Keskustelut Luonto Sienimetsä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Sienimetsä

    Kesän kasvu alkaa puiden osalta olla ohi. Sienet ja erityisesti niiden maanpäälliset osat putkahtelevat esiin ja niiden näkemiseltä ei voi metsässä käydessä välttyä nyt kun on saatu kaivattuja sateita.

    Mitä sieniä metsästäsi tai naapurin metsästä löytyy?

    Löytyykö esimerkiksi kuusikosta kuusenherkkutatteja, koivikosta karvarouskuja ja männiköstä tuoksuvalmuskaa?

    Valitsetko puulajeihin erikoistuneiden sienien perusteella kuusikon, koivikon vai männikön?

     

  • Biohorror

    Itse täytyy valita männikkö ja erityisesti tuo tuoksuvalmuska. Männikössä on syksyllä sikälikin kiva sienestää ettei ole niin paljon koivunlehtiä hämäämässä. Kanttarelleja näkee koivikossa yleensä sivusilmällä koko ajan, mutta havainto osoittautuu päätä kääntäessä usein aistiharhaksi.

    Gla Gla

    Sinne mennään, missä sieniä ennenkin on ollut ja ne poimitaan, mitkä tunnistaa hyviksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Gla:n periaate on hyvä. Uusia sieniä voi opiskella kokeneen kollegan opastuksella, mutta mieluiten vain sellaisia mitä ei voi sotkea myrkkysieniin. Esimerkiksi koivunkantosieni ja myrkkynääpikkä ovat ulkonäöltään hyvin lähellä toisiaan. Facebookista voin suositella ryhmää SIENESTYS JA SIENTEN TUNNISTUS. Jos tunnistamista varten pitää maistaa sientä, palaakaan ei saa nielaista!

    Jotkut saavat vatsavaivoja ylenmääräisestä sienten syömisestä, erityisesti tateista. Tällöin kannattaa kokeilla muita sieniä. On myös sieniallergikkoja ja sitten on niitä jotka eivät ”sulata” sienisokeria eli trehaloosia.

    Opin tuolla sieniryhmässä, että on olemassa sieni, joka muistuttaa kovasti suppilovahveroa, mutta ei ole yhtä hyvä ruokasieni, nimittäin kultaheltta. Toinen mielenkiintoinen juttu on, että sienessäkin voi olla sienitauti, nimeltään riesa tai tatinriesa, joka tekee tatista epämuodostuneen näköisen ja syömäkelvottoman, mutta on toisaalta hyödyllinen koska se antaa värjäyksessä lankoihin keltaista väriä. Ihmeellinen on luonto…

     

    Menninkäinen

    Viime viikolla tuli kerättyä kanttarellejä ja rouskuja kuusikosta. Suppilovahveroitakin oli jo tulollaan.

    Biohorror

    Jos tunnistamisesta puhutaan niin itselle eniten päänvaivaa yleensä tuottaa saman sienen hyvinkin poikkeava ulkonäkö eri ikäisenä tai oikeammin eri kokoisena.

    Hain tässä ketjussa niitä jo kunkin itsensä maastossa tunnistamia sieniä ja millainen metsätyyppi ja vaikka kasvuvaihe on omassa suosikkisienimetsässä, jos sellainen on. Noiden pääpuulajien metsikköjen lisäksi omine tyypillisine lajeineen vaikka haavikko, lepikko… voivat olla sieniretken pääkohde.

    puunhalaaja

    Kaksi viikkoa sitten oli hyvin herkkutatteja. Nyt on kantarelleja, ja suppiksia kai alkaa tulemaan pikkuhiljaa. Mustatorvisienipaikat ammottivat viikonloppuna tyhjyyttään!

    Puuki

    Herkkutatit männiköissä, haapa-ja karvarouskut rehevimmissä metsissä.  Voitatit on myös hyviä pannulla sipulin kanssa paistettuna; vähän hankalia käsitellä vain, kun lakit pitää kuoria . Tämän kesän ensimmäiset syöntisienet oli keltahaarakkaita, jotka kasvoi jo heinäkuun alkupuolella männikkökankaalla.

    puunhalaaja

    Hain tässä ketjussa niitä jo kunkin itsensä maastossa tunnistamia sieniä ja millainen metsätyyppi ja vaikka kasvuvaihe on omassa suosikkisienimetsässä,

    Välttelen avohakkuita ja nuoria tiheitä taimikoita/rääseiköitä. Sekametsissä usein hyvin sieniä, sopivista kuusikoista vihreiden sammalmättäiden seasta suppikset.

    Menninkäinen

    Torvisieniä oli viime vuonna täälläpäin hyvin joten tänä vuonna niitä ei ole.

    Noita tiheitä taimikoita/rääseiköitä ei kannata välttää ainakaan jos sieniä haluaa. Saattaa yllättää sienien paljoudella. Kosteus kestää ja sienet tykkää. Kerääminen ei tietysti ole yhtä mukavaa kuin jossain isossa metsässä.

    puunhalaaja

    Noita tiheitä taimikoita/rääseiköitä ei kannata välttää ainakaan jos sieniä haluaa.

    Totta, jos kerää rouskuja, haperoita ja vastaavia. Itse en enää jaksa noita, kerään sieniä lähinnä muille ja siksi keskityn muutamaan lajiin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)