Keskustelut Metsänomistus Sijoittaminen (rahalla) yhteismetsään

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 74)
 • Sijoittaminen (rahalla) yhteismetsään

  Merkitty: 

  Asia kiinnostaa ja haluaisin mielipiteitä/neuvoja.

  1. Mitä mieltä olette rahan sijoittamisesta (osuuksien ostaminen?) yhteismetsään?

  2. Mikä on summa mitä pitää sijoittaa, että  homma olisi järkevää? Joku joskus kirjoitti jossain, että rahalla sijoittavat ovat yleensä sijoittaneet 25000€ (Lapin yhteismetsästä oli kyse).

  3. Mitä hyviä puolia sekä riskejä yhteismetsään sijoittamisessa on?

  4. Mistä löydän ne yhteismetsät, mihin kannattaisi sijoittaa?

  5. Millaista tuottoa yhteismetsistä saa?

  6. Missä päin olevat yhteismetsät ovat järkevin valinta?

  Kaikki neuvot kiinnostaa…

 • kmo

  1. Itse en ole sijoittanut tai muuten ollut osallisena yhteismetsissä, että tältä pohjalta. Mutta noin, jos muihin sijoituksiin vertaan, niin sijoituskohde muiden joukossa. Ehkä hankalampi muodostaa päivän hintaa ja muuttaa osuus rahaksi jos sellainen tarve tulee.

  2. Ei kait tuolla summalla mitään vähimmäis/enimmäisrajoja ole, enemmän kiinni siitä millaisia osuusmääriä tulee myyntiin.

  3. hyviä puolia; pääsee mukaan mahdolliseen metsämaan ja/tai puun hintojen nousuun. Metsämyyntituloja tasaisemmin joka vuosi.

  Huonoja puolia; jos vertaa suoraan metsäomistukseen; byrokratiat, kirjanpidot yms hoidetaan veloituksella. Samoin istutukset, harvennusket, hakkuiden valvonnat jne., omatoimiseen työhön ei samalla tavalla ole mahdollisuuksia.

  4. Metsätilat.fi sivuilla näkyy aina välillä yhteismetsäosuuksia myynnissä, ja joskus metsätilojen mukana kaupataan yhdessä tai erikseen yhteismetsäosuuksia.

  5. En tarkemmin osaa sanoa, noissa myynti-ilmoituksissa on joskus arvioitu jotain 2-4% tuottoja, mutta eihän sitä kukaan varmasti tiedä miten puun hinnat kehittyy vuoden parin päästä.

  6. Kait ne tuottoprosentit on samantasoisia eri puolilla. Tietty jos spekuloida haluaa, niin sitten jonkun spekulatiivisen sellutehtaan naapurista voisi katsoa kohteita.

  jees h-valta

  1) En suosittele rahan sijoitusta noin huonoon kohteeseen. Liian paljon tuotto muiden armoilla.

  2) Ei millään summalla, jos ei suurin osa varmoja ja vanhoja tuttuja.

  3) Ei mitään hyviä puolia. Osta omaa metsää jos metsä edes kiinnostaa.

  4) Et mistään.

  5) Spekulatiivista, tuskin minkäänlaista.

  6) Ei ainakaan suomessa.

  oksapuu

  Aika suolaisesti hinnoiteltuja nuo vapailla markkinoilla liikkuvat yhteismetsä osuudet…

  Osta mielummin metsätila jossa on iso yhteismetsä  osuus. Voi sitten harrastaa metsänhoitoa tai liittää sen tilan halutessaan yhteismetsään…

  kmo

  Vähän yhteismetsän vierestä, eli metsärahastoista https://yle.fi/uutiset/3-10454508

  ”Suomalainen sijoittaa uskollisesti metsärahastoihin – asiantuntijat eivät kuitenkaan ole varmoja, kannattaako se
  Metsärahastoista on tullut lyhyessä ajassa suosittuja sijoituskohteita. Osa rahastoista on kuitenkin jo luopunut leikistä.”

  Jätkä

  Henkilökohtaisesti en rahaa iskisi yhteismetsään kiinni. Takuulla löytyy parempiakin sijoituskohteita. Sensijaan jos olisin nuorehko, metsänomistaja, jolla olisi asuinpaikka yhteismetsäalueiden lähellä, työpaikasta ei oikein tietoa, mutta työhalut ja palkkatulojen tarve jatkuvat, niin liittyisin yhteismetsään ja hankkiutuisin töihin siihen.

  Yhteismetsäähän hoidetaan kuin yritystä, eli siellä on johto, joka teettää hoitotöitä palkkatyönä. Hankkisin tietoa ja taitoa, sekä hyvät välineet ja asuisin tyytyväisenä kotipaikkakunnalla käyden ympärivuoden metsätöissä – joko verokirjalla, taikka yrittäjämetsurin ominaisuudessa.

  Jean S

  Mulla ei ole yhteismetsistä varsinaista kokemusta, mutta myynti-ilmoituksissa hinnat ovat joskus niinkin korkeita, että tuotto sijoitetulle rahalle jää jopa alle prosentin. Yhteismetsän tarjoamista virkistysmahdollisuuksista ilmeisesti halutaan Etelä-Suomessa maksaa niin paljon. Luulen, että yhteismetsäosuuksien ostamisen sijasta saattaisi olla kustannustehokkaampaa ostaa metsätila, jonka voisi sitten osuuksia vastaan liittää yhteismetsään. Tämä on kuitenkin vain veikkailua.

  Planter

  Jos mielessä on pelkästään sijoittaminen ja sijoitettava summa on luokkaa 25 000€, niin noin pienen  oman metsätilan ostaminen on aika kyseenalaista. Ainakin etelässä nuo ”puuhapalstan” kokoiset 5 ha tilat ovat ylihinnoiteltuja. Jos tuottona ajattelee puunmyyntiä, niin aika harvoin sitä 2 ha leimikkoa pääsee myymään, jos metsässä on harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa jotain tapahtumia, niin tuskin tulee edes metsäasioita seurattua tarkasti.

  Yhteismetsällä on kuitenkin mittakaavaetu, jolloin puun myynnistä saa paremman hinnan. Verotus on kevyempää, 26,5% , kun yksityinen maksaa 30….34%. Hoitotöitä ja hakkuita on säännöllisesti, joten hoitokunnalla on hyvä tilannekuva ja työt hoidetaan yleensä ajallaan. Ainakin isommissa ehteismetsissä omaisuus on maantieteellisesti hajautettu, jolloin myrsky tai tuholaiset eivät pistä kerralla tasaiseksi koko omaisuutta. Haittana on tietysti se, että asioiden hoitamisesta pitää jollekin maksaa, mutta veroetu ja parempi puun hinta kompensoivat sitä.

  Jos haluaa vain sijoittaa metsään, eikä itse osallistua metsän hoitoon, puun myyntiin ym, niin yhteismetsäosuus on omasta mielestäni turvallisempi tapa, kuin metsärahasto.

  Rahastot näyttävät parempia tuottoja kuin yhteismetsät, mutta rahastojen toiminta on lyhytjänteistä, ei neljännesvuosi ole sopiva raportointiväli metsäsijoittamiseen. Osakkaille voidaan jakaa jopa lainarahaa tai jatkuvaa kasvatusta harjoittava rahasto voi pilata pitemmän ajan tuotto-odotukset.

  Yhteismetsät toimivat ”maalaisjärkisellä” tavalla, tapahtumat metsässä ovat paremmin kontrollissa, tuottona jaetaan ”oikeaa rahaa”, joka on jo tullut kassaan puun myynnistä, vuokratuloista tai muista tuotoista.

  Markkinoilla olevien yhteismetsäosuuksien hinnat näyttävät todella korkeilta, kun vertaa osuuden hintaa sen tuottoon. Tosin jako-osuus on osakkalle verovapaata tuloa.  Arvoon voi vaikuttaa sekin, että yhteismetsillä voi muutakin omaisuutta kuin metsää ja muuta tuloa kuin puunmyyntituloa. Tuulivoimavuokratuloja, myyntikelpoisia vapaa-ajan tontteja, vuokrattuja vapaa-ajan tontteja tai vapaa-ajan asuntoja, metsästyslupamyyntiä ym.

  https://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/suomen-yhteismetsat-kunnittain.pdf

  Alla olevasta linkistä löytyy esimerkki, että osuuksia kaupataan 3600€/kpl ja tuotto on ollut osuutta kohti 32-42€. Eli tuolla hintapyynnöllä verovapaa tuotto olisi 1 % luokkaa.

  https://www.metsatilat.fi/yhteismetsaosuudet

  Gla

  Pikkutilat ovat saman hintaisia kuin isommatkin, siten ei 5-10 ha tiloja kannata väheksyä, jos sijainti yms. seikat osuu kohdilleen.

  Mikä veron laskentaperuste sitten onkaan. Metsävähennys pudottaa ainakin minulla veroa. Toki tuo veroetu on tavallaan lainassa, mutta jos ei ihan heti metsää myy, inflaatio palautusta syö.

  Mittakaavaetu on tietysti hyvä asia, toisaalta on sitten tyydyttävä siihen, mitä yhteismetsä päättää. Omassa metsässä langat on omissa näpeissä ja sitä minä arvostan. Eri asia tietysti on se, kumpi tekee parempia päätöksiä.

  Tilavahti pudottelee siihen tahtiin erään yhteismetsän osuuksia myytäväksi, että alkaa epäilyttää, onko siellä kaikki ok. Eikös tälläkin keskustelupalstalla aikanaan joku pitänyt oman yhteismetsänsä toimintaa ala-arvoisena ja joutui siitä riitelemään. Hakukoneella varmasti noita keskusteluja löytyy.

   

  Planter

  Varmaan erimielisyyksiäkin syntyy yhteismetsissä. Itsekin haluan pitää asiat hyppysissä ja metsät omassa kontrolissa, koska kuvittelen olevani aina oikeassa 😉 Sitä on liikkeellä tällä keskustelupalstalla!

  Olisihan se mielenkiintoista istua yhteismetsän hoitokunnassa kolleegoina vaikkapa  Jees h-valta, Jätkä, Tolopainen, arto, Jovain, antinpoika, Suorittava porras ja monet muut aktiivit.  Samassa pöydässä, neuvotellaan ja päädytään yhteiseen kantaan miten uudistetaan,  miten metsät hoidetaan oikein, kenelle myydään ja milloin, miten hirviltä suojaudutaan, miten hirvikantaa hoidetaan.

   

  Apli

  Olin aikanaan mukana yhdessä yhteismetsässä, en enää, myin pois osuuden toiselle joka on siinä vieläkin mukana… En lähde siihen leikkiin enää, kokoukset oli aika riitaisia, tuotto jäi alle sen minkä kuvittelin ja touhu oli aika sekavaa välillä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 74)