Keskustelut Puukauppa Sahakuitu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)
 • Sahakuitu

  Sain ostotarjouksen, jossa yhtenä terminä oli sahakuitu. Onko foorumilaisille tuttu sahakuitu, joka sisältää pikkutukin ja havukuidun? Miten pitäisi suhtautua?

 • Jätkä

  Ei järeän tukkikuvion latvakuiduista oikeastaan voi tehdä parrua eikä pikkutukkia.

  Oikea lemikko on ensiharvennus ja tietty myös toinen harvennus, jossa latvaa on pitkälti.

  Jos hakataan männikköä, josta tulee yksi tukki rungosta, teki mitä teki, niin puuta jää helposti lähes saman verran latvukseen. Silloin pikkutukki / parru on hyvä pelastus. Parin euronkin korotus kuidun hintaan on jotain.

  Tosin yhden tukin mäntyrunkoja ei pitäisi ikinä joutua tekemään.

  suorittava porras suorittava porras

  ”Tosin yhden tukin mäntyrunkoja ei pitäisi ikinä joutua tekemään.”

  Näillä näkymin riukuuntumisesta johtuen joutuu tekemään entistä enemmän ja se tukkivahvuinen tyvikin on tehtävä tyvimutkientakia kuiduksi.

  Harventamattomana kasvaneesta porkkananapenkistä ei nosteta suoria porkkanoita eikä hoitamattomana kasvaneesta metsästä löydy montaakaan suoraa puuta. Pikkutukin=sahakuidunkin tekeminen tuottaa vaikeuksia.

  Jätkä

  Niinpä. Moni ei ehkä ymmärrä sitä, että sutjakasta rungosta tehty tukki pitäisi olla huomattavan suora. Käytännössä pikkutukki ei saa olla lenko, koska sen kartikkuus ei riitä oikaisuun. Käytännössä 15 senttisestä minimitukista saa juuri ja juuri kaksi 50 x 100:sta, eli kakkosnelosta. kun vaatimuksena on täysisärmäisyys.

  Siinä ei paljoa saa mutkaa olla mihinkään suuntaan, kun sellaisia tehdään.

  No huonoimmat ”mitallistetaan”, eli ne pienennetään.

  Kyllä viimeistään Enskassa metsä pitää laittaa oikeaan väljyyteen.

  Me tehtiin kerran yhdelle autojobbarille harjoitustyönä kasvatushakkuu. MTI-opiskelijat olivat pystymitanneet (opetustyönä) – ja leimanneet koko alueen.

  No keturalleen se meni. Ajourat tehty liian kapeat ja pitkäy, mutkaiet ja vääriin paikkoihin, Leimikko jäi liian tiheäksi, olisi pitänyt suunnilleen hetiu hakkuun jälkeen hakata uudestaan,

  .Isäntä oli työhön kuitenkin tyytyväinen, mutta laskun hän maksoi vasta lakituvassa käynnin jälkeen.

  Taloudenhoitaja oli laskeskellut, että työlaskun summan päälle tuli vielä 16 % lisäkustannuksia.

  Koulun harjoitustyönä asiaks ei joudu maksamaan matkakustannuksista, työnjohtokuluista mitään, Ns työn sivukustannuksisrakaan ei muuta kuin aika pienen – olikohan se vakuutusmaksun. kyllä ne aika halvaksi tulee, ja ainakin minun aikana työn jälki oli vimpan päälle.

  Puuki

  Tuntilaskutuksellako meni harjoitustyö ?

  Jätkä

  Ei!

  Tolopainen

  Mistä tuossa piti maksaa. Eihän oppilaille mitään palkkaa makseta.

  Puuki

  Me tehtiin opiskeluaikoina omaa pientä bisnestä melko edullisesti mo:ille. Harjoitustyöt oli erikseen koulun omissa metsissä.  Aika erikoista jos harjoitustyö vieraalle tulee urakkapalkalla niin kalliiksi mo:lle, että käräjätuvan kautta pitää laskut selvitellä , kun hinta sovitaan kuitenkin etukäteen, tai ainakin pitäisi sopia.

  ”Työn jälki oli vimpan päälle” …ja kuitenkin ajourat oli väärissä paikoissa ja muutenkin leimikko hakkuun jälkeen v…rallaan ??

  Tolopainen

  Se on kun muut ei osaa mitään paitsi Jätkä ja tämä oli tapahtunut ennen hänen valtakauttaan.

  Rane2

  No Jätkän savotat oli siis vimpan päälle…

  https://www.urbaanisanakirja.com/word/vimppa/103434/

  metsä-masa metsä-masa

  Väli-Suomessa on neljä parrua ja pikkutukkia ostavaa ja käyttävää laitosta ja viides sahakuidun nimellä samaa kokoluokkaa käyttävä laitos.

  Parrulisä parantaa leimikon kuidun hintaa 5 € ja pikkutukin 10 €, isoissa leimikoissa pikkutukki on n. puolet tukin hinnasta.

  Sahakuidun hinnoittelu perustuu sahakuidun pituuteen latvaläpimittaan, yleinen huomio tässä on, että minimi pituus ja paksuus ei tuo olennaista lisäarvoa tavaralajille, mutta pitkä ja paksu korjaa jo sahakuidun hintaa, leimikkotekijät vaikutta myyjälle tulevaan lisäarvoon.

  Parru ja pikkutukki lisälajina on parhaimmillaan harventamattomissa avohakkuissa ja myöhemmissä harvennuksissa, joissa rungot on vielä riittämättömiä varsinaisiin tukinmittoihin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)