkurssiin”

    Jos kolmasosa yrityksistä häviää konkurssin kautta, niin ei se toimiala ole rahasampo, jossa on paljon löysää ja josta voidaan nipistää pois 5 miljadia euroa kymmenessä vuodessa.

    (Aloitus:Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden.)

    Puuki

    Kausivaihtelu on osittain pakonsanelema asia. Keväällä havu-puiden vaurioitumisriski on suurimmillaan harvennushakkuissa. Ja kesällä useimmat sahat pitävät taukoa eikä tukkipuulla ole menekkiä.

    Ei voi ajatella että puuta pitää teollisuuden saada aina vain mo:n kustannuksella korjuuvaurioiden lisääntymisen uhallakin. Kustannuksia tulee kattaa muutenkin kuin puun hintaa alentamalla, mikä on ollut se ylivoimaisesti eniten käytetty tapa.

    Lähiajan 1.ongelmana kotimaisen puun käytössä tulee olemaan tiestön huono kunto. Se ei hoidu yksistään mo:n piikkiin, varsinkaan jos puun kasvatus ei lyö enää leiville.

    suorittava porras suorittava porras

    Ihan myönteinen pöhinä on käynnissä teiden suhteen ainakin Äänekosken vaikutusalueilla . Isompia teitä perusparannetaan ja päällysteet on uusittu useimmille jo varsin huonoon kuntoon ehtineille teille . Koko tiealueen raivaaminen puuttomaksi liikenneturvallisuuden parantamiseksi on toteutettu muun muassa Jyväskylästä Porin suuntaan lähtevällä valtatiellä eikä hanke ole ainoa Keski-Suomessa.

    Metsäyhtiöt ovat myös korjanneet tieverkostojaan ympärivuotista toimintaa varten . Kehitys on ollut huima viimeisen 10 vuoden aikana . Samaa kehitystä toivoisi myös yksityisellä puolella . Ympärivuotisen käytön kestävät tiet ovat yksi keino vähentää kausivaihteluita puunkorjuussa . Tie ”haukkuu hintansa”, kun sen vaikutuspiiristä löytyy läpi vuoden korjattavissa olevia kohteita .

    Korjuukelpoisuus on tänä päivänä nähtävissä tarkoitusta varten laadituissa karttasovelluksissa . Väri kartalla kertoo sopivan ajankohdan . Kun sävy on vahvasti vihreällä ,korjuun voi toteuttaa kaikkina vuodenaikoina…edellyttäen , että sinne on kunnon tie .

    Puuki

    Metsäautotiet ainakin MK:n toteuttamina  ovat yleensä hyvin tehtyjä mutta samalla niin kalliita,että niiden kuoletusaika on tyypillisesti kymmeniä vuosia, pahimmillaan eivät hanki hintaansa koskaan. Kevyemmillä kustannuksilla voidaan tehdä myös käyttökelpoisia teitä, mutta entistä painavammat kuormat vaatii nykykeleillä entistä parempia teitäkin .

    Oikein sateiset kelit voi estää korjuun tai korjuujälki jää liian huonoksi hyvistä metsäautoteistä huolimatta. Niitä sateita on viime vuosina riittänyt.

    Jovain

    Mehtäukko kupla hyvinkin. Metsänomistajien korjuu on tuon 500 milj. edullisempaa. Noin 10 euroa kuutiota kohden ja kokonaiskustannuksena sen miljardi euroa vuotta kohden, josta metsänomistajat pääsevät tienaamaan, jos pääsevät?

    Ei ole väitetty, että teollisuuden korjuun klusteri olisi rahasampo urakoitsijoille. Ei se sitä ole, mutta teollisuudelle se voi olla. Kallis se on joka tapauksessa ja tulee sen hinnasta, kilpailtu ala. Urakoitsijoita kilpailutetaan keskenään. On kallis verrattuna puun hintaan ja metsätalouden tuottoihin, jotka ovat laskevia. Kalliit koneet ja huippuunsa kehitetty klusteri maksaa.

    Ei ole epäilystäkään, metsänomistajat pystyvät kyllä vastaamaan tähän hintaan ja kilpailuun. Asia tulisikin ratkaista, vastakkainasettelulla se ei ratkea. Tarvitaan alan monipuolista kehittämistä ja suurin virhe mitä voitaisiin tehdä, on metsänomistajien sulkeminen kilpailun ulkopuolelle jatkossakin.

    mehtäukko

    Se on ilmakupla joka kuplii tuolla hötöllä: metsänomistajien korjuu on tuon 500 milj. edullisempaa!!

    Nykyinen korjuusysteemi on välttämätön työ, jolla puut saadaan varmimmin jalostukseen. Kone-, ja lisävaruste sekä tuottovaatimukset eivät anna suuren luokan sijaa millekään rattorikotkotukselle,omatoimiseen hankintaan tietysti siivunsa.

    Itse Joovain ei kykene esittämään konkreettisia perusteita.Vaaran malli ei johda muuhun kuin ajoa päin petäjää.

    Esittäkääpä Lare ja Joovain nyt tuo visionne vaikkapa Maaseudun Tulevaisuudessa, jossa keskustelukumppaneinanne ovat Metsäteollisuus ry:n ja vaikka MTK:n henkilöt.

    Me muut seuraamme kaukaa katsomosta…

    Jovain

    Kallis on kupla, joka tuossa kuplii ja ilmoitat vielä sen hinnankin. Ei taida olla meikäläisen asia mennä, kyllä se on sinun itsesi mentävä, itsehän olet asiaa esittämässä. Johan tuollainen höttö on vaaraksi kansakunnalle ja varsinkin metsätaloudelle ja varmemmaksi vakuudeksi voisit ottaa mukaan tienaamasi miljoonat ja jakaa vaikka    tarvitsijoille.

    mehtäukko

    Eli tuossapa vastaus arvon raatilaisillekin. Niin nämä yksinkertaiset asiat sekoittuvat näin lyhyellä toimitusajalla!

    Kuten ennen sanottiin: ei ole talvelle ottamista…?!

Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 701)