Keskustelut Puukauppa Suur-yhtiöiden klapikauppa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
 • Suur-yhtiöiden klapikauppa.

  Miksi suuret yhtiöt UPM ja Stora Enso eivät valmista klapeja pien-asiakkaille? Jos kuitupuuta tulvii markkinoille liikaa, niin nämä firmat voisivat tehdä osan klapeiksi, ja isoilla koneilla. Huomattavasti pienemmillä kustannuksilla kuin nykyiset klapikauppiaat.

  Myös metsänomistaja hyötyisi kun puukaupassa voidaan roskapuulle kuten lepälle ja haavalle maksaa kunnon mottihinta.

 • saha1

  Koska on kannattavampaa tehdä itse ja myydä halkoja, klapeja, myös rankana, muutakin puuta.

  Meinasitko saada ”kunnon” mottihinnan jos yhtiö ostaisi ensin sinulta puuta ja tekisi siitä klapeja joita möisi eteenpäin?

   

  MJO

  10 000m3 klapien myynti lähialueelle on haastava määrä. Metsäyhtiöille tuo puumäärä on kuitenkin kärpäsen paska. Klapeja ei kannata alkaa kuljettamaan ympäri suomea.

  Pääomat makaavat kiinni liian kauan. Palkat ja puut pitää maksaa, mutta tuote pitää ensin kuivata.

  Jos tuo on oikeasti hyvä bisnes, niin miksei uppo tee sitä itse? Ei tuohon tarvitse ihan valtavia investointeja tehdä.

  Uppo

  En tarkoittanut että koko leimikko tehdään klapeiksi vaan se osa jolle ei ole käyttöä sahapuuna tai sellupuuna. Näin saataisiin luotua monopoliasema klapimarkkinoille ja jossain vaiheessa voitaisiin nostaa hintoja kun pienet tuottajat on markkinoilta pois. Tämä tulisi lisäämään metsän omistajan saamaa kantorahatuloa.

   

  Jätkä

  Se lisäarvo, joka syntyy, kun kuitupuu tehdään klapeiksi, joita sitten myydään kuivina kuluttajille, on itse asiassa työpalkkaa. Ei sitä hommaa VOI tehdä määräänsä enempää, koska nytkin kaikki ne, jotka klapeja tarvitsevat, niitä saavat joko itse tehden tai ostaen.

  MJO

  Jos uppon skenaario tapahtuisi, niin kantorahahintoja pudotetaan, kun loputkin puun tarvitsijat on raivattu pois. Monopoliasema omaava on aina vahvoilla neuvotteluissa ostajana ja myyjänä.

  Uppo

  Kannattavuus syntyisikin siitä että tehtäisiin suurempia määriä ja isommilla koneilla. Pystykaupassa voitaisiin maksaa leppäkuidusta ja haapakuidusta 30e  kuutiolle, jos firma tekee ne klapeiksi.  Tehtaan yhteydessä voisi olla klapilinja  josta asiakas voi hakea saunapuita  peräkärrillä. Hinnoittelu voitaisiin katsoa vaikka punnitsemalla.

  Tolopainen

  Klapien poltto tullaan kieltämään taajamissa.,Aiheuttaa valtavat hiukkaspäästöt. Katalysaattorit vaaditaan autoihin, mutta takoissa voi polttaa mitä tahansa. Autojen päästöjä muka mittaillan vuosittain ja takoista tuprutellaan vapaasti vahingollisia päästöjä naapurin keuhkoihin.

  harrastelija harrastelija

  Tunnen muutaman vähän ”suuremman” klapiyrittäjän, jotka ovat yrittäneet tehdä klapeja vähän isompia määriä. Norjaan viennin kaupassa on tullut takkiin, monimutkaiseen välitysketjuun on uponnut mahdollinen tuotto. Valmistaja on jäänyt ilman .

  Saksaan vienti on pelannut silloin, kun etukäteen on sovittu hyvin tarkasti, jolloin homma on pelannut. Mutta onpahan sekin ollut varsin takkuista. Kotimaan kauppa on rajallista ja suuryrittäminen ei varmastikaan kannata.

  Isoilla yhtiöillä raakapuun osuus lopputuotteesta on jotain 5 – 10 % korkeintaan. Jos vastaavaan pyritään klapikaupassa ja raakapuu on 30 €/m3, pilkottuna irtokuutioita tulee 2,5 kertaisesti, niin lopputuote pitäisi olla siina parisataa / irtokuutio! Ei taida ostajia olla jonossa peräkärryjen kanssa klapitehtaan portilla.

  Klapikauppa on käytännössä juuri sitä toimitusmyyntiä, jota LV soittaa ja Jovain säestää.

  Jätkä

  Toki klapi – ja muukin polttopuu kannattaisi koota aina hakkuuseen liittyvissä toimenpiteissä.

  Ei siihen touhuun kuitenkaan kannata sotkea esim ”kolmea suurta. Jos ne alkavat tekemään klapikauppaa, niin ainakin suomen markkinat tukehtuvat laakista.

  Norjaan on täältäkin asti viety jonkin verran, mutta kukaan ei tainnut saada siitä hommasta hyvää mieltä.

  Markkinatalous pitää huolen kysynnän tyydyttämisestä. minäkin voisin myydä laadukasta koivuhalkoa, jos joku kysyy – ja kuitin kanssa.

  Luulenpa kuitenkin, että lähinnä menee lahjoituksena vanhuksille taikka partiolaisten leiritulille.

  lastunraapija

  ”harrastelijan” laskutaidossa on erikoisuuksia. Hän vissiin laskee, että tehtaan ostohinta pitäisi kertoa 2,5:llä ja rapiat sitten päälle. Varmaan tuo olisikin tehtaalle loistobisnes, jos se noin toimisi. Mutta se 30€ lähtöhinta pitääkin jakaa 2.5:llä, jotta saadaan klapimateriaalin sisäänostohinta. Eli se on 12€ per heittokuutio. Siihen sitten kuljetus- ym kulut päälle. Tuskinpa oltaisiin parissasadassa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)