Keskustelut Metsänomistus Suunnistustapahtuma metsään ilman lupaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)
  • Suunnistustapahtuma metsään ilman lupaa

    Suunnistusseura lähetti tiedotteen: he ovat ajantasaistamassa suunnistuskarttaa suunnistustoimintaan. He aikovat järjestää kesäisin kuntosuunnistustapahtumaa alueelle, missä omakin metsäni on. Kuhunkin rastitapahtumaan osallistuu 100-150 suunnistajaa. Samalla alueella suunnistustapahtuma järjestetään 1-2 kertaa vuodessa.

    Minua mättää asiassa muutama asia: suunnistusseura veloittaa osallistujilta pienen maksun, joten siinä raha liikkuu paitsi metsänomistajan suuntaan. Suunnistusseura ei kysy lupaa metsäalueen käyttöön vaan antaa vain puhelinnumeron, mihin soittaa jos on kysyttävää. Minusta kyseessä on organisoitu toiminta ja silloin maanomistajalta pitäisi kysyä lupa alueen käyttöön. Tämän ei pitäisi olla ilmoitusluonteinen asia.

    Näen jo mielessäni haittatekijöitä. Autoralli kulkee metsään oman pihan kautta, metsää roskataan ja pienet taimet poljetaan tantereeseen.

    Ympäristöministeriön materiaalissa todetaan:

    Luonteeltaan yksityistä toimintaa ja tapahtumia voidaan
    järjestää jokamiehenoikeudella, jos toiminnasta ei aiheudu
    vähäistä suurempaa haittaa. Yleisötilaisuuden järjestämiseen
    on hankittava järjestämispaikan omistajan tai haltijan
    suostumus sekä tehtävä ilmoitus poliisille.

    Miten te suhtautuisitte suunnistusseuran lähestymistapaan arvon Metsälehden lukijat?

  • helge6

    Kyllä on joka kesä suunnistuskisoja järjestetty myös liittyen palstoihini, siistiä sakkia ovat, ei ole minkäänlaista moitteen sijaa. Kunhan ajankohta ei osu parhaimpaan lisääntymiskauteen. Minun mielestäni ne marjatkin pitäisi kyllä poimia eikä jättää metsään märäntymään. Aika ahdas on ajatus, jollei metsään mahdu ihmiset eläimistä nyt puhumattakaan.

    purnu

    Ota ehdottomasti tapahtuman järjestäjiin yhteyttä, jos sinulla on herkkiä alueita millä et halua suunnistajien juosta. 150 henkilöä voi äkkiseltään kuulostaa suurelta, mutta tossun jäljestä ei isoa jälkeä jää maastoon ja yleensä porukka hajaantuu kulkemaan omia reittejään. Jos suunnistajien jäljiltä löydät jonkin roskan, niin sitä voit jo pitää saavutuksena, ei ole mitään festariporukkaa. Itse maanomistajana ja ratojen suunnittelijana olen ollut nauhoittamassa pienimpiä taimikoita kielletyiksi alueiksi. Siitä ei pidä hermostua jos joku yksittäinen erehtyy harhailemaan rajatulle alueelle, näitä valitettavasti on vaikka kuinka rajaat alueet ja suunnittelet reitit.

    Gla Gla

    Yleensä suunnistuskartoissa on maininta, että tapahtuman järjestämisestä on sovittava maanomistajien kanssa. Oletan, että pääsääntöisesti yhteistyö sujuukin hyvin. Tässä tapauksessa menettely on ollut erikoista, joten asiallinen yhteydenotto tuottanee asiallisen lopputuloksen. Itse olen suunnistanut koko ikäni, enkä juurikaan ongelmista ole kuullut. Paikkakunnan iltarastien seurauksena syntyvien polkujen määrä on mitätön ja olematon verrattuna esim. Jukolan viestiin, joten noista pikkutapahtumista en olisi huolissani. Ratamestarilla on mahdollisuudet huomioida taimikot ja vaikka itsekin olen taimikoiden poikki juossut, en ole havaittavia vahinkoja niissä suunnistajien jäljiltä huomannut.

    Jokamiehenoikeuksiin liittyen YM tosiaan tekee asiasta tulkintoja, mutta vailla minkäänlaista kompetenssia asiaa kohtaan.

     

    mietiskelija

    Meidän suunnistusseurassa maanomistajilta kysytään luvat kilpailujen järjestämiseen (muutamia satoja osallistujia). Samassa yhteydessä pyydetään lupa kuntosuunnistusten järjestämiseen (noin 100 osallistujaa) tulevina vuosina. Jokavuotinen kysely kuntosuunnistuksiin kaikilta maanomistajilta olisi isohko työ, koska jo muutaman kilometrin ratakin menee helposti  yli kymmenenkin maanomistajan alueelta.

    Mikäli pysäköinti järjestetään esim. pihapiirin läheisyydessä tai vaikkapa kesantopellolla niin siihen kysytään tietenkin aina lupa.

    Toimin itsekin ratamestarina ja pyrin välttämään reitinvalintoja, jotka kulkisivat hakkuuaukeiden ja nuorten taimikoiden läpi. Toki suunnistaja ei mielestäni edes voi merkittävässä määrin tuhota taimikoita. Tällaiset kohteet ovat itseasiassa suunnistuksessa epämiellyttäviä.

    Jos sattuu kohdalle, niin menkää pyytämään kartta ja vaikkapa alan harrastaja mukaan opastamaan, niin voi syttyä kipinä mukavaan lajiin. Kahvitkin toivottavasti tarjotaan. Kiitos kaikille lajiin myönteisesti suhtautuville maanomistajille.

    556

    Kiitos kommenteista. Aika monella kommentoijalla on näköjään omaa suunnistuskokemusta.

    Mielestäni suunnistusseuran lähestymistapa on ollut epäonnistunut. Seura ilmoittaa organisoivansa suunnistustapahtuman maillani eikä kysy minkäänlaista lupaa. Todetaan vain, että nyt sitten tullaan teidän maillenne. Ei puhettakaan, että kysyttäisiin lupaa tai mielipidettä. Toteavat vain asian yksikantaan. Helkkarin huonoa käytöstä.

    Kummallista, että kun omistaa metsää, kaikki haluavat jotakin: joku toteaa (jälkikäteen), että haettiin sitten joulukuusi sun metsästäsi (ilman lupaa). Yksi haluaa klapeja, yksi riukuja, joku rakentaa luvatta metsästystorneja, joku toteaa organisoivansa tapahtuman metsässä eikä kysy lupaa, nuotio tehdään metsään ilman lupaa, luvatonta kulkua metsästä pihan kautta, metsästysseura ei hoida omaa osuuttaan hirvien ja peurojen osalta. Ja missään vaiheessa kukaan ei maksa yhtään mitään metsän omistajalle. On tässä sitten tulevan hallituksen aikana (SDP) kiva maksaa metsästä kiinteistöveroa (kun se metsä kuulemma on silloin sitten ihan minun omaisuuttani).

     

    Jätkä

    Kun tuollaista suunnistuskisaa aletaan suunnittelemaan ja järjestelemään, niin suurin vaiva ei kai ole kysyä maanomistajilta lupaa?

    Jos lupaa ei heru, voidaan tietenkin se tila rajata kartasta ulos / jättää valkoiseksi. Maanomistajahan saa tietenkin omasta alueestaan suunnistuskartan, jossa maaston muodot ja puuston lajit ovat tarkastikin merkitty.

    Itse en näe noin pientä kilpailua mitenkään metsän kuntoa heikentävänä, kun nykyisin enää harvoin on rastimerkit naulattu eläviin puihin – ennen ne hakattiin viiden tuuman nauloilla pystypuihin, eikä niitä korjattu pois tarpeen loputtua.

    Teiden tukkiminen ja pihoille tulo on tietenkin jopa hävytöntä.

    lintumies

    Omissa nurkissa, mutta ei ihan omilla mailla onneksi sentään, on ollut pari kertaa Jukolan viesti. Viimeksi aloin seurata kilpailun jälkeen erästä tossu-uraa kuusi-, sekametsässä. Kyllä siellä juurivaurioita ja  juurenniskanirhaumia  löytyy yllättävän paljon piikkareiden jäljiltä, kun todella katsoo läheltä.   En kyllä omaan metsään päästä. Männiköissä puolukkakankailla tossu-urat näkyvät vuosikymmeniä.  En ole kauhean innostunut tästä lajista. Jukola on ympäristön kannalta  aivan liian iso massatapahtuma. Lisäksi se pidetään vuosittain pahimpaan mahdolliseen lintujen pesintäaikaan.

    Jätkä

    Jukolan viesti onkin sen tasoinen massatapahtuma, että se tuhoaa ympäristöä ja kaiken kukkuraksi se on varsin alkukesästä, joten metsässä syntyneet poikueet häiriintyvät takuulla ja tapahtuu poikaskuolemia.

    Haitat juuristolle lienevät jopa mittavat, onhan suunnistajilla varsin kovapohjaiset ja jopa piikeillä varustetut jalkineet.

    Alkuperäinen Jukola juostiin kyllä erilaisin säännöin, niitä suosittelen nytkin: – Saunasta talvella ulos pakkaseen ja lumihankeen paljain jaloin vain saunapyyhe ympärillä ja nälkäiset sudet kantapäitä näykkimään.

    Jukolan viestin viehätys piilee siinä, että juoksulenkin jälkeen Venlat käyvät suihkussa kokolailla avoimella paikalla ja yleisö saa vapaasti ”keppi kovana” nauttia näkymistä.

    Gla Gla

    Jätkä taitaa olla käynyt jossain toisessa viestissä, missä itse olen yli 20 krt ollut.

    puunhalaaja

    ”Jukolan viestin viehätys piilee siinä, että juoksulenkin jälkeen Venlat käyvät suihkussa kokolailla avoimella paikalla ja yleisö saa vapaasti ”keppi kovana” nauttia näkymistä.”

    http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/470585/Ehdollista+suunnistuskisojen+suihkukuvauksista

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)