Keskustelut Puukauppa Pystykaupasta , ajamatta jääneet puut

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 53)
  • Pystykaupasta , ajamatta jääneet puut

    Merkitty: 

    Jos tehdään pystykauppa harvennushakkuusta ja puut on tienvarresta ajettu ja rahat tilille saatu. Niin lumien sulettua löytyy hakkuusta metsään jääneitä pöllejä/tukkeja. Onko nämä metsään unohtuneet puut myös metsänomistajalle maksettuja, vai jääneet tilityksen ulkopuolelle?

  • Jätkä

    Puut kuuluvat kiinteistöön niin kauvan, kuin ne ovat kiinni kannossa.Jos kauppa on tehty, ei ole Tollolla, eikä Jessellä oikeutta mennä keräilemään ostajan omistamia puita, ellei asiasta ole vedenpitävästi sovittu.

    Lumpit on eri asia!

    Tolopainen

    Minun ei tarvitse sopia mitään jos noudan omasta metsästä puita, jos yhtään kauppaa ei ole kesken.

    Timppa

    Katselin Metsäliiton sopimusehtoja.  Niissä lukee, että ostajan on maksettava metsään jääneistä korjaamatta jääneistä puista sopimuksen mukainen hinta.  Tämähän on tietysti itsestään selvää.  Missään ei kuitenkaan sanottu, että metsänomistaja saa ne omakseen, kun puista on lopputilitys maksettu.  Tulkitsen asiaa niin, että ne ovat ostajan omaisuutta hamaan  ikuisuuteen, ellei ostaja tästä oikeudestaan erikseen luovu.  Siis esimerkiksi ostajan ilmoituksella.

    Joskus voi käydä niinkin, että metsänomistaja tekee uuden kaupan, jonka yhteydessä nämä metsään jääneet puut voitaisiinkin kerätä.  Esimerkiksi meillä jäi vuoden 2018 lopulla tehdyn harvennushakkuun jäljiltä puita lumen alle.  Nyt sama ostaja kuljettaa toisen kaupan puita jääneiden puiden ohi.  Voi kerätä ne energiapuuksi, jos haluaisi.  Tuskin haluaa.

    Siis Jätkä oikeassa.  Tollo ja Jesse väärässä.

    Tolopainen

    Teidän höpötyksenne on pelkkää teoretisointia.

    Puuki

    Myydystä pystyleimikosta ei voi hakea esim. polttopuuta itselle, jos ei ole erikseen sovittu sitä ostajan kanssa. Mutta jos ei ole kauppoja tehty  tai vaiheessa, niin saahan sitä omasta metsästä hakata vaikka kaikki puut klapeiksi.  Korjuun jäljiltä ei yhtiöt lähde keräilemään mahdollisesti sinne jääneitä ykköspölkkyjä tai nökkösiäkään ellei niitä ole niin paljon, että kannattaa kerätä.   Isommista unohtuneista eristä kannattaa olla yhteydessä ostajaan. Pienet erät voi vaikka jättää metsään tai levitellä lahopuuksi ötököille, kun ~2 vuotta on kulunut korjuusopimuksen päättymisestä.

    Visakallo Visakallo

    Heh, se on Timppa kuule niin, ettei Tollo ja Jesse väärässä ole. Heillä on vain enemmän oikeuksia kuin meillä muilla!

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Ei metsään jääneitä puita hevin urakoitsija lähde keräilemään, joten käytännössä jäävät sinne. Teoretsointia kyllä käytännössä asia on. Kerran UPM omilta mailtaan ajatti sinne jääneitä nökkösiä, kylläkin sen takia, ettei syksyllä hirvijahtiin osaltuvat päälliköt törmää niihin.

    Jätkä

    Harva ottaa Firman pinosta minkäänlaista pölkkyä tai puun osaa – Ainakaan kysymättä ostajan edustajalta. Kerran eräs ukko pyysi minua sahaamaan hänelle pätkän melko jykevästä tukkipölkystä. Ostohenkilö oli hänelle antanut luvan ottaa 60 senttisen pätkän.

    Olen hakenut / ottanut käynnissä olevasta hakkuusta useita tukkikuormia , kun asiasta on ostajan kanssa sovittu ”Oma leimikko”. Siis koivutukkia, männyn laatutyviä, männyn tyvestä katkottuja järeitä kuituja  jne. Aina ostajan kanssa sovittu.

    Harjoitustyömaat, joiden mittaus aina tehdasmittana.

    Ola_Pallonivel

    Tulee ötökkälaki vastaan, milloin ostajan on ajettava puut tienlaidasta tai lähdettävä niitä metsästä keräämään.

    Tolopainen

    Ötökkälaki ei koske Metsähallitusta eikä muutenkaan suuria puumääriä, joiden pois kuljetus metsästä tulisi kohtuuttoman kalliiksi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 53)