Keskustelut Tekniikka Raivausveitsen käyttö

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)
  • Raivausveitsen käyttö

    En tiedä, kuuluuko tämä osioon Metsänhoito vai Koneet ja laitteet. Molempiin liittyviä aiheita käsittelen ja molemmista toivon muilta kommentteja.

    Kokeilin mielenkiinnon vuoksi raivausveistä pienen taimikon varhaisperkuussa. Neuvomaan en muita vankalla puolen hehtaarin kokemuksella ala, mutta jotain havaintoja kuitenkin tuli tehtyä.

    Yllättävän pätevältä vehje tuntui, koska pahimmillaan reilun peukalonpaksuisen vesakon oletin olevan liikaa tuollaiselle työkalulle. Raivaussahaan verrattuna suurin etu oli ehkä luonnontaimien säästyminen pahimmissa pusikoissa ja siten tietty pikkutarkkuus työssä. Veitsellä on näppärä ennen leikkaamista tarkistaa mitä vatukosta löytyy. Tällä kertaa voimissaan olevia sekä luonnon-, että istutustaimia löytyi ihan kivasti, vaikka perkuu tuli tehtyä vuoden myöhässä. Toisaalta etenkin työn alussa tehojen takia tuli ikävä raivaussahaa, mutta puolen hehtaarin kuviolla ei asialla nyt niin väliä ollut. Tehollinen työaika oli noin yhden työpäivän verran. Muutakin hommaa tuli tehtyä, siksi tuollainen ilmaisu.

  • jees h-valta

    Kuinkas muistaisin ettei Raivassa ole terä kuin toispuoleinen eli vastapuolelta siivotaan vain jyysteet.
    Ei se mikään viikate ole.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jees H-valta:
    ”Kuinkas muistaisin ettei Raivassa ole terä kuin toispuoleinen eli vastapuolelta siivotaan vain jyysteet.
    Ei se mikään viikate ole. ”

    Juuri näin. Yläpuolelta hioen tarkoin ettei kulma muutu. Toiselta puolen poistetaan varovasti vain kierre.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Lueskelin tuossa ketjun läpi ja silmään pisti Lassen kommentti raivausveitsen vaarallisuudesta.
    Oikein käytettynä ei minun nähdäkseni ole ollenkaan vaarallinen. Kuljetusta varten pitäisi terään olla tuppi.

    Raivausveitsihän ei ole mitään lyönti- tai huitomistyäkalu. Kannattaa opetella oikeat työtavat.
    Rasitusvammoja voi tietenkin tulla työstä kuin työstä.

    On myös ollut joskus olkapäävaivoja ja niitä on perhepiirissäkin ihan haitalle asti.
    Jos jonkun olkapäät eivät kestä raivausveitsellä työskentelyä, niin silloin on syytä pitää näpit irti kaikista metsäpuolen työvälineistä. Kyllähän sentään raivaus- ja moottorisaha rasittavat olkapäitä aivan eri tavalla.

    Raivausveitsi on ehdoton oikeankäden työkalu, mutta siitä saa postitilauksena tehtaalta myös vasenkätisille tarkoitettua mallia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Olkapäät on helppo pitää kunnossa säännöllisellä harjoittelulla. Muutaman kilon (2-10) käsipainoparit riittävät.

    Nimetön

    No sori vaan että varottelin, muistin vaan jostain lukeniin kuinka monta olkapäätä on revitty hajalle raivausveitsiä käytettäessä. Ikäviä vaan nämät olkpäävammat (repeämät) etteivät yhtään etukäteen varottele. Rasitusvammat, tulehdukset, aivan eri asia.
    Keihäänheittäjät ois näitten olkapääjuttuin asiantuntijoita.

    6 m3 6 m3

    Jo kuusitoista vuotta Raivaveitsi käytössä ja olkanivelet ja lihakset kunnossa. Tasaisella vedolla katkeaa ne luvatut kuuden sentin läpimittaiset puut, jopa paksummat. Ne paksummat voi leikata kahdelta tai kolmelta sivulta. Veitsellä helppo ottaa ne säästettävävän taimen vieressä kasvavat vesat.
    Keihäänheittäjien riuhtaisutyyli ei sovi tuon työkalun käyttöön.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Olit. Lasse, ihan oikealla asialla kun kysyit tätäkin puolta. Kaikista näkövinkkeleistä asioita pitää tarkastella.

    Tässä korostuu oikeitten työtapojen tärkeys. Oikein käytettynä raivausveitsi on nimenomaan turvallinen työkalu. Sen katkaisuliikehän on nostava.
    Vanhat kahdenkäden vesuritkin olivat vaarallisempia, terä kun saattoi matkalla osua risuun ja lyönti sai aivan uuden suunnan.

    Jostain kumman syystä, joillekkin tulee heti hosuminen mieleen kun on kyse käsityökalusta. Pitää ymmärtää myös se että ensin opetellaan oikeak työtavat ja vasta sitten voi ajatella työtehon nostoa. Parhaimmillaa käsityökaluilla työskentely on oikeaa luonnossaolon juhlaa, voi kuunnella linnunlaulua samalla.

    Finnraivan sivuilla oli jossain vaiheessa videon pätkäkin raivausveitsen käytöstä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kisi

    Rakastan Raiva-raivausveistä. Enpä osaa toivoa näppärämpää työkalua naisen käteen: pieni, hiljainen, kevyt, siromuotoinen – aivan täydellinen täsmätyöase, jonka käyttöä gla on kuvaillut kokemukseensa pohjautuen ketjun alussa suorastaan oppikirjamaisesti.

    Välineen käyttöhän ei vaadi oikeastaan minkäänlaisia voimanponnistuksia, kun hoksaa periaatteen: paksukin (jopa yli 6 cm) raippa katkeaa lähes itsestään, kun taivuttaa sitä reilusti ja sitten näyttää sille Raiva-veistä ulkokaaren puolelta, raps. Ei siinä pidä riuhtoa yhtään. Jos liian ahnaasti puskissa huhkii, saattaa käsivarren yläpuolen lihas (kyynärpäästä ranteeseen päin) hieman kipeytyä, mutta sehän on vain maitohappoa.

    Jaa että pitäisi terottaa Raivaa. Mitähän se Korpituvan Taneli puheli tuolla niistä kulmista ja kierteistä..? Pitääpä tarkastella asetta, josko se kaipaa jo liippaa.

    6 m3 6 m3

    Juuri noin kuin kisi kirjoitti. Käyttö ei ole voima- vaan taitolaji.
    Eikä teroittaminen ole mitään salatiedettä, senkin oppii helposti.
    Jos terän puhdistaa ja öljyää käytön jälkeen, niin ruostekaan ei pääsi tylsyttämään terää.

    laurihääri

    Minusta tuo veitsi on vähän hervoton kun se pyörii vain ranteen varassa. Jännetuppitulehdus ei ole kaukana päiväkausien uurastuksessa.

    Itselläni on ollut jo parikymmentä vuotta käytössä sellainen versio, joka on kuin parinkymmenen sentin pituisella sirpillä varustettu kyynärkeppi.. Ja molemmissa käsissä yhtäaikaa.

    Sillä on kätevä etsiskellä taimia heinikosta, taivutella niitä taimen päältä ja jurskauttaa sitten toisella veitsellä poikki. Kätevää!

    Mutta purevan terävä sen pitää olla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 43)