Keskustelut Puukauppa Sahakuitu

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)
 • Sahakuitu

  Sain ostotarjouksen, jossa yhtenä terminä oli sahakuitu. Onko foorumilaisille tuttu sahakuitu, joka sisältää pikkutukin ja havukuidun? Miten pitäisi suhtautua?

 • Jätkä

  Sahakuitu on yli koko valtakunnan levinnyt nimitys kuitukokoselle, mutta shapuulaatuiselle puutavaralle.

  Sen rinnalla on esin samassa kaupassa kuitupuuta jopa kolmea eri laatua, mutta ne eivät ole kelvanneet sahalle, esim lenkouden, mutkien, laho- tai värivian takia.

  Jos sahakuidun minimiläpimitta on 9 senttiä. niin voi olla, että latvasta ei ihan sitä tule, mutta kuidun mittavaatimukset täyttävänä pölli kuitenkin syntyy, eri pinoon tietenkin.

  parrujen pituudet ovat melko vakiintuneet, koska parruja jalostavat tehtaat ovat hankkineet kaikki käsittelylaitteensa muutamille pituuksille.

  Pikkutukeille (myös sahakuitua) on omat linjansa, joissa usein on pätkintä laadun mukaan. Sieltäkään ei tule perinteistä 4:n tuuman sahatavaraa = rakennuspuutavaraa, vaan lähinnä sellaisia saheita, joille tehdään jotain ennenkuin ne päätyvät kuluttajille.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tolopainen:

  ”Minulla oli myös tarjous tuolta sahalta jonne olet myynyt, oli muuten kaikista huonoin hintojen ja mittojen osalta, lisäksi ennakko vain 20%. Et ole lukenut  tarjouksiasi huolella.”

  Epäilempä ettei ole sama saha.

  Olen kyllä sekä luku- että laskutaitoinen. Esim. Se ennakko on ollut ihan sopimuskysymys, eikä ole mikään kynnyskysymys, ainakaan näillä korkotasoilla.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Taneli. Oliko kyseessä Merikarvian saha? Vai Isojoen? Eikös toinen noista ole yksityisomisteinen, kohtalaisen iso saha?

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Kun en kerran sahan nimeä olesuoraan kirjoittanut aiemminkaan, en ota nytkään nimiin mitään kantaa.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Raivaaja

  Omilla seuduilla selluyhtiöt tarjoaa tällä hetkellä parhaita hintoja tukista aukkohakkuissa. Esim stora välittää sitten näistä hakkuista tukit ja parrut paikallisille sahoille. Itse pitää vain kuidut.  Enpä muista että ennen olisi näin ollut.

  Metsuri motokuski

  Kolmen suuren kesken on aina ollut vaihtokauppaa. Ehkä uutta on se että selluyhtiöt ovat alkaneet välittämään tukkia yksityissahoille. Syynä on varmaan se että selluyhtiöt ovat vähentäneet omaa sahaustoimintaa ja rahtikulujen vuoksi on edullisempaa toimittaa tukki jollekkin lähisahalle ja ottaa vastineena heiltä kuitua.

  Toisaalta kova kuidun kysyntä lisää ostoja myös järeimpiin leimikkoihin joista saadaan myös tukkia. Toisaalta perinteiset isot ensiharvennusleimikot on tehty, jotka syntyivät viime vuosituhannen lopun suurista aukkohakkuista. Nyt paine kohdistuu järeimpien metsien harvennuksiin.

  Apli

  Pikkusen alkaa olla ilmassa sahauksen suhdanteen hiipumista.. sellupuolella sitä ei ole ainakaan vielä näkösällä.. uusista selluhankkeista ei ole kuulunut vielä mitään ,kohta pitäisi ,ehkä osa on  jo kuopattu.

  Jätkä

  Tällä seudulla paikallissaha on pian kolmekymmentä vuotta ostanut / vaihtanut UPM:n kanssa kuitunsa tukkeihin ja joskus myös esim kuusitukkeja mäntyyn jne. Sahanomistaja kertoi, että sopimus toimii hyvin, kun he saavat juuri sitä laatua, mitä tarvitsevat, samoin mitat on aina sopivat.

  Me kävimme siellä sahatavaran laatu – ja lujuuslajittelukurssin kanssa latjaamassa harjoittelutyönä valtavan määrän sahatavaraa.

  Suhteet ovat niin hyvässä kunnossa, että ei tarvinnut maksaa heille vaivannäöstä mitään, mutta keväisin maksua vastaan sahattiin heidän ylisuuret männyntyvet sopiviin mittoihin. Ylisuuret kuuset menivät kaikki sorvitukeiksi.

  Oli kyllä komeita Mä – tukkeja, kun pituutta oli yleensä 55 dm ja latvasta lähtien pienennettiin 45 x 45 senttisiksi ja kaikki kyljet paljastuivat täysin oksattomiksi.

  Puuki

  Uupeeämmäkin osti ainakin ennen ylisuuria tyviä ja maksoi niistä kuidun hintaa vaikka vaihtokaupoissa varmasti peri niistä ylimääräistä. Parasta sahatavaraa niistä tyvistä yleensä saakin kunhan saha on sopiva.

  Jätkä

  Männyn ylisuuret tyvet ( Sellaiset, jotka eivät mahdu laitteisiin ja myös painavat liikaa) – ovat lähes poikkeuksetta sellaista laatua, että tuleehan siitä huippuhintaista listavärkkiä ja sydänpuusta ovenkarmia ja puusepän laatua.

  Ne vain olivat hieman hintavia, kun ne oli ensin kuskattu sahalle, sitten sieltä lajittelun jälkeen kyytiin ja meille. sahaus suhteellisen hitaasti, lasyaus kyytiin ja sahalle, jossa omana eränään sahataan ja käsitellään. Sahan tirehtööri kieltäytyi myymästä niitä, koska ne tuottavat niin hyvin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)