Keskustelut Puukauppa Suur-yhtiöiden klapikauppa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
 • Suur-yhtiöiden klapikauppa.

  Miksi suuret yhtiöt UPM ja Stora Enso eivät valmista klapeja pien-asiakkaille? Jos kuitupuuta tulvii markkinoille liikaa, niin nämä firmat voisivat tehdä osan klapeiksi, ja isoilla koneilla. Huomattavasti pienemmillä kustannuksilla kuin nykyiset klapikauppiaat.

  Myös metsänomistaja hyötyisi kun puukaupassa voidaan roskapuulle kuten lepälle ja haavalle maksaa kunnon mottihinta.

 • harrastelija harrastelija

  Tarkistahan ”lastunraapija” paljonko on lopputuotteen oltava, kun 12 € on raaka-aine ja se on 5 % lopputuotteesta. Sain 240 €/i-m3.

  Ehkä sitten, jos fossiilinen energia loppuu, niin halkokauppa tulee uudestaan muotiin, kuten viime maailman sodan jälkeen? Eihän sitä tiedä, kun aletaan atomi- ja vetypommeilla räiskimään!

   

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Uppo saat olla varma että isot yhtiöt olisivat jo ottaneet klapikaupan haltuunsa jos  se olisi noin auvoista heille.

  Tässä on heti yksi pieni virhe Upon ajatuksissa. Vaikka kate olis vähän parempikin, niin määrät ovät niin kusiaisen kokoluokkaa ja jakelu hankalaa ettei se bisnes kyllä isoja kiinnosta.

  Kaiken lisäksi epäilen ettei rehellinen veronsa maksava klapiyrittäjä ole niin kovin kadehdittava otus ollenkaan. Taitaa se homma monellakin perustua siihen että siten voi myydä omaa työtään kohtuu hintaan.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Uppo

  Jos klapia alettaisiin tuottaa teollisessa mittakaavassa niin sitä tulisi ennemmin markkinoille ja paremmalla hinnalla. Klapin käyttö tulisi lisääntymään. Nytkin monessa pientalossa  on takka, mutta isäntä ei sitä lämmitä, kun ei ole puuta. Eli potentiaalia klapin  käytön lisäämiselle on, kunhan saadaan jakeluverkosto kuntoon. Myös kansantalous hyötyy kun ulkomaista sähköä tarvii ostaa vähemmin.

  Ola_Pallonivel

  En tunne ketään, joka ostopuilla lämmittäisi omakotitaloa. Se kun ei nykyisellä sähkön hinnalla kannata.

  Metsuri motokuski

  Wersovood harrastaa tuotra klapikauppaa Vierumäen tehtaalla. Aika paljon ne myyvät hakkaamaansa koivua kalpeina. Ilmeisesti on kannattavaa kun sellaiset lapukoneet ovat hankkineet. Tietääkseni vain järeämpi koivukuitu menee lapu hommiin . Ohuempi viedään sellutehtaalle.

  Rane2

  Paltamolainen yritys yritti klapikauppaa venäläisellä järeällä koivulla ja tekijöinä oli virolaiset työntekijät joille palkan maksoi virolainen välikäsi.Homma kaatui siihen kun venäläiset laittoivat järeälle koivulle veron.Ohuella kuitupuulla pilkkeiden tekeminen palkkatyövoimalla,edes virolaisella palkkatasolla,ei kannattanut.Myyntihommakin ilmeisesti takkusi ja kilpailutilanne Kainuussa on tunnetusti alalla haastava.

  Polttopuun merkittävämpi tarjonnan lisäys todennäköisesti vain tiputtaisi hintarasoa.

  Ehkä puolustusvoimien tai laskettelukeskusten kanssa tehtävissä sopimuksissa olisi jotain isompia tienaamismahdollisuuksia.

  ChesterC

  Sinällään Uppolta mielenkiintoinen ajatus, mutta varsin idealistinen. Pientuottaja saa tehtyä varsin kustannustehokkaasti klapit. Omasta kokemuksesta myynti ja jakelu on se työläin osa. Vaikka halutessaan iso yhtiö voisi tukahduttaa klapimarkkinat, ei pysyvän monopolin luominen onnistu. Kun teoriassa monopoli alkaisi nostaa taas hintoja, tietyssä pisteessä kaivaisi pientuottajat koneensa naftaliinista ja oltaisiin taas alkuruudussa. Klapitehtaan perustaminen kun ei hirveitä pääomia vaadi. Ainoastaan jos valtio määräisi tuottajalle rajoituksia tai määräyksiä, voisi monopoliasema säilyä. Ja tuskin isoyhtiö maksaisi ranganmyyjälle yhtään sen enempää kuin millä puun saa hankittua, oli lopputuotteen hinta mitä tahansa.

  MaalaisSeppo

  Yrityksen menestyminen edellyttää tietysti katetta. Jos kate lasketaan suhteessa raaka-aineen hintaan, niin katetavoite tietysti tulee olla sitä korkeampi, mitä enemmän jalostukseen täytyy panostaa. Klapihommassa ei kannata tavoitella yli sellun teon katetta. Harrastelijan esittämällä katetavoitteella ei kannata lähteä koko hommaan.

  Puuki

  Samasta syystä kuin isot metsäteollisuusfirmat on myyneet paljon omia metsiään pois , ne ei harrasta klapikauppaakaan. Ei siinä päästä n. 10 % :n tuottoon poistojen jälkeen.

  Planter Planter

  Kyllähän klapeista saa minimania (6,95€/ 30 l?) ja hyvän kunnon:

  https://yle.fi/uutiset/3-9800457

  Kallein joskus ihmettelemäni klapi huoltoaseman pikkusäkisssä oli hinnaltaan 430€/säkkimotti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)