Keskustelut Tekniikka Raivaussahan tehon tarve ?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 52)
 • Raivaussahan tehon tarve ?

  Olen vuosia sahannut Stihlin FS 450 sahalla.
  Omatoimiraivaukset hoituvat sillä hyvin.

  Paitsi viimepäivien helteillä.

  Kun tuo putkahti jäsenlehti, siinä etusivulla mainostetaan uudempia versioita Tilheista

  Olen kiusaantumiseen asti ihmetellyt että raivaussahasta riittää niin paljon keskustelua.
  Kuitenkin lyön nyt lisää löylyä.

  FS 460 teho on 2,2 kW ja FS 260 2,0 kW.
  Onko tuo 10% teholisä merkittävä asia?

  Koska RS ei laulateta täysillä vaan kiihdytellään kierrosherkkyys varmasti jotain tekee.

  Mutta mitä pienempi massa sen parempi kiihtyvyys.

  Koska koneen teho otetaan kovilla kierroksilla on ulostuloakselin momentti on väkisinkin pieni

  Vastamomentti muodostuu leikkausvoimasta ja terän säteestä, mitä suurempi terä sen suurempi momentti vaaditaan.

  Eikö riitä että raivaukset tehdään ajoissa pienellä sahalla, vai onko parempi antaa risukon järeytyä jotta saadaan kehuskella ”isolla”?

 • Visakallo Visakallo

  Siinänän se tasaantuu, kun puunkasvatuksestakin kirjoitetaan täällä vähintään yhtä paljon sontaa.
  – Saisipa sen kaiken tavaran ajettua metsään lannoitteeksi!

  jakke

  Joopa joo, 1-2ha päivässä,mitähän tähän sanoisi nuoremmille jätkille?älkää ottako vakavasti ja koittakaaa pitää huumori.

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Tulipahan piruuttain tänää kannettua sekä 545 että 555 samalle lepikkikkoiselle ennakkoraivaukselle. Onhan nuo ihan eri kaliiberin laitteita, 555 on niin hemmetin våäntävä ja levollinen ja uppoaa ku vanhaan lihaan. 545:ssa vielä uus terä eikä siltikään lähellekään yhtä hyvä. Ei epäselvyyttä kummalla touhu on mielekkäämpää ja nopeampaa. Jotka muuta väittää niin ei varmaan ole kokeillut, kyllä sen nimittäis jokainen huomaisi ku tulis vaan tänne.

  arto arto

  Omistan kummankin 555 ja 545 kyllä 555 jää aina kotia. yhden savotan oon sahannut 555 oli yli 10cm poistuma siinä oli nopeampi kuin 545. Kummatkin on omissa säädöissä. ei siis tehtaan jäljiltä. 545 on tehdas säädöissä todellinen nuhapumppu tehoton ja laiska.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Huskun hintoja ja painoja.
  545 FX 900€ 8,1 kg
  545 XT 990€ 8,3 kg
  555 FX 1020€ 8,9 kg
  555 XT 1150€ 9,1 kg

  Ja Arto sanoo että 555 jää aina kotiin, paitsi erittäin järeässä metsässä.
  Hinnallakin taitaa kuitenkin ammattilaisellekkin olla merkitystä.
  Painolla on merkitystä. Ammattilainen jaksaa sahata tietysti noilla raskaimmillakin, mutta kyllä se rauta painaa hänelläkin.

  Prassailkaa vain tehoilla, mutta muistakaa myös mitä Arto sanoi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  Eihän nuo Tanelin hinnat todellisuutta vastaa. Niitäkun itse ostaa niin saa hintatietoutta. Eipä sitä aina niin paljoa tarvia hölkätä, ku ei ees energiapuuta juuri oteta. Paino on se miinuspuoli, tehoille löytyy tarvetta. Se on tasapainoiltava niiden välissä. Miä nyt tänään tarkkaan analysoin missä se ero tulee parhaiten esiin vaikka nyt tiedän muutenkin. Kun on isoa pajua, leppää ja pihlajaa ja ei välttämättä paksua mutta unohdetuilla ennakkoraivauksilla on pakko sahata niitä väärältä puolelta, sillein, että puu kaatuu niiku terän päälle tai puu kanittaa terään kiinni ku on niin kiinni säästettävässä puussa. Toinen ei niin merkittävä kun alle ainespuu on jumalattoman pitkää niin ne jo sahausraosta nopeasti painattaa terää, siinä on sahausnopeus ja teho valttia. Mutta 3 ihan sitä ymmärrä jos ei joka päivä ährää ja tieto tulee Teboilin baarin ukoilta eikä omista kokemuksista.

  Raivaaja

  Meillä joku vuosi sitten ohjeistettiin että kaikenlainen ns. silmäkarkkiraivaus on jätettävä pois. Siellä metsässä sitä ei ole ihailemassa kukaan. Pelkästään motoa haittaava risukko pois. Tuota on kyllä tosi vaikea noudattaa kun hsluasi itse katsoa siistiä raivausjälkeä. No, ei ole ollut ennakkoraivauksia niin ei tuota ongelmaa ole. Ammattiraivaajalla näyttäisi okeva paljon järeää raivattavaa. Minulla sen verran vähän ettei mihinkään järeämpään kalustoon tarvetta. Joskus omistin stihl 550 ja omiin tarpeisiin liian raskas ja kömpelö. Pienrmmällä ja kevyemmällä homma hoitui paremmin .

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Raivoojalle tiedoksi etten harrasta sen kummemmin Teboilin kuin ABC:n baareja.
  Hinnat tietenkin listahintoja, mutta niiden erothan tässä merkitsevät. Näistä hinnoista sitten saanee samanverran alennusprosentteja tyypistä riippumatta.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

  120euron hintaerolla merkitystä silloinkuin ostetaan se yksi ja ainut työkalu mitä työssä eniten tarvitaan, jonka pitää olla parasta? Ei ny todellakaan. Kyllä ny sen verta pitää ymmärtää, että menipä minne työpaikalle tahansa niin parhailla mahdollisilla työkaluilla niitä hommia tehdään hinnasta viis. Olisi ehkä maailman typerintä olla ostamatta parasta jonkun kympin takia (poista alvit ja muut.)

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Ammattilaiset ovat tietysti ammattilaisia, mutta melkoisen alan raivaavat myös harrastelijat ja puoliammattilaiset.
  Raivaus ei ole sellainen ammattilaisten suljetun piirin tietoon perustuva asia, josta muut eivät mitään ymmärrä.
  Minäkin sentään hankin ensimmäisen raivaussahani 1982, sitä ennen olin raivannut vesurilla kohtuullisia pinta-aloja. Siinä ensimmäisessä ei niin valtavaa löylyä ollut vaikka se painoikin kuin synti. Kiihtyvyys. Ainakin oli verkkainen.

  Nykyisenä raivurina on tilhi 450, jolla emäntä nykyään pääasiassa harrastelee. Varalla on vanha Partneri, pääasiassa ruohoraivurina.
  Minä harrastelen nykyisin huksun reppuraivurilla. Vaikka se ei mikään löylyvehe olekkaan, sopii hyvin AR:n mainitsemiin ongelmakohteisiin ja saa suurenkin yksittäisen susipuun nurin. Minulle se sopii siksi että sillä saa helpotettua puun keruuta. Sillä kun voi karsia pystyyn ja katkoa kaadetun riukupuun, jopa karsia hiukan maahan päinkin.
  Tuskin reppuraivurista tulee koskaan ammattilaisten kalua. Nykyinen on jo varmaan liian kesykin siihen, eikä kukaan ilmeisesti vielä tiedä sen kestävyydestä mitään. Eikä kukaan maksa ammattilaiselle sellaisesta työstä mitä esim. minä sillä teen.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 52)