Keskustelut Metsänomistus Sijoittaminen (rahalla) yhteismetsään

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 74)
 • Sijoittaminen (rahalla) yhteismetsään

  Merkitty: 

  Asia kiinnostaa ja haluaisin mielipiteitä/neuvoja.

  1. Mitä mieltä olette rahan sijoittamisesta (osuuksien ostaminen?) yhteismetsään?

  2. Mikä on summa mitä pitää sijoittaa, että  homma olisi järkevää? Joku joskus kirjoitti jossain, että rahalla sijoittavat ovat yleensä sijoittaneet 25000€ (Lapin yhteismetsästä oli kyse).

  3. Mitä hyviä puolia sekä riskejä yhteismetsään sijoittamisessa on?

  4. Mistä löydän ne yhteismetsät, mihin kannattaisi sijoittaa?

  5. Millaista tuottoa yhteismetsistä saa?

  6. Missä päin olevat yhteismetsät ovat järkevin valinta?

  Kaikki neuvot kiinnostaa…

 • Kalle Kehveli

  Yhteismetsään sijoittaminen on tietenkin kiinni hankintahinnasta. Yhteismetsäosuuden ostaja ei saa metsävähennystä. Nykyisillä hinnoilla ei mitään järkeä, jos tuotto on 0,5-2%. Yhteismetsät eivät saa puusta mitään extrahintoja, ehkä murusia lisää. Metsästys-/kalastusoikeus yleensä kuuluu osuuteen.

   

  Timo Heikki

  Yhteismetsä saa 1-2€ paremman kuutiohinnan keskimäärin. Se menee kuitenkin hallintokuluihin, joten yhteismetsä ei tuo lisätuottoa metsälle. Pienet ja jotkut keskisuuretkin yhteismetsät ovat omistajalle hankalia, koska niiden arvoja pidetään keinotekoisesti alhaisina. Tuotot sijoitetaan metsäkauppoihin ja jakoraha jää pieneksi.
  Osuuden arvo määritellään usein jakorahan perusteella, vaikka se pitäisi määritellä summa-arvon perusteella.
  Perheyhteismetsän osakas voi joutua myymään osuutensa rajulla alihinnalla, koska kukaan ei pikkuyhteismetsiin halua liittyä. Pankit ei myöskään anna vakuusarvoa pienen yhteismetsän osuuksille. Ongelmatilanteissa apua ei saa kuin käräjäoikeudesta, koska yhteismetsillä ei ole enää valvovaa viranomaista. Hoitokunnat voivat toimia lähes mielivaltaisesti koska kukaan ei uskalla käräjille lähteä. Metsästysoikeudet junaillaan pienelle porukalle alihintaan.  Suurin osa osakkaista ei hyödy metsästysoikeuksien arvosta. Muutamat yhteismetsät on lähteneet hankkimaan osakkaita aktiivisesti kertomalla taloudelliset tunnusluvut julkisesti ja oikein, jolloin kukaan ei tule petetyksi. Lapin yhteismetsä on tästä hyvä esimerkki.

   

  Per Ä Reikäs

  EI, ei ja ei yhteismetsätalous EI toimi sen paremmin Suomessa, kuin Venäjälläkään.

  Timppa

  Osuuden arvo määritellään usein jakorahan perusteella, vaikka se pitäisi määritellä summa-arvon perusteella.

  Osuuden arvo perintöverotuksessa voidaan määritellä tuottoarvon perusteellä, joka on verotettava tulos kerrottuna 20:llä, siis 5 %:n tuotto.  Tulonjako ei vaikuta vertusarvoon eikä summa-arvomenetelmällä laskettu arvo.  Tieto perustuu Suomen parhaan ammattilaisen lausuntoon ja on testattu äskettäin verotuksessa.  Runsaspuustoisilla tiloilla antaa pinenemmän perintöverotus arvon.

  Tuloverotuksssa yhteismetsä maksaa 2 tai 6 %-yksikköä vähemmän veroa riippuen siitä on onko osakaalla muita tuloja yli 30000 euroa.  Yhteismetsällä on sama verokanta 26,5 %:a myyntimääristä riippumatta.

  Yhteismetsäosuuden myynti lähiomaisille ei ole verovapaata toisin kuin tilaosuuksien myynti.

  Siis erilaisia vaihtoehtoja löytyy.

  Yhteismetsän suurimmat edut ovat mielestäni ne, että metsät pysysyvät paremmassa kunnossa kuin, jos liuta osakkaita puuhastelisi itse.  Muuhun  yhteisomistukseen verrattuna taas päätöksenteon selkeys ja riippumattomuus jonkin yksittäisen osakkaan toiminnasta.

  Viime vuonnakin perustettiin yli 30 yhteismetsää. Suomessa yhteispinta-ala on yli 700000 hehtaaria.

  Kuten tuolla aiemmin kirjoitin, niin en sijoittaisi rahaani yhteismetsäosuuden ostamiseen.  Siis syynä suhteellisen alhainen tuottoa ja ehkä vaikeus irtautua halutessaan.  Tietysti, jos pienellä rahalla saisi haluamansa metsästysoikeuden, niin ehkä silloin.  Harvoilla tuo metsästysoikeus on niin merkitsevä.  Jos perikunnalla on suurempi metsäomaisuus, niin sen muuttaminen yhteismetsäksi on usein järkevää.  Nythän puuhaillaan tuulivoimaa moniin paikkoihin ja voi olla muitakin metsätalouden ulkopuolisia omaisuusarvoja.  Yhteismetsässä nämä jakautuvatn osakkaille oikeudenmukaisesti.  Erillisille tiloille sattuman varaisesti.  Järkevän metsätalouden lisäksi tällaisetkin asiat puoltavat yhteismetsävaihtoehtoa.

  Timo Heikki

  Tuottoarvoon perustuva arvon määritys on varakkaalle pysyvälle omistajalle eduksi. Monesti yhteismetsästä hakataan vain puolet kasvusta, jolloin tuottoarvo on hyvin alhainen.

   

   

   

  Visakallo Visakallo

  Kokeilin ihan mielenkiinnosta liittää metsäni metsaan.fi -tietojen pohjalta yhden metsäyhtiön yhteismetsään. Eihän ne tuotto-odotukset sieltä kovinkaan ihmeellisiltä näyttäneet.

  Timo Heikki

  Tolla Timpan mainitsemalla tuottoarvo laskentakaavalla yhteismetsäosuuteni tuottoarvo on n. 250€. Tuottoarvoa käytetään hyväksi kun halutaan pitää perintövero alhaalla ja kun pyritään ostamaan muita osakkaita pois. Samalla saatetaan polttaa osakkaan jakokelpoisia varoja metsäkauppoihin jotka on tehty summa arvion perusteella kokonaisarvolla jolloin osakkaan varallisuudesta häviää puolet kaupan maksun yhteydessä.

  Yhteismetsän jossa olen osakkaana jakoraha on 6€ ja verollinen tulos n. 12€.

  Metsät on 2-3 luokkaa suurimmalta osin.

   

   

  Timo Heikki

  Yhteismetsän idea on helppous. Omistamalla metsäkiinteistön suoraan pääsee parempiin tuottoihin. Tosin yhteismetsän kautta voi saada merkittäviä lisätuloja mm. metsästyksen, lomatonttien, tuulivoiman ja maaonoton kautta joita ei välttämättä muutoin saisi. Lisäksi voi päästä vuokraamaan yhteismetsän lomamökkejä edullisesti. Yhhteismetsän tuottoa syö hallintokulut. 2% puhdas tuotto on aika normaali.

   

  Panu Panu

  Miksi muuten yhteismetsän tuottoa syövät hallintokulut? Onko siellä niin kovat kokouspalkkiot vai mitä? Äkkiseltään voisi kuvitella, että puukauppojen ja hoitotöiden kilpailutus hoituisi talkoohommina siten, että vastuuhenkilöt vaihtuvat vuosittain.

  Puuki

  Yhteismetsät pitää kokouksia ja kahvittelu lisukkeineen kustantaa maltaita.  Kirjanpitokin pitää pitää tarkasti tilintarkistuksineen.   Melko heikolta kuulostaa tuotto, jos 6 € saa yli yhden motin laskennallisesta vuosikasvusta tuloa.  Joskus voi olla joitain  muita hyötyjä olemassa mutta ei välttämättä.    Nykyisen kalliin metsämaan aikaan ei uuden metsän ostokaan yhteismetsälle kovin tuottavaa ole.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 74)