Keskustelut Metsänomistus Selkäkivut

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)
  • Selkäkivut

    Kun tekee reippaasti rehkimättä metsätöitä ja malttaa pitää lepojaksoja pysyy selkä kunnossa. Usein selkäkivut iskevät pitkällisen istumisen, kylmässä kyhjöttämisen, ahneen reuhtomisen tai muun töppäyksen johdosta.

    Hoitokeinoja on monia, venyttelyä, särkylääkettä, hierontaa, lihaskuntoharjoittelua kipukynnyksellä ja juoksulenkkejä. Ennaltaehkäisevänä voi käyttää samoja konsteja, paitsi ehkä särkylääkettä.

    Sanomattakin selvää että allekirjoittaneella on marjastuksesta ja istumisesta johtuva selkäkipu. Venyttelyt, juoksulenkit ja särkylääkkeet on kokeiltu, pientä helpotusta on tullut, mutta varmuuden vuoksi käyn vielä tutulla hierojalla, joka on vastaavan tilanteen ratkaissut aiemminkin. Melkein joka vuosi on sama tapahtunut, heti jäkeenpäin on helppo todeta että taas tuli töpättyä ja muutaman päivän huilijksohan siitä tulee. En tiedä onko vika päässä, vai selässä kun tuntuu että tähän ikään mennessä osaisi jo välttää itsensä jumittamista.

    Reisilihasten heikko lihasvoima on ollut joskus omana selityksenä, mutta ei se ole kaikenkattava jos ollenkaan totta. Usein kuitenkin lonkankoukistajat ja/tai pakaralihakset ovat vaan niin jumissa että selkä on siitä kipeytynyt. Niin ja aina kipu on alaselässä.

    Kertokaahan omakohtaisista kokemuksista, selkävaivoista ja hoitokonsteista ja ennaltaehkäisevistä jutuista.

  • Metsuri motokuski

    Onneksi olkoon. Taidat kuulua niihin 10 % joukkoon väestöstä jotka eivät ole kyseistä vaivaa saaneet. Kerrankos se vielä tulee.

    Raivaaja

    Mulla oli jotain viitisen vuotta sitten välilevyn pullistuma selässä, kookas discusprolapsi. Neljä kuukautta mrni sairaslomalla ja oli aika rankkaa aikaa. Ainostaan pyöräilemään pstyin, kävely oli myrkkyä.Esim aivastus sai aikaan karmean kivun ja sitähän pystyi etukäteen pelkäämään kun huomasi aivastuksen olevan tulossa. Onneksi parani edellä mainitussa ajassa eikä ole sen jälkeen tarvinnut kivuista kärsiä.

    Hirvenpyytäjä

    Istumatyöläiselle voi auttaa jos saa käyttöönsä sähkömoottorilla korkeussäädettävän työpöydän ja istumatyö muuttuukin seisomatyöksi. Ei tietenkään kokoaikaa voi seistä mutta pari kolme tuntia päivässä. Tosin hartiat voivat kipeytyä aluksi.

    pihkatappi pihkatappi

    Paraikaa selällään sängyssä läppäri sylissä (6 tunnin raivuu päiv takana). Selällään maatessa selkä ei rasitu.

    Vaimolla on toimistossa sekä istuma paikka että seisoma paikka tietokone työskentelyyn. Kyllähän tuota ergonomiaa on otettu jo huomioon, tietysti huoneen koostakin riippuu miten voi järjestellä kahta työpistettä.

    Pinsiön vaari

    16 vuotiaana kun kuorin petkeleellä ladon lattiaan myöhemmin laitettuja riukupuita astuin liukkaalle runkolle ja putosin takalistolleni. Häntäluu osui pienen kiven päälle ja selkä ei tykännyt. Hetken näin tähtiä ja kävely oli sellaista kun olisi ollut ”huonot housussa”! Joku oli saanut avun kiropraktikolta. Sain sinne ajan ja hän ”niksautti” selän kuntoon. Seuraavana vuonna tilanteessa jota en enää muista selkäkipu uusiutui. Kiroprktikko oli lomalla ja melko vaivaisena puuhailin talon töitä. Hain hevosia laitumelta ja onnistuin pääsemään kiven päältä ison valkka hevosen selkään. Umpirauhallinen polle, mutta silloin pelästyi ja loikkasi sivuttain. Putosin suoraan istualleen. Nyt putoamisella oli parantava vaikutus. Tuntui kuin olisi salama iskenyt. Pomppasin ylös ja jalat toimi mainiosti ja selkäkään ei ollut kipeä!

    Joskus 40 täytettyäni selkä alkoi kureileen tratorihommissa. Yksi kaveri oli hankkinut ammattitaidon nivelten hoitoon. Ammattinimike on naprapat. Hän muutaman kerran laittoi rankan kuntoon. Sain usein helpotusta hiihtämällä periteisellä tyylillä pitävin suksin. Pari kertaa myös rullasuksilla. Nyt selkä on pysynyt hyvänä vaikka en pariin talveen olekkaan hiihtänyt.

    Pinsiön vaari

    Selkä on aika konstikas paikka. Moni on sen pilannut väärin nostaessaan. Takavuosina kylän sahuri kertoi että siinä hommassa jos missä näki ja koki montaalajia selkäongelmaa. Hänellä itselläänkin oli selkävaivoja. Aina kun olin sahauksella jouduin raamin etusahuriksi kun hän sanoi tietävänsä etten pelkää häntä. Joku heikkohermoinen oli jopa lähtenyt puoliltapäivin muualle, sillä aika pahasti mestari kyllä irvisteli kipujensa kanssa!

    Kerran tämä sahuri sahasi Suomen painonnostajien parhaimmistolle parin omakotitalon sahaukset. Kertoi että oli lystikästä kun jopa maailmanennätyksen nostanut mies kyykkäsi saksilla nostaessaan ja nosti pieniäkin puita selkä suorana. Olivat kertoneet että kun lajia harrastaa valmentaja aina karjuu ”perse alas nosto alkaa jaloilla!” On hyvä ohje muuhunkin nostamiseen.

    Nämä välilevyn pullistumat ja muut kirurgiaa vaativat on kyllä pahoja. Oikealla nostotekniikalla nuoresta pitäen osa varmaan ei ilmenisi mutta voi olla jälkiviisauttakin. Lihaksistonsa kun saa pidettyä kunnossa ja välttää ylikuormitusta niin moni vamma jää tulematta ja särkylääkekin käyttämättä

    Pinsiön vaari

    Kevään korvalla sain vihjeen miten voi ennalta ehkäistä monena kesänä itseäni vaivannutta lonkan kolotusta. Kaverini oli kaatunut laskettelurinteessä. Koko vasen puoli nilkasta kainaloon oli ollut mustana. Röntgen tai magneettikuvissa ei näkynyt mitään mutta usein lonkkaa kolotti. Hänen äitinsä neuvoi: ”Pidä siinä kolottavassa kohtaa villaa lämmittämässä kuten isäsi kun sotavammat kolotti!” Joku tuttu suositti samaa ja ylisti merinovillaisia tamineita. Kaveri noudatti neuvoja ja sai ison avun. Neuvoi minuakin keväällä.

    Tilasin Ullmaxilta parit merinovillaiset bokserit ja Varustelekasta myös kun saivat sopivaa kokoa. Joka päivä on bokserit pitäneet lonkkaa ”ylilämpimänä” joka taitaa olla se syy ettei kolotusta ole ollut. Varustelekan boksereissa on jopa sepalus eli hyvin käytännölliset!

    Tuo yliläpimänä pitäminen on ollut hyvä konsti erään emännän kyynärpäälle jonka vaivaksi lääkäri sanoi ”tenniskyynärpään” vaikka emännän mielestä se on ”talikkokyynärpää”. Vanhan villatakin hiha kesälläkin on pitänyt nivelen lämpimänä ja ei ole tarvinnut syödä Buranaa. Olkoon sitten sitä lumehoitoa mutta mitä väliä jos tehoaa. Samaa sanon yhden kesän kokemuksella lonkkani kivuista.

    Jätkä pätkät

    Varomattomalla nostamisella olen hankkinut ”Noidannuolen” neljä eri kertaa. Ensimmäisellä kerralla jatkoin töitä siitä vaan ja pari viikkoa varottuani selkä parani. Olin rakennustöissä ja jouduin myös nostelemaa, joten kyykistelynoston opin silloin hyvin.
    Muut kerrat ovat tulleet, kun ihan kylmiltaan olen joutunut kurottelemaan nostovaiheessa ja se huono asento on ollut syynä tuskaan, josta olen ollut lääkärihoidossa.
    Kerran on selkää vähän leikattu, mutta nyt se on varmaan käytön puutteesta huonossa jamassa.
    Oikea nostotekniikka on kaiken A ja O.

    Metsuri motokuski

    Noidannuoli onkin melkein aina selkälihaksen revähdys. Se paraneekin ajastaan noilla toimilla kuin olet tehnyt. Ihan samanlailla kuin mikä tahansa lihasrevähdys.

    Olet oikeassa että kylmä lihas repeää aina helpommin kuin lämmin lihas. Sen vuoksi lihaksen lämmittelylle on aina perusteita ennen töihin ryhtymistä.

    Jätkä pätkät

    Sinänsä minun selkäni on ollut todella vahva. Esim varusmiespalvelussa kieputin ja väänsin tykkien siirtelyssä pyöristä raskaitakin tykkejä, kun niitä pantiin miesvoimin paikoilleen. Vaikka tykin – ja jaoksenjohtajana se ei olisi ollut minun tehtäväni, mutta sainpa ainoana patterista viikon kuntoisuusloman.
    Selkää kannattaisi vaalia, nyt en uskaltaisi lähteä kilometrin matkaan kävellen.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 36)