Keskustelut Metsänhoito Puunostajat sanelevat ehdot metsäkoneen…

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 72 total)
  • Puunostajat sanelevat ehdot metsäkoneen…

    Tagged: 

    Puunostajat sanelevat ehdot metsäkoneen koppiin,  jos kysyttäisiinkin metsänomistajilta kuka sanelee, päättää, kuinka metsää hakataan, olisiko kyselyn lopputulos sama ?

  • Puuki

    Hakkuuohjeen arvioitu puumäärä on vain arvio. Hakkuu pitää tehdä metsän eikä vain ostajan puuntarpeen mukaan.   Siksi mo:n kannattaa laittaa sopimuksen liitteeseen maininta min. PPA:sta , jos leimikko on esim. tuulisella paikalla.   Muutakin voi sinne kirjata tarpeen mukaan. Monet asiat on jo valmiiksi sopimuksessa mainittu mutta yleiset ehdot ei aina sovi ko. kohteeseen .

    metsä-masa

    Metsissä hakataan ja toimitaan nyt vuoden parhaissa olosuhteissa, valoisuus, lumi ja pakkanen, niillä saadaan hyvä työnjälki ja puut pois pehmeistäkin olosuhteista.

    Sama huomio on tullut tehtyä myös Itä-Suomessa toimintaohjeista työmaa-alueella liikkumiseen, ja hyvä niin, luulen tämän vähentäneen ulkopuolisten liikkumiseen hakkuu alueella. Käytännössä silmiin on pistänyt jako sellun jalostajien ja sahureiden moton kuljettajien käytöksestä metsänmyyjän vierailuun työmaalla.

    Sellun jalostajien työmaa vierailun ohjeissa on tarkka kontrolli millä asialla henkilö lähestyy työmaata ja kenet otetaan vastaan työmaa- alueella. Sahureiden työmaiden vierailut metsänmyyjille on paremminkin markkinointia, neuvontaa ja luottamuksen lisäämistä

    Metsuri motokuski ja Kalle kehveli 22,2, olivat löytäneet paljon hyviä esimerkkejä kohtaamisesta metsänmyyjän työmaalla, näillä toimenpiteillä lisätään luottamusta ja arvostusta metsänmyyjän ja puunostajan välille.

    Minäkin olen saanut kutsun työmaalla jo valmiiksi avattuun moton hyttiin vieraaksi katkontaa seuraamaan. Moton hytissä ollaan näköala paikalla silloin kun määritellään tukin laadun ja tukkipituuksien yhteen sopivuutta, laadullisesti keskinkertaisessa leimikossa.

    ” Moton hytistä nähtyä: Hetken päästä tulikin kuljettajalta työhön keskeytys ja perustelut, ettei tästä voi jatkaa tukkina, vaikka tukin paksuutta ja tervettä puuta jatkuisi.”  Oli helppo ymmärtää ja hyväksyä tosiasiat, kun ne oli omin silmin perusteluineen nähnyt ja kuullut.

    Ps. hyödyllistä palautetta metsänmyyjälle ja leimikon valvojalle.

    mehtäukko

    ”… vaikka tukin paksuutta ja tervettä puuta jatkuisi…”

    Tämähän se. Epäluuloisuuden ja tietämättömyyden pohjalta kun pinoa pällistellään alaviistosta, alkavat monet hevosmiesten Tietotoimistojen kynät savuta.

    Puuki

    Tuliko vastaan(  ..tukkia ja tervettä puuta…)    a) iso oksa , b) jatkosta sai vielä pikkutukin /kuidun puitua, c) mitta täyttyi (ylipitkä)  d) ketjurikko  e ) kahvitauko  ?

    suorittava porras

    Kannatta lukea Valtteri Skytän blogikirjoitus(22.02-2022) . Sieltä löytyy vähän pohdittavaa  ja  päästään paremmin otsikon aiheeseen.

    Itämaan ihme

    Asiallinen kirjoitus siitä karusta totuudesta, mikä vallitsee mh- sekä konepuolella.

    A.Jalkanen

    Erittäin hyvä ja monipuolinen kirjoitus Valtterilta. On jo huomioitu esimerkiksi FB-ryhmässä Metsäasiantuntijat.

    Puuki

    On luettu jos se oli se jossa pätkiä konekuskien mielipiteistä nykytilanteessa oli listattu.  Pitävät varmaan paikkansa . Sama ongelma kuin mo:illa :Ostofirmojen nihkeys laittaa lisää pelimerkkejä pärjäämisen ja (tukkipuun)laadun lisäämiseen metsäpäähän ihan yleensä vaikka tulovirta on moninkertaistunut lopputuotteiden kallistumisen ja hyvän menekin avulla.

    Panu

    Vähän kuulostaa myös siltä, etteivät koneyrittäjät osaa neuvotella sopimuksia vaan valittavat itse allekirjoittamistaan huonoista sopimuksista. Pätevä korjuufirma voi kilpailuttaa sopimuksensa monen puunostajan kanssa eikä tarvitse rengiksi ryhtyä.

    Kommenteissa mainittu 60pv maksuaika ei ole kovin pitkä, paljon pitempiäkin on nähty. Hinta on 1000x tärkeämpi kuin maksuaika.

    UPM:n lakko tietysti on semmoinen force majour, että jos hommia ei ole niin niitä ei ole. Tekemättömästä työstä ei voi vaatia korvausta.

    suorittava porras

    Neuvottelutaidoissakin voi olla puutteita, mutta kilpailutilanne velkaisten yrittäjien välillä johtaa vääjäämättä huonoihin sopimuksiin.

    Yrittäminen on suhteellisen helppoa aloittaa ,mutta runsaan vieraan pääoman johdosta käytännössä mahdoton lopettaa . On siis tyytyminen sopimukseen ,jonka onnistuu saamaan.  Lopettamisen tai sopimuksettoman tilan seurauksena jäljelle jääneitä lainoja maksellaan siihen saakka ,kun kutsu multa-aterialle saapuu. Töitä kyllä auliisti luvatataan , mutta  riittävän korvauksen saaminen on onnistunut vain harvoilta.

    Kannattavuuslaskelmiin perustuvat taksakirjat olivat käytössä 30 vuotta sitten ja niihin oli laskettu hinnat ,joilla työ kannatti. Näitä ja yrittäjien yhteistyötä vastaan nousi kilpailulainsäädäntö. Sen seurauksena yrittäjien menestysmahdollisuudet ajettiin alamäkeen ,jota on riittänyt näihin päiviin asti. Jos alamäkeä jyrkennetään vielä esim. lintudirektiiveillä , voi metsätalouden maassamme unohtaa. Puuta korjaavat yritykset ajautuvat konkurssiin kiihtyvällä vauhdilla toinen toisensa jälkeen.

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 72 total)