Keskustelut Metsänhoito Supien lisääntyminen/vaikutukset

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
 • Supien lisääntyminen/vaikutukset

  Pitkään aikaan ei ole ollut keskustelua supien vaikutuksesta metsätalouteen ja  lintukantoihin.   Tämänaamuisessa luontoradiossa oli keskustelua supien lisääntymisestä.  Olen joskus irvaillut sitä, että supien metsästys ei vaikuta niiden kantoihin.   Tutkija Katja Holmalan mukaan näin todellakin on.  Hänen mukaansa supi saa normaalisti 5 pentua.  Jos metsästyspaine on kova ja reviirit kasvavat, niin pentueissa voi olla jopa 12 pentua.   Siis syksyisin on aina sama määrä supeja metsästyspaineesta riippumatta.  Itsestään selvää on, että runsaan metsästyksen alueilla vanhoja eläimiä on suhteessa vähemmän kuin rauhoitusalueilla.

  Mitä siitä seuraa?  Rauhoitusalueilla on keväisin runsaasti vanhoja supeja, jotka sitten luonnollisestikin usein osuvat kanalintujen pesille, mistä seuraa paljon pesätuhoja aivan kuten metsästäjätaho väittää.   Metsästyspaineen alaisilla seuduilla syntyy runsaasti poikasia, jotka tarvitsevat runsaasti proteiinipitoista ravintoa.  Tämä merkitsee siis sitä, että supien on pyydystettävä runsaasti myyriä, jotka ovat niiden merkittävin proteiinilähde.

  Lopputulema siis.  Metsästys vähentää supien aiheuttamia kanalintutuhoja ja samalla vähentää myyräkantoja.  Minäkin ole aiemmin ajatellut, että säästämällä supeja vaikutettaisiin myyräkantoja vähentävästi.  Valitettavasti totuus näyttää olevan päinvastainen.

 • Tolopainen

  Pillerit ei uroksiin tehoa ja mille nimelle resepti, ei taida sada kelakorvausta.

  mehtäukko

  Jotensakin outo on kyllä sekin teoria, että kun joltain alueelta supit tulitetaan vähiksi, niitä sikiää tai vaeltaa nuin helkutisti?!

  Rotta on kyllä semmoinen elukka että ei lopu muutamiksi vuosiksi kuin myrkyllä, vaeltaakseen pitkin maisemia taas uudelleen.

  Sahapukki

  Kuollut supikoira ei leviä uusille alueille. Eli mitä tehokkaampi pyynti  nykyisillä elinalueilla, sitä vähäisempi tarve niillä on levittäytyä pohjoisemmaksi. Kotikylällä saivat  -16 vuonna vain yhden supikoiran saaliiksi. Kotiperäisiä kettuja ja näätiä täällä on ihan riittävästi lintujen turmaksi.

  sitolkka

  Kova pyynti ei ole ratkaisu tehokkaasti lisääntyvän eläimen kanssa. Se taistelu on jo valmiiksi hävitty. Mitä harvempi kanta, sitä tehokkaammin lisääntyy.

  Matti-x
  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ihan ok juttu muuten, mutta ulkomaisia metsämarjoja ei keitetä ekinokokin vuoksi, joka pääasiassa leviää ihmiseen koiraeläinten ulosteista eikä marjoista, vaan syynä on norovirus- ja hepatiittiriski.

  Evira:

  https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-kayton-rajoitukset/ulkomaiset-pakastemarjat/

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Käytännössä myyräekinokokin saa ainoastaan syömällä ekinokokkisen koiran paskaa. Koiran on ensin pitänyt syödä ekinokokkinen myyrä. Myyriä (ja niiden ansiosta punkkeja ja punkkitauteja) kyllä riittää tuon mielipuolisen tappokampanjan ansiosta. Jos viitsii madottaa koiran, niin tartuntaa ei saa.

  Sveitsissä, jossa myyräekinokokkia on kaikkialla, 5-10 ihmistä saa vuosittain tartunnan. Oireeton itämisaika on 10-15 vuotta ja käytännössä vaiva pysyy lääkkeellä kurissa. Oireettomana.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)