Keskustelut Metsänomistus Suunnistustapahtuma metsään ilman lupaa

Esillä 4 vastausta, 31 - 34 (kaikkiaan 34)
 • Suunnistustapahtuma metsään ilman lupaa

  Suunnistusseura lähetti tiedotteen: he ovat ajantasaistamassa suunnistuskarttaa suunnistustoimintaan. He aikovat järjestää kesäisin kuntosuunnistustapahtumaa alueelle, missä omakin metsäni on. Kuhunkin rastitapahtumaan osallistuu 100-150 suunnistajaa. Samalla alueella suunnistustapahtuma järjestetään 1-2 kertaa vuodessa.

  Minua mättää asiassa muutama asia: suunnistusseura veloittaa osallistujilta pienen maksun, joten siinä raha liikkuu paitsi metsänomistajan suuntaan. Suunnistusseura ei kysy lupaa metsäalueen käyttöön vaan antaa vain puhelinnumeron, mihin soittaa jos on kysyttävää. Minusta kyseessä on organisoitu toiminta ja silloin maanomistajalta pitäisi kysyä lupa alueen käyttöön. Tämän ei pitäisi olla ilmoitusluonteinen asia.

  Näen jo mielessäni haittatekijöitä. Autoralli kulkee metsään oman pihan kautta, metsää roskataan ja pienet taimet poljetaan tantereeseen.

  Ympäristöministeriön materiaalissa todetaan:

  Luonteeltaan yksityistä toimintaa ja tapahtumia voidaan
  järjestää jokamiehenoikeudella, jos toiminnasta ei aiheudu
  vähäistä suurempaa haittaa. Yleisötilaisuuden järjestämiseen
  on hankittava järjestämispaikan omistajan tai haltijan
  suostumus sekä tehtävä ilmoitus poliisille.

  Miten te suhtautuisitte suunnistusseuran lähestymistapaan arvon Metsälehden lukijat?

 • metsä-masa

  Ilmeisesti suuremmilla tapahtumilla on lupa-asiat kunnossa ja apujoukkojen tehtävät organisoitu paremmin, mutta meille tutumpi harmi syntyi hiihtosuunnistustapahtuman järjestelyjen yhteydessä.

  Tästä syntyi pahaa mieltä kaikille, kun vaihtuva talkoo porukka oli edellisen viikon aikana ajellut reittejä huoltopisteestä alkaen.

  Perikunnan talvella asumaton pihapiiri oli aurattu huoltotiloiksi tulevaan tapahtumaan, josta moottorikelkoilla oli ajeltu peltotaimikoiden yli suunnistajille uravaihtoehtoja tilan takana olevalle vanhanmetsän alueelle, jossa rastit oli.

  Tässäkin järjestäjien asenteet oli hieman ylimielisiä aluksi, mutta lumien sulamisen jälkeen asiat saatiin kuntoon, vahinko oli sattunut

  reservuaari-indeksi

  Aiheesta on tehty ainakin yksi opinnäytetyö. Pikaisella selauksellakin näkee kuvista että minkä kokoluokan vaurioista esim. Jukolan viestin kohdalla on  kyse.

  https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/55909/SALPA-JUKOLAN_VAIKUTUS_KILPAILUALUEEN%20METSATALOUSMETSIIN.pdf?sequence=1

  metsä-masa

  Niina Hautamäeltä havainnollinen ja hyvä valokuva kokoelma ennen ja jälkeen tapahtuman. Osallistuja määrään suhteutettuna ( melkein 15000 osallistujaa ) on maaston kuluminen oli ihmeen vähäinen, ilmeisesti säätilallakin on ollut siihen osuutensa.

  lintumies

  Kuten sanottu, siellä on yllättävän paljon juurivaurioita ja juurenniskanirhaumia tossu-urilla, kun läheltä katsoo. Olen katsellut kahden Jukolan jälkiä metsissä. Ei minun silmääni kauheasti miellytä. Kyllä niistä kuorivaurioista kuusikoissa ja koivikoissa yleensä laho lähtee.

  Siellä on sitten myös monena seuraavana vuotena erilaisia pienempiä suunnistustapahtumia, kun alue on kerran yhtä Jukolaa varten kartoitettu. Rasite on todellisuudessa monivuotinen.

  Yhden koppelon pesän löysin sattumalta pari viikkoa ennen Jukolan viestiä. Pesä tietenkin ilmoitettiin ja nauhoitettiin. Poikaset kuoriutuivat muutama päivä ennen kilpailua. Kävin paikalla kilpailun jälkeen. Juuri siltä kohtaa  rinnettä oli vyörynyt satoja kilpailijoita yön aikana. Pesintä  olisi tuhoutunut ilman muuta kilpailun aikana. Todennäköisesti kaikki poikaset kuolivat Jukola -yönä, sillä oli hirveän kylmä ja sateinen yö.

   

Esillä 4 vastausta, 31 - 34 (kaikkiaan 34)