Keskustelut Metsänhoito Suomen hyvälle metsänhoidolle arvostustakin joskus

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)
 • Suomen hyvälle metsänhoidolle arvostustakin joskus

  Merkitty: 

  Oli mukava aamun uutisissa kuulla maailman mahtimiehen kiittelevän Suomen metsänhoitoa .Ollaan presidentti Trumpista mitä mieltä hyvänsä,niin kyllä tässä asiassa totuuttakin paljon on.Hyvä metsätieverkosto nopeuttaa sammutustoimien aloittamista,aukot ja pienet taimikot toimivat palomuureina.Ilmasto on täällä toisenlainen,mutta molemmissa naapurimaissa palot ovat samoilla leveysasteilla aivan toista luokkaa.

 • jees h-valta

  Kun sitä enskaa on monenkin pakkokin lykätä. Ostajat vain pitävät hiukan järeämmiksi varttuneista. On siitäkin kokemusta. Olen ite tarjonnut mielestäni aina aikaisessa vaiheessa mutta kyllä nykyään sanotaan aika selvästi että esim. kolmisen vuotta eteenpäin tahi jotain vastaavaa. Saadaanhan sillä sitten juuri sitä pientä tukkikertymääkin mutta olen kyllä henk. koht. aikaisen ensiharvennuksen mielellään tekijä. Ja tehnytkin, konstilla millä hyvänsä, vaikka e-puuharvennuksena jos ei muuten.

  suorittava porras suorittava porras

  Taimikot perataan raivaussahalla ,ei motolla . Tästä hakkuun viivyttämisessä on vain kyse . Jos raivaus ei kiinnosta ,se näkyy yhtiöiden ostohaluissa.

  capo

  Taitaa olla metsänhoidon ongelmat Suomessa muualla noin yleisesti ottaen kuin ensiharvennusten kelpaamattomuudessa.
  Kukin tekee omissa metsissään niin kuin haluaa, mutta jos ulkopuoliset viestit ovat samansuuntaisia eli liian aikaista, niin voi olla hyvä miettiä omaa tulokulmaa.
  Motossa istuminen saattaa avartaa omaa näkökulmaa tai sitten ei. Aurauskeppien teossa sillä ei oikein pääse palkoille, ja jos risukko peittää näkyvyyden, niin saattaa tulla huteja sekä teknisesti että puiden valinnan suhteen. Teräketjua ei viitsisi olla koko ajan asentamassa. Nykyisin motoja ajaa vielä ihminen eikä tekoäly, joten turakko saattaa valitettavasti vaikuttaa työhuumoriin.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Taitaa suurin syy ensiharvennusten laiminlyöntiin olla raha.Liian moni metsänomistaja ottaisi vain rahaa metsästä,eivät ole valmiita esim.maksamaan ennakkoraivauksesta ennen tureikon ensiharvennusta.Saatta viissatanen mennä perkaukseen ja riukuensiharvennuksesta ei taida enempää tulla.Raivaussahaa kaipaa metsämme,jolloin ensiharvennuksetkin olisivat motokuskille,metsänomistajalle ja puunostajalle nykyistä miellekkäämpiä.Kuten edellä capo toteaa,ei auraviitoilla tai ongenvapapuilla ainakaan kantohintaa saa,järeämpään puustoon kasvatuksen ja hoidon on tähdättävä,kantohintaakin silloin paremmin ostajat maksavat.

  jees h-valta

  Tarjosin esim. tässä taannoin ostomiehelle alaa ensiharvennukseen joka on täsmälleen samaan aikaan saatettu kasvuun kuin vieressä ollut ja jo vuosia sitten saman yhtiön tekemän e-puuharvennuksen ala. Hän totesi vain ykskantaan että kyllä mutta vasta kahden-kolmen vuoden päästä. Että kyyllä metsäfirmoilla on selkeästi uudet ohjeistukset ostoonkin. Eli muut tahot sitä litrakokoa tosiaan haluavat nyt kasvattaa kuin mo. Ala on täyssiisti pohjistaan ettei se ole raivausongelma ollenkaan. Juuri sitä samaa alaa jonka pikkustihlin kaas konttasin läpi (10ha) jonain vuonna jo ennen e-puuharvennustakin. Toki epäilen että ala ei niin paljon kiinnosta myöskään koivuvoittoisuuden vuoksi. Järeyttä niissä kyllä alkaa olla kun on hyvä pohja kasvattamaan. Ikää nyt aika lähelle kaksikymmentä vuotta.

  sikari

  Aurausviitta maksaa euron luokkaa kpl. Sadan litran kuitupuusta ensiharvennuksessa saa liki samanverran. Onko meillä vaan liian kalliit / isot koneet ja asenne vinossa. Metsänhoito pitää mennä metsän mukaan eikä jonkun ostomiehen halujen mukaan. Hinta kohteen mukaan ja erotus tekijöille ei firman kassaan.

  Puuki

  Kun sitä tarpeeksi isoa eh:n litrakokoa aletaan odottelemaan, niin saattaa samalla helposti jäävä puusto mennä siihen kuntoon, että seuraava sopiva harvennusaika siirtyy taas paljon myöhempään ajankohtaan. Jos miettii tulevan metsän (ja tuoton) kannalta , niin joskus kannattaa vaikka harventaa tiheä eh- tarpeinen metsä vaikka maahan ja ottaa niitä poltinpuita parhaista talteen.

  MaalaisSeppo

  Itse olen tehnyt tiheille männiköille energia- tai ensiharvennuksen itse moottorisahalla. Kylän puukuski ajanut tienvarteen. Nyt ko kuviot ovat pystyostajien mielestä varsinaisen ensiharvennuksen vaiheessa. Taidampa tehdä itse. Kuitupuusta saa veroetuineen ajopalkkio vähennettynä hankintahakkaaja 20€/kiinto.

  Ihanteellinen kohde eläkeläiselle. Autolla viereen ja puiden ajomatka alle 100m. Ohikulkijatkin saavat mukavat maisemat.

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)