Keskustelut Tekniikka Raivausveitsi vai raivausvitsi

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 93)
  • Raivausveitsi vai raivausvitsi

    Tänään käyttelin x-merkkistä raivausveistä, siis sellaista viikatemiehen työkalun näköistä mutkaa.

    Miten tuon kalun pitäisi toimia? Tätä teroitettua hakkua saa vetää ihan oikeasti hartiavoimin ja sittenkin toiminta on raskasta. Katkaisee kyllä vesan, mutta joskus ei katkaise vaan laitteen jatkeena on vesa juurineen. No haluttu lopputuloshan se on tuokin, mutta sääliksi käy jos ammattilaiselle tuollainen epätyökalu annettaisiin kouraan.

    Heiniä tuolla hakulla voi jotenkin niittää, mutta heikosti niitäkin.

    Missä menee vikaan? Teroitusta? Tekniikkaa?

  • Gla Gla

    Hilux: ”Haussa olisi vispilä/ terä, jonka voisi työntää taimen ympärille, painaa liipasimesta ja heinät katkaisivat juuresta ja samoin pienet vesat. Lähinnä tulee mieleen sauvamallinen yleiskone, jossa on murskaava terä. Jokainen meistä lienee lapsena tehnyt pirtelöitä tuollaisella. Ja siivonnut mustikat katosta :). Kehittely jatkuu…”

    Pellepelottomille työmaata riittää. Erä-lehdestä luin, että uusin villitys pilkkihommissa on ottaa jääkairasta veivi pois ja laittaa siihen akkuporakone tilalle. Tulee nätisti päivän avannot varsinkin, jos on mukana vara-akku. Uskomattomalta tuo kuulostaa kun jo pelkkä kaira painaa melkoisesti pienen laitteen edessä. Ehkä porakoneissa tehoja tarpeeksi löytyy, samoin laakereissä kestävyyttä, jotta homma onnistuu. Tältä pohjalta ajateltuna pienimuotoisessa käytössä jokin sovellus voisi olla mahdollinen myös metsässä.

    kisi

    Olen Raiva-veitsen vannoutunut ja varmasti ikuinen ystävä. Yksi on minulla huoli ja nolottaa vähän tuoda se julki. Se terotushommeli. Oih… osaisikohan joku selostaa sitä minulle?!

    Korpituvan Taneli on toisaalla lausunut: ”Yläpuolelta hioen tarkoin ettei kulma muutu. Toiselta puolen poistetaan varovasti vain kierre.”

    1. mikä kulma?
    2. mikä kierre?

    Raivan terässä on oikealla (ylä-?) puolella ensin reunassa pari milliä sileää rautaa, sen jälkeen sentin verran uurteista, kaarevaa viivoitusta. Toisella puolella on kaikki sileää. Oma Raivani on oikeakätinen. Tarkoittaako Taneli ”kierteellä” tuota mainitsemaani kaarevaa viivoitusta?

    Toinen juttu vielä tai oikeastaan se koko ongelma. Millainen väline on paras teroitukseen? Onko liippa ja hiomakivi sama asia? Harmaa, päihin kapeneva, kahdella karkeusasteella varustettu halpisliippa on tuttu, mutta onko olemassa jotain hienompia ja parempia ”hiomakiviä” ja mistä niitä saa hankkia itselleen? Näin Silvassa eräällä puukkomestarilla kunnioitusta herättävän näköisen hiomakiven, mutta siinä väentungoksesssa en tohtinut ryhtyä ukkoa tenttaamaan.

    tamperelainen tamperelainen

    Olen sitä mieltä, että veitsessä saisi olla samantapainen kahvasto kuin kyynärsauvassa, jolloin siirtäessä rungolle ei tarvitsisi puristusotetta vetokahvasta. Mitäs mieltä muut ovat?
    Lähetetty: 02.11.2013
    Lähettäjä: peltomies

    Jos raivaa pidentää varrestaan,niin mielestäni (vetävä) leikkuukulma tulee liian loivaksi ja terä lipsahtelee rungon pinnalla.Nykyisellä Raivalla saadaan terävämpi leikkuukulma.Pitkävartiseen Raivaan tai raivausviikatteeseen tarvittaiin vinompi leikkuukulma.Mitäs tästä olette mieltä?

    Työmies Työmies

    Se kyynersauvva ajatus raiva-veitsessä on jo keksitty, jossain vanhan keskustelupalstan sivulla oli siitä juttua, ja kuvakin. Olisin kyllä kallistuva tamperelaisen mieli piteeseen, jos varsi pitenee niin leikkuukulmakin muuttuu. Jos on vaivana tenniskyynerpää (työmiehellä on) niin varsinkin pidempi aikaiseen raivaamiseen kannataa hankkia apteekista erikoinen kyynertuki, auttaa varmasti.

    6 m3 6 m3

    Paras mielestäni teroitukseen Arkansas öljykivi, keskikarkea ja hieno.
    Viimeinen finistys ja kierteenpoisto mänttihihnalla, (nahkaa)

    Timantit rouhii liikaa äkkinäisellä, ne halpisliipat surkeita.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Halpisliippa on ylivoimaisen paras Raivan teroituksessa. Kastelee terän ja liipan veteen ja sitten muutama veto liipalla. Ja taas puree tehokkaasti muutaman tunnin. Eikä tarvitse mitään kierteen poistoa.

    kisi

    rörelle: Kiitos vinkistä. Yritän käytellä raivaani varoen, että siitä olisi iloa vielä sitten kun muut kalut ei enää kiinnosta.

    artolle: Nyt tajusin, mitä kierteellä tarkoitetaan: metalli siis hieman taipuu terimissuuntaan, joten terä jää näin pyörtäväksi ja siten puremattomaksi. Kappas vaan, kiva tietää! – Ja se kulma on siis se kulma, joka terään on valmistusvaiheessa tehty ja tarkoitettu… kai.

    Kiitoksia kaikista hyvistä neuvoista!

    japine

    Puusepänhommissa käytetään kierteestä myös sanaa jäyste ja se poistetaan terästä kovapuupalikalla pyyhkäisemällä. Ainakin tehtiin näin kun olin alalla viimeksi parikymmentä vuotta sitten.
    Raivasin kesälomahommina heinikkoa ja vatukkoa perikunnan hoitamatta jääneestä taimikosta muutamina vuosina. Työkaluksi löysin vanhan ajan puuvartisen viikatteen, jonka oli ehkä tehnyt pienikokoinen niittäjä omien mittojensa mukaan. Teräkin oli normaalia lyhempi (noin 35-40 cm). Minusta oli tosi kätevä peli. Taimet piti kaivaa heinikon sisältä varovasti esiin. Kokeilin raivaussahaa heinikkoterällä, mutta oli paljon huonompi ainakin siinä maastossa, joka oli aurattu ja hyvin kivikkoista.
    Heinikko oli pahimmillaan miehen mittaista.

    Rane

    NÄIN ON! SEMOSET VIPALET PITÄÄ SYÖDÄ YÖLÄ JA LEVITÄÄ VAROVASTI LÄMINTÄ MARGARINIA PÄLE!

    6 m3 6 m3

    Arvatenkin naskalilla???

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 93)