Keskustelut Tekniikka sahaviilat

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • sahaviilat

    Merkitty: 

    olen  ihmetellyt  noiden  moottorisaha  viilojen kestävyyttä  kun  eivät kestä  kuin  muutaman  kerran  viilauksen  liekö viilat  liian  pehmyttä  vai  ketjujen teräs  kovenpaa  kun  tuntuu  että  kyllä  ne   aikaisemmin  paremmin  kesti  mahtaako  olla  tarkoituskin  saavat  paremmin  uusia   kaupan

  • Kalle Kehveli

    Näyttää nykyään kaikkien merkkien viiloissa lukevan ”swiss made”. Tulevat varmaan samasta paikasta.

    Nostokoukku

    Ketjuissa ja teräissä on jostain syystä eri kovuisia hampaita. Ketjuissa saattaa olla pari hammasta joissa viila vain vinkaisee ja saman tien pilalla. Huskun logolla varustetut viilat ovat hyviä, samoin Sandvik ja Vallorbe. Ketjuista Oregon on tasalaatuisin, Punapää Oregonin voittanutta ei ole. Metsuri aikoina oli sanonta, että joka luottaa Viialan viiloihin ja Forssan tyttöihin on mainoksen uhri. Samoin; Vaikka isäni oli köyhä mies, hänellä oli aina liukkaat viilat.

    Jätkä

    Viilatehtaita on paljon vähemmän kuin viilamekkejä.

    Kuitenkin samassa tehtaassa tehdään erilaisia viiloja ei merkillä. Eli viilan ruoto on samaa metallia, mutta siihen tehdään erilainen hakku tuotemerkin mukaan.

    Ketjuissa on merkkejä, joissa löytyy se kova hammas. En tiedä, onko niitä kovia hampaita ihan tarkoituksella tehty, vai syntyykö niitä valmistusprosessissa.

    Kuitenkin se kova hammas on sellainen riesa, että se kannaraisi lohkaista pois ennenkuin pilaa siihen viilansa. Jos ketju on pari euroa halvempi, mutta siinä on kova hammas, maksaa sen teroittaminen monin veroin enemmän kuin alempi hinta on.

    Teroituskone kyllä hoitaa kovatkin hampaat – tumpelolla on helposti sen jäljiltä kaikki hampaat kovia.

    Orfeus

    On lohdullista todeta, etten olekaan ainoa, joka ei saa vallankaan moottorisahan ketjua teräväksi. Tein omanlaatuiseni amatööriratkaisun: viila poikki ja pätkä akkuporakoneeseen. Päälle täydet kierrokset ja kun kerran työntää, jopa ketju, saatika raivaussahan terä haukkaa puuta kuin juustoa! Saman tekee viilan paksuinen, poriin myytävä pyöreä hiomakivi, mutta nämä puikot kuluvat melko nopeasti.

    Jätkä

    On myös timanttiviiloja, joita voi käyttää käsin, taikka porakoneella. Niiden käyttöön voi myös liittää ohjaimen, jos ei todellakaan tajua, millaista sen teroittamisen pitäisi olla.

    Nostokoukku

    Metsässäkin täytyy kesken työnteon viilata. Siellä ei aina ole porakonetta mukana. Kannattaa opetella käsipelissä viilaaminen, ei se ole rakettitiedettä, mutta siinä pääsee parhaalle tuntipalkalle metsätöissä, kun sen oppii. Jätkän neuvoma ohjain neuvoo alkuun, tulee kulmat kohdalleen. Oikein viilattu terä säästää ketjua, laippaa ja konetta. Ja etenkin hermoja.

    Jätkä

    Akkukäyttöinen suorahiomakone on todella tehokas, eikä paina juuri enempää kuin vauikka Tilhin ohjuri viilan kanssa. Se, että siinä ei samalla madallu purupiikki, on tietenkin puute, mutta sen alentaminen hyvällä 12 tuuman viilalla on niin simppeli juttu, että sen tekee tumpelokin helposti ja nopeasti oikein.

    Jätkä

    Timanttiviiloja ja teroittimia, kuten myös edullisia suorahiomokoneita  ohjurin kera voi tilailla Heikki Roivaiselta Kiuruvedeltä.

    Ne purevat kovimpiinkin hampaisiin – jopa kovapalaketjujen kouruihin kevyesti.

    On toki mahdollista, että ei käsitä itse vähääkään, millainen hammas leikkaa parhaiten. Myöskin näkökyky voi olla niin kehno, ettei näe, milloin särmä on tylsä ja milloin terävä.

    Korvakuulolla tai pimeässä ei mestarikaan saa hampaita teräviksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Jätkä vinkistä. Tuollaisella hiomakoneella vähän tumpelompikin ja satunnainen sahatyön tekijä varmaan jo pärjää.

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)