Keskustelut Tekniikka Raivausveitsen käyttö

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)
  • Raivausveitsen käyttö

    En tiedä, kuuluuko tämä osioon Metsänhoito vai Koneet ja laitteet. Molempiin liittyviä aiheita käsittelen ja molemmista toivon muilta kommentteja.

    Kokeilin mielenkiinnon vuoksi raivausveistä pienen taimikon varhaisperkuussa. Neuvomaan en muita vankalla puolen hehtaarin kokemuksella ala, mutta jotain havaintoja kuitenkin tuli tehtyä.

    Yllättävän pätevältä vehje tuntui, koska pahimmillaan reilun peukalonpaksuisen vesakon oletin olevan liikaa tuollaiselle työkalulle. Raivaussahaan verrattuna suurin etu oli ehkä luonnontaimien säästyminen pahimmissa pusikoissa ja siten tietty pikkutarkkuus työssä. Veitsellä on näppärä ennen leikkaamista tarkistaa mitä vatukosta löytyy. Tällä kertaa voimissaan olevia sekä luonnon-, että istutustaimia löytyi ihan kivasti, vaikka perkuu tuli tehtyä vuoden myöhässä. Toisaalta etenkin työn alussa tehojen takia tuli ikävä raivaussahaa, mutta puolen hehtaarin kuviolla ei asialla nyt niin väliä ollut. Tehollinen työaika oli noin yhden työpäivän verran. Muutakin hommaa tuli tehtyä, siksi tuollainen ilmaisu.

  • tamperelainen tamperelainen

    …Itselläni on ollut jo parikymmentä vuotta käytössä sellainen versio, joka on kuin parinkymmenen sentin pituisella sirpillä varustettu kyynärkeppi.. Ja molemmissa käsissä yhtäaikaa…..

    ..siis molemmissa käsissä kyynärtuella varustettu raivausveitsi?
    Ymmärsinkö oikein?Toimiiko ?

    Gla Gla

    Veitsen kahva on 90 asteen kulmassa varteen nähden. Kun terä tukeutuu leikattavaan näreeseen, on minusta veitsi varsin vakaa, eikä pääse pyörimään mihinkään suuntaan hervottomana.

    Viestiketjun alkupuolella epäilin raivan mainoksessa esitettyä lupausta 6 cm runkojen suhteen. Olin väärässä. Kokeilin pienellä alalla, jossa oli ranteen vahvuisia koivuja ja pajuja. Oikealla tekniikalla ei mitään ongelmaa ollut. Rajana oli se, kuinka rungon saa toisella kädellä taivutettua. Jos saa, veitsi leikkaa hämmästyttävän nätisti puun poikki. Mutta jos runkoa ei jaksa enää taivuttaa, ei veitsikään siihen pysty.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Gla oikeassa. Raivausveitsen tehoa rajoittaa se miten ison puun saa taivutetuksi, ei niinkään leikkausteho.

    Silti, jos alkaa olla enemmän yli 3 cm tyviä, niin se on sitten raivaussahan hommaa.
    Tuo isompien taivuttelu on paremmin yksittäiskeppien kaatoa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    6 m3 6 m3

    Raivailin iltapäivällä ojanpientareelta pajukoita Raivaveitsellä. Etuna se ettei vesoja tarvitse erikseen kerätä pois ojan päältä, vaan heitellä suoraan penkalle. Raivaussahan jälkeen on tehtävä siivouskierros.
    Tekniikassa täytyy olla vikaa jos onnistuu tuolla työkalulla hankkimaan jännetuppitulehduksen.
    No alkoi minullakin tenniskyynärpää vaivaamaan vuonna 1994 vaikken ikänä ole tennistä pelannut.

    6 m3 6 m3

    Tarkennetaampa tuota edellistä kommenttia sen verran että Raivaveitsellä on hyvä koukkia ojan päälle kaartuvat pajut.

    Raivaus- tai moottorisahan kanssa tuo ojanpientareella taiteilu on joskus hyvinkin vaativa taitolaji.

    laurihääri

    Se oma raivausveitseni on kuin Raiva, mutta vartta on jatkettu kädensijan ohi kyynärvarteen asti, jossa on haarukka niin kuin kyynärsauvassa kuunaan.

    Kaupasta sen ostin, ikää lienee n. 30 v tai yli ja varressa lukee muistaakseni Kurkijoki. Pari-kolme senttiä leveää ja vajaa sentin paksuista lattarautaa se on, mutta silti kestävä ja kätevä kuin mikä.

    Kun sellainen on molemmissa käsissä yhtäaikaa, niin taimien etsiminen heinikosta on helppoa. Vadelma ja muutaman sentin vesa kyllä katkeavat, mutta kolmioterällä varustettu raivaussaha on niissä kohteissa tehokkaampi.

    Täystiheän kuusikon tilalle heti mätästettyyn ja istutettuun taimikkoon ei heinä kerkiä, mutta kaikissa kohteissa ei pääse helpolla. Pahimpia ovat OMT- kannonnostoalat, ja vähäinenkin viivästys istutuksessa.

    Raiva on varmaan ihan hyvä, mutta ei kai se lisätuki pahaa tee. Pelkään pahoin, että tuo Kurkijoen nauttima mallisuoja estää Raivaa parantamasta tuotettaan.

    laurihääri

    Tuli vain mieleen, että ne, jotka ovat tyytyväisiä Raivaansa olkoot edelleen tyytyväisiä. Maapohjat ja tilanteet vaihtelevat.

    Mutta saattaahan se olla niinkin, että jo parin hankalan hehtaarin käsittely Raivalla tuo mieleen toivomuksia. Sopivan haarakepin teippaaminen jatkovarreksi vois silloin toimia ensiapuna.

    Gla Gla

    Google hakusanalla Kurkijoki toi pääasiassa vain itärajan taakse jääneeseen kylään liittyviä sivustoja, mutta ei mitään raivausveitseen liittyvää.

    Voitko laurihääri ottaa kuvan veitsestäsi ja lähettää sen lukijoiden kuviin?

    laurihääri

    Ei ihan sattunut tuo nimi. Se on Kurejoki, eikä Kurkijoki. Eikä paikallinen metsuritavarakauppias veistäni tuntenut, eikä valmistajaa löytänyt.

    Netistä löytyi kuitenkin Kurejoen Kyläyhdistys, sieltä sen puheenjohtaja Ojajärvi ja tieto, että Alajärvellä on ollut seppäsuku, joka jo kolmannessa tai neljännessä polvessa on näitä työkaluja värkännyt. Pyysi ottamaan yhteyttä Kullervo Ketoseen.

    Netistä löysin Vesuri- ja viikatetakomo Kullervo Ketosen numeron, ja kun soitin sinne, niin omistaja kertoi edesmenneen setänsä Veikon niitä valmistaneen. Kertoi kyllä tekevänsä, jos saisi mallin. Lupasin lähettää omani, mutta vasta sitten kun olen niitten kanssa vielä muutamia hehtaareita harppaillut.

    Näin ollen on mahdollista, että näitten omassa käytössäni tavattoman käteviksi osoittautuneiden työkalujen valmistus vielä viriäisi.

    Samalla kun kävin tuossa paikallisessa kaupassa niin katselin myös sitä Raivaa. Se on hyvä siinä, mihin se on suunniteltu: viiltämään poikki taivutettuja vesoja. Mutta ei se siinäkään mikään hehtaarivärkki ole. Siihen on tehokkaampia välineitä.

    Omaan käyttööni Raiva ei sovi. Tiuhan heinikon kääntelyyn ovat parhaat nämä omat kyynärsauvani, ja vadelman ja vesan kaatoon kolmioterällä varustettu raivaussaha. Vesakkomyrkyilä on yhä huono maine. Glyfosaatti on jo yleisessä käytössä pihoissa, puutarhoissa ja pelloilla. Vissiin se kohta hyväksytään metsässäkin.

    Mutta siitä huolimatta: Taimet eivät valita, että väärin pelastettu. Tärkeintä että työ tulee tehtyä. Heinä tappaa pienet taimet ja vähän isommat hukkuvat muun rojun sekaan, ellei niitä auteta.

    Sama miten sen tekee, kunhan tekee.

    Gla Gla

    Niin, toivottavasti maltat laittaa sen kuvan palstalle.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 43)