Keskustelut Metsänomistus Suunnistustapahtuma metsään ilman lupaa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)
 • Suunnistustapahtuma metsään ilman lupaa

  Suunnistusseura lähetti tiedotteen: he ovat ajantasaistamassa suunnistuskarttaa suunnistustoimintaan. He aikovat järjestää kesäisin kuntosuunnistustapahtumaa alueelle, missä omakin metsäni on. Kuhunkin rastitapahtumaan osallistuu 100-150 suunnistajaa. Samalla alueella suunnistustapahtuma järjestetään 1-2 kertaa vuodessa.

  Minua mättää asiassa muutama asia: suunnistusseura veloittaa osallistujilta pienen maksun, joten siinä raha liikkuu paitsi metsänomistajan suuntaan. Suunnistusseura ei kysy lupaa metsäalueen käyttöön vaan antaa vain puhelinnumeron, mihin soittaa jos on kysyttävää. Minusta kyseessä on organisoitu toiminta ja silloin maanomistajalta pitäisi kysyä lupa alueen käyttöön. Tämän ei pitäisi olla ilmoitusluonteinen asia.

  Näen jo mielessäni haittatekijöitä. Autoralli kulkee metsään oman pihan kautta, metsää roskataan ja pienet taimet poljetaan tantereeseen.

  Ympäristöministeriön materiaalissa todetaan:

  Luonteeltaan yksityistä toimintaa ja tapahtumia voidaan
  järjestää jokamiehenoikeudella, jos toiminnasta ei aiheudu
  vähäistä suurempaa haittaa. Yleisötilaisuuden järjestämiseen
  on hankittava järjestämispaikan omistajan tai haltijan
  suostumus sekä tehtävä ilmoitus poliisille.

  Miten te suhtautuisitte suunnistusseuran lähestymistapaan arvon Metsälehden lukijat?

 • Metsuri motokuski

  Ottaisin yhteyttä siihen puhelinnumeroon ja ilmoittaisin ne alueet joihinka ei ole lupa mennä. Se voidaan painattaa niihin uusiin kartoihin. Näin tehdään aika usein maanomistajan pyynnöstä. Suunnistus on hieno harrastus ja kannatan sitä. Pieni maksu on lähinnä seuran kustannusten kattamiseksi sekä uusien karttojen painatus ja maastokäyntejä varten. Kuitenkin suurinosa työstä tehdään talkoilla mutta välttämättömiä kulujakin syntyy.

  Jätkä

  Tekisin, kuten Metsuri motokuskikin. Jos autoralli kulkee pihan läpi, niin siitä voisi neuvotella, mutta suunnistuskisa kestää yleensä vain muutaman tunnin, joten riittävä korvaus lienee aika pieni. Lupa kisaan kuitenkin pitäisi olla.

  Timppa

  Kerran oltiin hirvimetsällä, kun jonkun pitkän matkan kisan suunnistajia alkoi näkyä siellä täällä.  Ei olisi uskaltanut hirveä ampua.  Kerran oli velipoika hirvipassissa, kun edestä kuului jotain supinaa.  Olivat partiolaiset jollain retkellä piilossa pusikossa.

  Samaa mieltä Mm:n kanssa.  Olen itsekin vuosikaudet harrastanut puulaakisuunnistusta.  Pitää tietenkin ymmärtää suunnistajia kunhan  muistavat olla tallaamatta liikaa luontoa ja osaavat olla menemättä samoille maisemille hirvestäjien kanssa.  Tietysti mahdollisille parkkipaikoille ja metsäteillä liikkumisille tulee olla erikseen lupa.

  Sinänsä tuolla Ympäristöministeriön ohjeella ei ole mitään lainvoimaa.

  556

  Kiitos hyvistä kommenteista!

  Timppa on oikeassa: Jokamiehenoikeus ei perustu lakiin, vaan se on pitkältä ajalta syntynyt perinne, jota Ympäristöministeriö tulkitsee kykyjensä mukaisesti.

  Mutta täytyy sanoa, että pikkuisen nyppii tuo suunnistusseuran asenne, että tullaan 150 hengen porukalla suunnistamaan sinne metsäänne. Ja ei edes sen vertaa ole tapoja, että kysyttäisiin lupaa. Jokamiehen oikeus ei kata millään tulkinnalla organisoitua toimintaa, joten kyllä luvan kysyminen olisi paikallaan.

  jees h-valta

  Omat taimikkoni on rajattu suunnistusseuran kartoissa ulos. Ehkä syystä että niissä on akkupaimenaita ympärillä. Silti olen nyreissäni tuolle touhulle koska kauhea koohaus metsässä saa eläimet liikkeelle ja joudun usein kyllä aitoja parsimaan suunnistustapahtuman jälkeen. Saattaa siitä oikaista pöljempiä suunnistajiakin. Onhan siinä hiukan tätä ”uhoamista” helposti mukana hankalalle maanomistajalle.

  tamperelainen

  Metsänomistajalla on yleensä mopen osa,kaikki hyödyntää ja mutta kukaan ei osallistu kustannuksiin.Sitten vihevasukit vaatii suojelemaan sitä sun tätä,tietenkin metsänomistajan kustannuksella.SOs demit Harakka ja Tuppurainen suunnittelee metsäveroa.Kyllä olisi kohtuullista opetella siellä suunnistuseuroissakin pöytätapoja ja ottaa kohteliaasti yhteyttä metsänomistajaan ja kysyä lupaa.

  Siellä suunnistuseuroissa on koulutettua väkeä,insinöörejä,lääkäreitä,jotka ovat hyvinkin tarkkoja monista asioista.Alakulttuureista ehkä joku metsänomistaja myös mukana.

  Metsänomistaja joutuu yksin vastustamaan monenlaista.Valtio ja kunnat suunnittelee asusutuskeskusten lähelle rastasastusreittejä,moottorikelkkareittejä,mönkijäreittejä ym yksitysiten maille kysymättä mitään maanomistajalta.Suomessa alkaa olla käytössä laajennettu jokamiehenoikeus

  puunhalaaja

  ”Jokamiehen oikeus ei kata millään tulkinnalla organisoitua toimintaa,”

  Valitettavasti noin ei tunnu olevan, kuten tämä ulkomaisten marjanpoimijoiden roudaaminen Suomeen osoittaa. Mitä muuta se on kuin organisoitua toimintaa??

   

  Jätkä

  Pitääkö marjat väkisin mädännyttää metsiin?

  jees h-valta

  Mikään pakko ei ole luonnosta noukkia marjaakaan. Luonto ei siitä parane. Mitä hyötyä on päästää rusikoimaan haravilla alikasvosvarvut ja sotkemaan iso porukka nekin marjapaikat jotka olisivat omankin maan kansalaisten noukittavissa. Kun kyse on ryöstämisestä maanomistajalta eikä kaupallisesta toiminnasta. Jossa aina maksetaan myös alueen omistajalle luonnontuotteesta. Oikeuttaisiko jätkän mielestä sama taktiikka korjaamaan puut ilmaiseksi metsistä omistajasta välittämättä kunhan urakoijat tulisivat vain kaukoidän maista?

  tamperelainen

  Jokamiehen oikeuksia pyritään laajentamaan yritys- ja harrastetoiminnan nimissä.Tälläkin palstalla rivien välissä havaittavissa tämä trendi.Metsänomistaja kustantaa maattomille jo riittävästi ilmaiseksi kaikenlaisia mahdollisuuksia.

  Metsänomistaja on kuitenkin aina yleensä maksumies.Jos esim marjastajien nuotiosta tai tupakoinnista syntyy metsäpalo,niin sammututöiden kustannusten  ja aineellisten vahinkojen maksaja on erittäin todennäköisesti mo

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 34)