Keskustelut Harrastukset Pyyntiluvilla säädelty hirvenmetsästys syynä hirvestäjien ukkoutumiseen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
 • Pyyntiluvilla säädelty hirvenmetsästys syynä hirvestäjien ukkoutumiseen?

  Hirvenmetsästäjien keski-ikä on ollut jo monta vuotta nousussa. Monessa hirviporukassa metsästäjien keski-ikä on tällä hetkellä pitkälti yli 60 vuotta. Näin jatkuessaan pyyntiluvalliset hirvet jäävät metsästäjien puutteessa monessa hirviseurueessa kaatamatta. Siitä seuraa lisääntyvät hirvivahingot ja muutostarpeita hirvien vähentämiseksi.

  Nuorempi metsästäjäpolvi on viime vuosina valitellut vaikeaa pääsyä hirviporukkaan. Paikallinen metsästysseura tai hirviporukka pitää mukaanpääsyn eräänä ehtona uuden tulokkaan metsänomistusta ja metsästysmaan vuokraamista ko. seuralle. Lisäksi seurueilla on melko korkea jäseneksiliittymismaksu, koska omaisuutta on runsaiden hirvikantojen ja talkoiden myötä vuosikymmenien kuluessa ehtinyt kertymään.

  Kun nuoria metsästäjiä ei ole riittävästi aktiivisesta koulutuksesta ym. johtuenkaan päässyt mukaan hirvenmetsästykseen, on keski-ikä hirviporukoissa ollut nousussa ja rivit luontaisen poistuman johdosta harvenemassa. Jopa huomattava osa yhdestä sukupolvesta on joutunut olemaan ulkona koko harrastuksesta. Hirvestykseen pitäisi päästä kasvamaan jo nuorena. Keski-ikäinen harvoin siihen enää motivoituu.

  Pyyntiluvallinen hirvestys on kerryttänyt noin 40 vuoden aikana runsaiden hirvisaaliiden ja talkootöiden tuloksena metsästysseuroille suuren omaisuuden, josta johtuen vasta viime vuosina nuoria harrastajia on jonkun verran kelpuutettu jäseniksi. Tämä ei ole ollut läheskään riittävää, koska vanhemmasta päästä poistuma on kiihtymässä. Ehkäpä osa vanhoista jäsenistä haluaa ennen kuolemaansa realisoida oman osuutensa arvokkaasta omaisuudesta?

  Tämä hirvestäjien ukkoutumisen ongelma on mielestäni seurausta pyyntiluvilla rajoitetusta hirvenmetsästyksestä seurauksineen. Vastaväitteitä otetaan rajattomasti vastaan myös metsästyksen ylimmältä johdolta. Hölynpölyä tämä ei kuitenkaan ole.

 • Metsäkupsa Metsäkupsa

  Itse en metsästysseuraan kuulu,enkä metsästä,mutta olen vierestä seurannut oman kylän ukkoutuvaa papparaiskaartia. Täällä aikanaan uusia maattomia jäseniä eivät ottaneet,syy vanhat jäärät pelkäsivät valtansa menettämistä.

  Nyt myös rahalla pääsee mukaan,mutta nykynuorisolla muita harrastuksia johon aikansa ja rahansa laittavat.Mehänpoika kirjoittaa valaisevasti ongelman syistä,joskin en yhdy väitteeseen että syy olisi rajoitettu luvallinen hirvenmetsästys säädeltyineen lupineen.

  jees h-valta

  Aika pitkälti metsäkupsan linjoilla olen. Toki lupavapaatakin minun puolestani saa kokeilla ja olisi jopa suotavaakin. Mitään olennaista haittaahan siitä ei olisi. Jokunen metsästysseura vain loppuisi varojen puutteeseen,heh!

  mehänpoika

  Ei taida hirvimiehiä kiinnostaa yksityiskohtaisesti perusteltu väitteeni, että nykyinen hirvestäjien ukkoutumisen ongelma johtuisi jo useita vuosikymmeniä sitten säädetystä ja pyyntiluvin rajoitetusta hirvenmetsästyksestä, jossa vasallinen emä oli rauhoitettu ja vasoja piti kaataa määrätyn verran. Kyllä muiden ketjujen vastauksissa kovasti valitellaan, että pyyntiluvattomaan hirvestykseen ei riitäisi miehiä, kun huomattava osa entistä metsästäjäkaartia jää jo iän vuoksi pois hirvijahdista.

  Tilannetta on korjattu viimeisinä vuosikymmeninä ottamalla helpommin nuorta porukkaa mukaan metsästysseuratoimintaan ja hirviporukoihin. Kuitenkin ensimmäisinä vuosikymmeninä vuoden 1968 jälkeen, kun saalista alkoi tulla entistä enemmän hirvikannan jyrkän kasvun vauhdittamana, alkoi hirviporukoihin pääsy vaikeutua. Ei haluttu helposti lisää porukkaa jakamaan saalista. Samalla omaisuutta oli alkanut kerääntyä, mikä myös lisäsi paineita jäsenistön rajoittamiseen.

  Näin on päässyt katkeamaan monen suvun metsästäjäketju. Pienriistaan ei enemmälti kiinnitetty seuroissa huomiota, joten hirviporukkaan pääsyn vaikeutuminen katkaisi monesti isältä pojalle siirtyvän metsästysharrastuksen. Nyt moni nuori on jo koulussa valinnut harrastuksensa, joten halukkaita hirviporukoihin on edelleen liian vähän.

  Kun näin nyt on päässyt käymään, olisikin aika ennakkoluuluttomasti järjestää paineita metsästyksen ylimmälle johdolle merkityksettömiksi käyvistä hirvenpyyntiluvista luopumiseksi.

  metsä eemeli

  Minulla ainakin tulee ikävuosi lisää syntymäpäivän mukaan.Hirvijahdissa kuitenkin olen mukana.

  Niimpä,kukahan ne hirvet ampuu.Täällä vanhat hirvimiehet *mollataan*
  Kun nuori ampuu hirven samoin hänetkin *mollataan*

  6 m3 6 m3

  Vaikka en hirveä metsästäkään, tuota samaa asiaa olen syvästi ihmetellyt, mitä metsä eemeli tuossa edellä.

  Itäsuomen Antti

  Tottahan tuo on. Itelläki jää hirvet ampumatta sen maattomuuden takia. Toisaalta eipä sitä tuhatta euroa ole myöskään laittaa hirviporukan majamaksuun tms.

  Onneks mehtähallitus pitää hirvikantaansa kurissa.

  Metsuri motokuski

  On tuo mehänpoika kovapäinen mies. Juuri kerroin toisessa ketjussa hänelle mistä hirviporukoiden ukkoutuminen johtuu. Sitä on tutkittu jo pitkään. Ei mielipide muuttunut. Sama jauhaminen jatkuu toisessa ketjussa. Lue nyt mehänpoika se kirjoitus jota kiittelit sieltä toisesta ketjusta.

  suorittava porras suorittava porras

  ###….ensimmäisinä vuosikymmeninä vuoden 1968 jälkeen, kun saalista alkoi tulla entistä enemmän hirvikannan jyrkän kasvun vauhdittamana, alkoi hirviporukoihin pääsy vaikeutua. Ei haluttu helposti lisää porukkaa jakamaan saalista. ###

  Tuohon aikaan syntyi myös uusia pieniä porukoita (osa isoista seurueista hajosi) , jotka lämpesivät hyvin vahvasti sisäänpäin . Muutamat olivat päättäneet tulla omillaan toimeen , kun hirviluvat lisääntyivät . Metsästys sidottiin vahvasti maanomistukseen ja maattomilta evättiin pääsy joukkoihin mukaan .Syntyi paljon rajapintoja ja luonnollisesti sen mukana kitkaa .Tähän samaan ongelmaan törmättäisiin jälleen mikäli pyyntilupakäytännöstä luovuttaisiin .Porukat pienenisivät ja metsästyksen teho laskisi.

  Pyyntilupakäytäntö ei millään muotoa ole syynä hirvikannan heilahteluihin . Heilahteluja pyritään tasaamaan lupien oikean kohdentamisen avulla.

  On korostettu voimakkaasti metsätysoikeuden sitomista vahvasti maanomistukseen . Tämä voi lopulta olla syynä siihen , että hirvien määrä ei pysykään joka paikassa hallinnassa. Maanomistajien rahkeet eivät yksinkertaisesti riitä kaikkialla tarpeeksi tehokkaaseen metsästykseen , mutta oikeuksista tiukasti kiinni pitäen ei haluta maattomia avuksi hoitamaan urakka loppuun. Tuntuukin varsin irvokkaalta , että syytetään ”maattomia mafioosoja” , vaikka syyt ongelmiin löytyvät aivan muualta.

  MJO

  Mehänpoika:
  Nuorempi metsästäjäpolvi on viime vuosina valitellut vaikeaa pääsyä hirviporukkaan. Paikallinen metsästysseura tai hirviporukka pitää mukaanpääsyn eräänä ehtona uuden tulokkaan metsänomistusta ja metsästysmaan vuokraamista ko. seuralle.

  Toisessa ketjussa: Seuroissa on pelkästään maattomia metsästäjiä, jotka säästävät hirviä. Tässä ketjussa on ongelmana, ettei maattomat edes pääse seuroihin.

  Eli maanomistajat eivät halua ampua enempää hirviä, eivätkä halua muitakaan niitä ampumaan?

  Heillähän on oikeus siihen.

  Koita jo päättää, mikä on syynä. 😀

  mehänpoika

  Metsuri motokuskille!
  Jostain syystä en enää löytänyt sinulle lähettämääni vastausta. Kirro, mistä ketjusta oli kyse?

  Vai on hirvestäjien ukkoutumisen syitä tutkittu jo pitkään. Lienee sinun oma luulo.

  Ilman tutkimustakin voi sanoa, että ajan kuluessa myös hirvestäjät vanhenee. Hirviporukoihin joko ei ole ollut halukkuutta nuorempien metsästäjien osalta, tai heitä ei ole sinne haluttu. Ehkä molemmat vaihtoehdot ovat toteutuneet. Enemmän olen kuullut valitteluja hirviporukoihin pääsyn vaikeuksista. Piti omistaa metsämaata ja lisäksi maksaa melko korkea liittymismaksu. Nämä ehdot karsivat monet nuoret halukkaat hirvimetsältä. Ehkä myöhemmin jo harmaatukkaiset tai kaljuuntuneet vanhukset alkoivat karkoittaa pelkällä olemuksellaan.

  Korkea hirvikanta antoi hirviporukoille tuhdin lihapotin ja myytäväksi asti. Hankittiin metsästysmaja veden äärellä sekä hyvin varusteltu nylkykatos. Ne lisäsivät omaisuutta. Tuli liittymismaksut metsänomistusvaatimuksen lisäksi.

  Jos Metsuri motokuskilla on kokemusta yhden hirviporukan osalta, että esim. ukkoutumista ei olisi tapahtunut ollenkaan, mitähän varten hirvimiehet siitä sitten niin kovasti valittelevat?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)