Keskustelut Harrastukset Suppilovahveroiden kasvu

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)
  • Suppilovahveroiden kasvu

    Tämän päivän Hesarin mukaan Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava ”tietää”, että hehtaarilta irtoaa vuodessa helposti 50 kg suppivahveroita arvoltaan 250 euroa. Hänen mukaansa siis metsänomistajan kannattaa olla hakkaamatta männuköitään ja ryhtyä kasvattamaan sieniä. Tietysti Sulkava ”unohti” metsäteollisuuden vaikutuksen Suomen kansantalouteen.

    Oleellista kuitenkin on se, että puhuiko hän totta siitä sienisadostakaan. Omakohtaisten havaintojeni mukaan ei todellakaan. Meikäläisen ”puuhamailla” Keski-Suomessa on sekä nuoria että vanhoja männiköitä yhteensä satoja hetaareja. Ne on tullut myös tarkkaan koluttua. Muutamia varmoja pienialaisia suppilovahveropaikkoja löytyy normaalina sienivuonna. Suurin osa on kyllä täysin sienetöntä. Suppilovahveroiden suhteen tilanne muuttunee vielä huonompaan suuntaan. Nehän kasvavat yleensä paikoissa, jossa ei ole esimerkiksi mustikkaa. Typpilaskeumat näyttäisivät ainakin meillä päin runsastavan mustikkavarvustoa. Tietysti sitten on vielä vuosia, jolloin satoa tulee tuskin nimeksikään.

    Siispä. Millaisia sienitiheyksiä löytyy. Onko luonnonsuojelijoiden luontotuntemus aina tätä tasoa?

  • 6 m3 6 m3

    Ei ole tuottanut tulosta omissa kokeissa tuo sieniperkeitten kippaaminen sopivalle kasvupaikalle. Ei vaikka joskus koemielessä nappasin suuremman turvemöykyn mukaan esiintymisalueelta.
    Kokeiltua on tullut kanttarellilla, suppilovahverolla ja mustalla torvisienellä.
    Olikohan niin että kanttarellillakin rihmasto kehittyy tahtia 1cm/vuosi.

    vänkäri vänkäri

    Jaa, kyllä tämä onnistui ihan pelkillä perkuuroippeilla. Maa on sammaloitunutta pihanurmea, mihin tulee koivunlehtiä ja heinä ajetaan suhtkoht säännöllisesti. Ennestään siinä ei kanttarelleja ollut. Saattaa tietysti innokkaalla kastelulla olla osansa asiaan. On tullut itsekkin yriteltyä kantamalla jätteet koivikkoon, mutta eipä ole sieniä näkynyt.

    kisi

    Vänkärin tutun onnistunut kantarelliviljemä herättää kiinnostusta. Kun suoraan sanon, en ole ennen kuullut kenenkään onnistuneen vastaavasti. Tosin ei ehkä ole tarpeeksi laaja tuttavapiiri siinä mielessä.

    Osaatko Vänkäri sanoa, miten kauan siinä meni, että maahan saatetut kantarelliperkeet alkoivat tuottaa tuttavallesi uutta satoa?

    vänkäri vänkäri

    Tuota noin, nyt en ihan varmuudella uskalla mennä sanomaan mutta jotenkin on semmoinen mielikuva ettei se nyt tolkuttomia aikoja vienyt. Pitää kysäistä kun näkee. Voi siinä tietysti olla sekin takana etteivät sienet ole ehtineet kuivua ennen perkausta. Sammaloitunut nurmikkohan on kostea, siellä ei enää kuivuus uhkaa.

    6 m3 6 m3

    Tuostapa muistui mieleen se sienimestarin neuvo.
    Jos onnistuu saamaan kanttarellit kasvuun, niin tuo kastelu oli tärkeää. Samaten neuvoi varjostamaan kasvupaikan paahteelta vaikkapa koivun lehvillä.

    kisi

    Palaan vielä Vänkärin tutun kantarelleihin. Vänkärin ei pidä ottaa tätä mitenkään hiostuksena, mutta mieltäni jäi askarruttamaan muutama kysymys.

    Kesämökkiläinen siis vei kantarelliperkeet hoidetulle, tosin sammaleiselle pihamaalleen koivujen juurelle. Tekikö hän sen siinä vakaassa aikeessa, että kasvattaa sieniä? Vai johtiko se ehkä sattumalta uuden kasvuston syntymiseen?

    Sienet lisääntyvät itiöiden avulla. Itiöt syntyvät heltoissa tai pillistössä (tatit). Itiöpölyn voi todeta sienestä pitämällä sitä valkoisella paperilla muutaman päivän niin, että pöly varisee paperille. Eri lajeilla on eriväristä itiöpölyä. Itiöt ovat siis mikroskooppisen pieniä partikkeleita. Itiöissä on myös ns. lepoitiöitä, jotka ovat kehittyneet kestämään ääriolosuhteita, esimerkiksi kuivuutta tai kuumuutta.

    Kantarelli on sikäli helppo perattava, että siinä ei useinkaan ole mitään perattavaa, ehkä jalan tyveltä pitää rapsuttaa pois roskia. Jos sienet kerää jo metsässä veitsen kanssa, ei kotona juuri tarvitse enää nyhertää niiden kanssa.

    Sitä vain tässä haarukoin, että millaistakohan jätettä sinne pihamaalle meni? Siis mitä sienen osia ja missä määrin? Tuoreitahan jätteiden ei tarvitse käsittääkseni ollakaan, jos jätteet sisältävät lepoitiöitä, jotka taas suotuisissa oloissa heräävät kasvattamaan uutta rihmastoa.

    vänkäri vänkäri

    Kyllä siinä miun muistin mukaan oli ihan vakavamielinen kokeilu. Syystä että ko. henkilö on iäkäs ja nykyisellään aikalailla huono liikkumaan varsinkin metsässä. Samasta syystä (ja kai hirvikärpästenkin) sienetkin ovat varmaan jääneet paikan päällä siivoamatta, on kuitenkin helpompi noilla kymmenillä rapsutella sienet istualtaan. Perkuujätteet on olleet varmaan jalasta napsittuja pätkiä ja pehmentyneitä lakin palasia. Niitähän kanttarelleissa aina välillä on. Suurta määrää perkeitä ei kyllä näistä lähde, enkä muista että niitä olisi kasoittain nurmikolla ollut. Nykyään sieniä on ehkä kymmenen metrin matkalla. Sitä en taas tiedä hautasiko hän nämä vai jäivätkö ne maan pinnalle. Pitää kysäistä sitäkin.

    kisi

    Miisulla on tällä hetkellä profiilikuvassaan mäntykukka. Sekään ei välttämättä ole jokaiselle ihan tuttu. Lehtivihreättömänä se on hyvin omalaatuinen ilmestys. Koska sillä ei ole viherhiukkasia, se ei itse pysty yhteyttämään: se on loiskasvi. Ja kas kummaa, sekin muodostaa tavallaan sienijuurta, tavallisimmin männyn kanssa kuten nimestä voi päätellä. Se saa (ottaa) sokerinsa männyltä, mutta ei sitten vastalahjaksi luovuta männylle yhtikäs mitään! Niinkin voi elää.

    Taksonomisesti mäntykukka on hakenut paikkaansa. Nykyisin sitä pidetään kanervakasvien heimoon kuuluvana. Kummallista on kuitenkin, että sen lähimmiksi lehtivihreällisiksi sukulaisiksi sanotaan talvikkeja. Vaikka kyllähän kukat muistuttavat kieltämättä hieman isotalvikin kukkia, eikö?

    Miisun muistelukset matsutakeen liittyen ovat arvokkaat. Taas nähdään se, että sieniä löytyy sieltä, missä maapohjaa on rikottu. Se ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että sieni tarvitsisi itiöemien muodostukseen maaperän käsittelyä. Matsutakesta esimerkiksi tiedetään, että se kasvaa pitkään piilossa syvällä karikkeen alla eikä sitä löydä, ellei tiedä tarkalleen, mistä hakea.

    Timppaa tämän ketjun alkuunpanijana pitää nyt muistuttaa. Timpan kannattaisi katsella vähän tarkemmin siellä männiköissään maaperään päin ja vähän vaikka potkiskellakin. Siellä saattaa lymytä jättipotti!

    6 m3 6 m3

    Hyvä sienipaikka on näillä korkeuksilla yhtä arvokas kuin lakkapaikka. Jos noita naapurille tai tuttavalle neuvotaan, niin taatusti se paikka löytyy aivan muualta. :=)
    Omiin ”salaisiin” paikkoihin mennessäkin pitää tehdä ketunlenkki, ennenkuin apajalle pääsee.

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)