Keskustelut Metsänhoito Suomen metsien puusto nyt vastaan ennen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)
  • Suomen metsien puusto nyt vastaan ennen?

    Mielenkiintoinen artikkeli Suomen metsistä osui FB:ssä ehdotettuna silmiin.

    Tehty  toki vihreät silmälasit tukevasti päässä….

    Artikkelin mukaan:

    Suomessa 1800 -luvun alussa vähintään yhtä paljon puuta kuin nyt, mutta rajusti järeämpää.

    Aallonpohja koettiin 1900 -luvun alussa ja tänää kuutioissa lähestytään 1800 -luvun alkua, mutta tähän vaikuttaa suometsät ja soiden ojitus. Tukkipuu tarkoitti 150 + ikäistä puuta 1800 -luvulla.

    Millaisia ajatuksia herättää? Palstalla kun kuitenkin oikeita metsätalouden ammattilaisiakin….

    Onko mantra Suomen metsissä puuta enemmän kuin koskaan ennen totta?

     

  • Perassic Park Perassic Park

    -Näkyy linkki olevan värillistä tekstiä..

    Tilley

    Betteridgen laki: kysymykseen päättyvään otsikkoon voidaan aina vastata ei. fi.wikipedia.org/wiki/Betteridgen_laki

    Artikkeli tiivistettynä (suora lainaus loppupuolelta): ”Kun 1800-luvun metsätiedot ovat monella tapaa epäluotettavia, miten voimme arvioida, onko meillä nyt metsää enemmän kuin koskaan? Vastaus on yksinkertainen: emme voikaan. ”

    Totta on siis, että ehkä pitäisi, kun uutisoidaan: ”Suomessa on enemmän puita kun koskaan”, lisätä siihen loppukaneetti ”mittaushistorian aikana”.

    Vähän sama kuin säätilastoissa.

    Mutta oli tai ei ollut puuta 200 vuotta sitten enemmän, veikkaan että vuotuinen kasvu eli hiilinielu on nyt enemmän.

     

    hemputtaja

    Lukaisin toisella silmällä tuon tekstin. Ihan terveeltä ja asialliselta vaikutti. Mielestäni vain vain todettiin, että eivät nuo säilyneet metsävaratiedot ole kovin tarkkoja, enemmänkin ristiriitaisia.

    Ja ihan on mahdollista, että joskus on ollut puuta enemmän kuin nykyisin ja myös vanhempia ja isompia.

    Kalle Kehveli

    Suomessa ei ikinä ole ollut puuta niin paljon kuin nykyään, ja se on fakta. Eikä edes keskimäärin järeämpää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    1800-luvulla oli kai koko Suomi jo asutettu? Jos mennään vielä kauemmaksi historiassa, havaitaan että silloin kun asutus oli harvaa, puuta on voinut hyvinkin olla enemmän kuin nyt.

    hemputtaja

    Jos aloitetaan saivartelu, niin Suomea ei ollut edes olemassa ennen kuin Suomen Sodan jälkeen.

    Ison vihan aikana väki väheni melkein sukupuutoksi, tapettiin ja kuoli nälkään ynnä tauteihin. Silloin taisi olla puuta aika paljon kun ei ollut käyttäjiä.

    Jätkä

    Minä olen antanut itselleni kertoa, errä Suomessa ei ole ollue ennen yli 150-vuotiasta metsää. Toki yksittäisiä puita, joiden tyvissä on jopa kolme – tai enemmän palokoroa, kaikki eri aikakaudelta.

    Olen toki nähntr turvemaahan kaivettujen ojien luiskassa hiilikerroksia, siinä ollut myös jopa järeiden puidenkin kantoja, joissa on hiiltä, eli on ollut suht hyvä metsä, joka on palanut keskikesän hellejakson kuivaamana ja esim salaman sytyttämänä.

    Kun silloin ei ole ollut paljoakaan sammutuskalustoa, eikä – porukkaa, on palo päässyt kunnolla leviämään kunnes vesistöt – lehtipuuvyöhyke tai rankkasade on san lopettanut.

    Veikkaan, että Suomen pinta-ala on kauttaaltaan palanut useita kertoja. Nykyään – alaharvennuksen ansiosta, Suomessa on enemmän puuta kuin ”koskaan” ja keskimäärin on järeiksi luokiteltavia puita moninkertainen määrä kuin ennen

    Rane

    Eli nykyisten ojitettujen suometsien puumäärä olisi löytynyt 1800-luvulla pääosin  muista metsistä?Peltojen,teiden ja rakennusten alla oli toki vähemmän maata kuin nyt mutta kaskeaminen vei metsäalaa.Ja lasketaanko menetetty Karjala mukaan?

    http://vintti.yle.fi/yle.fi/karjala/sivud17a.html?id=188

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Palojen jäljiltä säilyi puustoa ja palojen väli saattoi olla satoja vuosia ennen ihmisasutusta. Ei tuohon otsikon kysymykseen taida täyttä varmuutta saada.

    Kalle Kehveli

    ”Suomen metsät olivat 1800-luvun puolivälissä niin voimakkaassa käytössä, että viranomaiset huolestuivat metsien häviämisestä. Tämän seurauksena suomalaisen metsälainsäädännön perustaksi tuli neuvo ”metsää älköön autioksi hävitettäkö”. Vuonna 1886 säädettiin Suomen ensimmäinen metsälaki, johon koottiin kaikki metsiä koskevat säännökset. Lain tarkoituksena oli edistää metsän luontaista uudistumista, sillä tuohon aikaan metsän uudistuminen avohakkuun jälkeen koettiin epävarmaksi. Tämän jälkeen metsälakia ja metsälainsäädäntöä on kehitetty yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti.”

    Tervan polttamiseen ja kaskeamiseen tuhottiin tätä ennenkin paljon metsiä. Aloittajan esittelemä väite täyttä puppua.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 45)