Keskustelut Tekniikka Sahassa käytettävä teräketjuöljy

  • Tämä aihe sisältää 152 vastausta, 40 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Avatarjyrkisivonen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 152)
  • Sahassa käytettävä teräketjuöljy

    Merkitty: 

    Olen käyttänyt Tapio-teräketjuöljyä ja öljy on omasta mielestä ihan ok. Tulee talvella astiasta ulos eli voi käyttää kelillä kuin kelillä . Olen käyttänyt öljyä kahdessa eri sahassa ja ja ”ominaisuutena” on joskus että öljyä ei tule  ketjulle tasaista määrää. Kesällä jos sahaa niin näyttää olevan aika juoksevaa mallia.

    Nyt on astia lopussa ja kyselisin että mitä oljyä ”ammattimiehet” käyttää ja ne jotka vastaa että ihan sama mitä sinne laittaa niin ei kannata vaivautua.

  • mehtäukko

    ”Mioksi käytttäisi”.. Metsähallituksen metsurit kun aikoinaan joutuivat koekaneiksi, bio-öljypölyllä ruskistui kannon ympärilltä marjan varret. Käsille päästessä kuori sormista ja kämmenistä nahkat.

    Että sellaisia ekotekoja.

    Tomperi

    Melekosia myrkkyjä sitten olleet.  Koskahan tämä tapahtui?

    mehtäukko

    Silloin kun Mh pakotti työntekijänsä tuohon. Loppui aikanaan.

    Jätkä

    Ei mootorisaha mikään öljyruisku ole.  Kun saha on oikeassa iskussa, ja öljypumppu säädetty oikein, niin korkeintaan puoli tankillista öljyä kuluu bensatankillista kohti. Oikeassa sahassa teräöljypumppu ei pyöri muuten kuin ketjun pyöriessä. Näin on ollut jo, n. 40 – 50 vuotta.

    Rukkaset, sormikkaat ja vaatteet – puhumattakaan naamasta ja käsistä, eivät likoa öljyssä, eikä puolukanvarvur siitä rusketu.

    Täysin mustaa jäteöljyäkin voi huoletta käyttää. Peloittelut sillä, että öljypumppu, ketju ja laippa kuluvat loppuun taikka ”tukkeutuisivat ” on ”pienimunaisten ropakantaa”. Kunhan varoo sitä sakkaa kaatamasta muualle kuin öljynkeräysastiaan, jossa se viedään uusioöljytehtaalle laadukkaan erikoisöljyn raaka-aineeksi.

    mehtäukko

    Joo, kyllä moottoriöljy käy vaikka ”yrttiteeksi” helteellä.

    Nostokoukku

    90-luvun alkuvuosina näitä ”biohajoavia” kokeiltiin. Yli kymmenen asteen pakkasella, kun sahan yöksi jätit metsään, öljytankki oli umpijäässä, jos käytit erästä maidonväristä litkua. Ketjuja ja laippoja meni kolminkertainen määrä tavalliseen öljyyn verrattuna. Ketjua viilatessa ja kiristäessä sekä tankatessakin paljaat kädet joutui väkisinkin kosketuksiin litkujen kanssa. Iho nousi rakkuloille, jotka myöhemmin kuoriutuivat pois. Kokeilut jäi lyhytaikaiseksi. Marjanvarsia en kantojen ympäriltä myöhemmin tutkinut. Mutta lopputulos oli varmaan samanlainen kuin muullakin ”vihreällä siirtymällä”.

    Jätkä

    Ketjuja ja laippoja ei meillä mennyt rypsiöljyjen kanssa, eikä viilausta ja ketjunkiristystä – kuten ei myöskään tankkausta ole tarvinnut tehdä paljain käsin sen jälkeen, kun alkoi saamaan kunnollisia työsormikkaita.

    Miksi ihmeessä pitää’ yrittää sotkea joka paikkaan esim teräöljyt, kun homma hoituu sotkemattakin. Kun ensimmäisen kerran kaadoin vahingoss teräöljyä käynnistyslaitteen maskin läpi magneettoon ja myöhemmin sitä sieltä putsasin pois, niin voipa sanoa, että opin kerralla senkin työvaiheen (tankkaus) tekemään oikein.

    Rypsiöljy oli tosihyvää voiteluainetta, mutta se takertui kiinni pintoihin, pumppuun ja laipan kärkipyörään seisokin aikana. Myös ketju jäykistyi kuivuessaan.

    Tolopainen

    Bioöljyn käytölle ketjuöljynä ei ole mitään perustetta, että ympäristö vahingoittuisi mineraaliöljystä. Sehän on myös luonnosta peräisin ja hajoaa maassa nopeasti.

    Nostokoukku

    Meiltä kyllä ketjuja ja laippoja särkyi. Tosin otanta on pieni, meitä oli vain 9 ammattimetsuri porukka, aukkoja hakattiin urakkapalkalla. Ja sen verran maalaisia, että sahan huollot ja tankkaukset ei tahtonut luonnistua kuin paljain käsin. Oli opetettu tai koulutettu varmaan väärin. Rypsiöljy oli vähän parempaa, tosin tuo mönjääntymisongelma oli. Ja ukko haisi kuin huonosti siivottu nakkikioski. Sain kerran tynnörillisen käytettyä hydrauliikkaöljyä, jota nuukuuksissani käytin. Ei oikein pysynyt kunnolla ketjulla, ukko oli aika limaisen oloinen, vähän otti henkeenkin ja ketjuja katkeili enemmän. Lämpimillä keleillä ei tarvinnut yövoiteita, senverran oli naama illalla rasvainen. Kyllä ne sitko-aineet on teräoljyssä tarpeen.

    Tomperi

    sen mitä itse olen käyttänyt bio öljyt on sitten kehittyneet, ei haise niin pahalle vaatteissa ja nuita ongelmia  ei ole  ollut. Sen olen kuullut että pelkkä rapsi öljy ilman sitkoa on huonompi….

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 152)