Keskustelut Puukauppa Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 72)
  • Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

    Merkitty: 

    Toimittaja yritti kovasti saada selluyhtiöt syyllisiksi ja nynnyjä olivat yhtiöiden miehet.

    Vuosikymmenien aikana on tullut kaksi harvennusleimikkoa koskevaa tapausta.  Toisessa oli muutama tukkipuu kuitukasassa.  Se sovittiin.  Toinen jäi kaivelemaan.  Harvennusleimikon tukkikertymä oli runkojen  keskitilavuuteen suhteutettuna yllättävän pieni.  Ei se mahdollinen  tappio ollut kuitenkaan kuin muutama tonni.  Sain mittaustodistuksen vasta, kun puut oli ajettu, mikä tietysti herätti epäilystä.  Kyselyyn sain ympäripyöreän vastauksen.  En alkanut enempää kysellä ja on sen yhtiön kanssa myöhemminkin kauppaa tehty, tosin kokorunkomuodossa.

    Eräs  asiaan vaikuttava tekijä on se, että yhtiöt vaihtavat puuta.  Siis sahoille tukkeja sellufirmojen leimikoista ja vastaavasti kuitua sahojen leimikoista sellufirmoille.,  Koska käydään vaihtokauppaa, niin sellufirmankin kannattanee ottaa tukkiosuus tarkkaan talteen.  Eiköhän siitä saa sahalta hyvän hinnan tai sitten oma saha tarvitsee.  Sahoilla on monesti ollut vaikeuksia saada kuitupuu tai sahahake myytyä sellutehtaille kunnolliseen hintaan. Periaatteellista tarvetta pienentää tukkisaantoa ei siis pitäisin olla.

    Käsittelemättä jäi laatuvikojen vaikutus.  Varttuneissa männiköissä sahalla on 2-3  prosenttia suurempi tukkikertymä, koska ne hyväksyvät vähän laatuvikaisia järeitä tyvipöllejä.

    Jos maallikkometsänomistaja ei ymmärtänyt mitään metsäasioista, niin tuon ohjelman jälkeen on vielä enemmän pihalla.

  • Tolopainen

    Minä en usko, että yksityinen metsänomistaja pystyy sanomaan, että katkonta on tehty väärin. Ei siinä mitään systemaattista vilunkia tehdä. Aivan turha lähteä pystykauppaa kritisoimaan, siinä suurin hyötyjä on metsänomistaja, motimitta on aina metsänomistajalle parempi kuin tehdasmitta.

    Metsuri motokuski

    Siinä olet oikeassa. Harva joka hakkuutyötä ei ole tehnyt teollisuudelle niin ei ymmärrä katkontaa. Toisaalta on siinä hyvä sauma myös väärinkäytöksille. Mutta ei se ole teollisuudenkaan etu että metsä hakataan miten sattuu.

    Tolopainen

    Monilla motokuskeilla on tekemistä, että saavat pidettyä raakkiprosenttinsa alle viidessä.

    Visakallo Visakallo

    Metsänomistajakin voi osaltaan parantaa hyvän katkonnan edellytyksiä kasvattamalla metsänsä niin, että kiertoaikainen tukkiprosentti on 80%, ja päätehakkuun yli 90%

    Jovain

    Suhdanteilla on vaikutusta, mutta vaikutuksensa on myös sillä, mihin hinta- ja laatuluokkaan sahatavara tehtaalla sahataan. Ei välttämättä katkonnan pituusluokilla ja latvaläpimitoilla ole merkitystä, bulkkina puuta yleensä ostetaan. Sahat panostavat lajittelulinjastoihin ja laatuluokitus aloitetaan jo metsässä. Lajitellaan myös pienempiläpimittaista puuta ja kuidun osuus menee hakkeena tehtaalle. Runkohinnoittelu voisi olla tasapuolisenpi, mutta siinäkin puukaupassa laatu pitäisi pystyä ottamaan huomioon. Hankinnalla voi tarjota sitä laatua mitä pystyy tarjoamaan.

    Kalle Kehveli

    Jos kaikki puu menee selluksi, eikö kaikki puut voitaisi katkoa sellumitoilla ja siitä maksaa maksimi tukkiosuudet. Nykyään tiedetään jo hakatessa osoite puulle.

    Metsuri motokuski

    Katsoin yle areenasta tuon a-studion lähetyksen. Mielenkiintoista oli että myyjän edustajakaan ei oikein tiennyt katkonnasta paljoakaan. Teollisuuden edustaja kyllä tiesi ja osasi hienosti väistellä kysymykset ja piilotti tärkeimmän asian liikesalaisuuden piiriin. Ostaja ja myyjä olivat siinä yhtämieltä että sopimuksen mittoihin puut tulevat hakata. Mutta sitähän teollisuuden edustaja ei kertonut että otetaanko tukki niin tarkkaan talteen kuin mahdollista. Piirros joka oli inserttinä jutun alussa oli hyvin yksinkertaistettu esimerkki. Jutussa ei käsitelty ollenkaan kolmatta tekijää joka eniten vaikuttaa katkontaan on tietenkin ostajan lähettämä painoarvo kullekin katkottavalle mitalla. Tämä selviää ns pitkästä motolistasta jota ainakaan stora ei luovuta liikesalaisuuteen perustuen. Uskon että todellinen peruste on muualla.

    Tolopainen

    Se sahatavara, mitä tehdään pitää vastata markkinoiden kysyntää. Aika harva asiakas lähtee ostamaan vähän yli kolmimetristä lautaa ja piirua. Kyllä se Pölkyn lyhyt sahatavara jää myymättä, jos pidempää on tarjolla.

    Rane

    Keskustelussa ei käsitelty ongelman ratkaisua eli runkohintaan siirtymistä ollenkaan.

    Metsuri motokuski

    Tuohon tolopan kommenttiin voisi kysyä että kummanko etu on se että jotain tiettyjen mittojen tekoa rajoitetaan ja toisia suositaan enemmän. Myyjän vai ostajan ?

    Lisäksi voisi kysyä että onko lyhyiden mittojen teon maininta kauppakirjassa itseisarvo jotta kauppa saadaan tehtyä asiakkaan kanssa ?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 72)