Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  • Tämä aihe sisältää 2,678 vastausta, 96 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 7 tuntia sitten kim1 toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,781 - 1,790 (kaikkiaan 2,678)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Gla Gla

    Ei, vaan katse pitää olla tulevaisuudessa. Kehitys ei etene, jos saavutetuista eduista pidetään kiinni. Jos järjestelmässä on sopimattomia ihmisiä, ne pitää vaihtaa. Toki avaimet on tässä puolueella, ei riistahallinnolla.

    Miten perustelet Lepän sanomiset, jossa hirvieläinkannat pitää olla suunnitelman mukaiset, mutta silti tavoitteeksi asetetaan suunnitelman ja jopa lain vastainen taso, eikä Leppä metsästyskavereidensa tekemisiin puutu? Kuka muu kuin Sanna tai Annika siihen oikeastaan tällä hetkellä voi puuttua? Näiden intresseihin asia ei ymmärrettävästikään kuulu, joten rauhassa erätalousyksikkö saa puuhastella.

    ”Tähän mennessä kuluvalla jahtikaudella on kaadettu yli 53 000 tuhatta hännäkästä ja kaatojen määrää osoittava käppyrä on karvan verran jyrkemmässä nousukulmassa viime vuoteen verrattuna. Ei siis voi väittää ,että mitään ei olisi tehty.”

    Ohut on tuo karva varsinkin, kun kanta on suurempi kuin viime vuonna.

    Jujuhan on siinä, että kasvatetaan kantaa, että saadaan lisää kaadettavaa. On turha vedota siihen, että nykyään kaadetaan moninkertainen määrä muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Sehän on ollut tavoitteena, riistanhoidon menestystarina ja kannan tuottavuuden maksimointi. Toki homma on joillain alueilla karannut lapasesta ja harrastuksesta on tullut rivimetsästäjille työtä, vaikkakin metsästysseuroille varsin kannattavaa sellaista. Siksi tihentymillä haetaan tasapainoa, jossa yhteiskunta voi jollain tavalla sietää haittoja, ainakin kun niitä sopivasti vähätellään, kiistetään ja vieritetään ne muiden niskaan. Muualla halutaan kantaa kasvattaa. Kaatojen lukumäärä ei siis tule alenemaan, vaikka tihentymillä kantaa saataisiinkin leikattua. Tihentymäalueen ympärillä on niin suuri pinta-ala, että sieltä kertyy runsaasti määrää alemmallakin kannalla.

     

     

    Planter Planter

    Älähän kirjoittele mustamaalamisesta, haukkumisesta, riidan kylvämisestä, kaunasta, luottamuksen horjuttamisesta. Ole hyvä lue mitä olet kirjoittanut edellisissä viesteissäsi. Oletko hukannut herrasmiessopimuksemme, jossa sovimme, että kommentoidaan asioita, ei asioiden esittäjiä? Tämä vastemielinen työkalu on ollut keskustelupalstalla käytössäsi ainakin kymmenen vuotta, käyttö lienee refleksinomaista, mutta voisitko edes yrittää taas jättää sen pois, kiitos?

    ”Eniten minua ovat kiusanneet väittämät , joissa riistahallinnon henkilöiden viestintää on vääristelty tällä palstalla. Samaan aikaan lukemani metsästäjille suunnattu painettu viesti on ollut täysin päinvastainen nimimerkki Planterin väittämiin nähden.”

    Kyllä ne ovat suoria kopioita merkattu yleensä joko kursiivilla tai boldilla ja lainausmerkeillä” Esimerkkinä vaikka pankkilupa-asia, viestintä metsästäjille on tosiaan eri kuin oma, joka perustuu Luken ohjeeseen, se taas kiusaa minua.

    Olen vain etsinyt syytä miksi kannansäätely ei ole toiminut. Jokaisen oman havainnon olen perustellut esittämällä mihin tietoon se perustuu. Alussa vahinkoja ihmetellessä varmaan kritisoin metsästäjiä, Lukea, riistahallintoa, vähän kaikkea, kun ei tiennyt mistä kiikastaa.

    Pitkän aikaa olen kuitenkin jo kehunut tätä maailman hienointa kannansäätelyjärjestelmää, kun ymmärsin sen toimintaperiaatteen. Paikallisesti yhdessä sovitaan mikä on sopiva ja siedettävä kanta kullekin hirvitalousalueelle. Luke tekee arviot ja laskee tarvittavan verotuksen, metsästäjät toteuttavat. Voiko hienompaa olla?

    Metsästyksestä en paljoa tiedä, mutta minulla on hyvä rehelliseen siipeen kuuluva hirvieläinmetsästystä harrastava kaveri, joka auttaa jos on kysyttävää tai tarkistettavaa. Hän pystyy itse tai kontaktiensa kautta luikertelemaan hirvitietokantaan ja tarkistamaan asioita, jotka eivät ole metsänomistajille julkisia. Niitä en tietenkään julkista, mutta on hyvä tietää itse. Viittaan ainoastaan tietolähteisiin, jotka mahdollinen kommentin lukija voi tarkistaa.

    Nyt on kuitenkin niitä hirvikannan säätelyjärjestelmän aisan yli potkijoita. Varsinais-Suomessa ei sovita yhdessä, vaan sanellaan tavoitteet. Keski-Suomessa hirvipomot antavat ymmärtää, ettei Luken verotussuunnitelmaa ole syytä noudattaa, vaan heidän ohjeitaan. Toivottavasti jossain kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu. Sen verran säätöjärjestelmää pitäisi viilata, että tällaiseta sooloilusta tulisi joku pieni sanktio, esimerkiksi metsästykortin menetys. Ei ole haukkumista tai kaunaisuutta, jos nostaa tällaiset epäkohdat esille.

    Palataan otsikon valkohäntiin ja ministeriin, jonka toimintaa arvostelin. Poliitikkoja saakin arvostella. Täälläkin on muutamaa eriväristä silitetty vastakarvaan, voimakkaastikin. Kysyin, onko ministeri vienyt huolestuneiden viljelijöiden ja metsänomistajien viestin sinne valtakunnalliseen riistaneuvostoon. Jos on mikä oli siellä päätös ja onko se käsitely pikaisesti eduskunnassa? Vastausta ei tullut. Oliko se haukku?

    Keskustelupalstan asiantuntija totesi näin tästä vähemmän merkittävästä asiasta: ”Olen todennut jo moneen kertaan ,että eduskunnan käsittelyä vaativat asiat vievät oman aikansa. Kymmenen vuotta on aika tavallinen etenemistahti vähemmän merkittävissä asioissa.”

    Vertailun vuoksi:
    Lokakuussa 2021 nousi kohu lähinnä Mikko Kärnän nostamana, että ulkopaikkakuntalaisten metsästystä valtion mailla Lapissa pitää rajoittaa.

    Parin kuukauden kuluttua tuli tiedote, että asia on hoidettu:

    https://riista.fi/metsahallitus-vierasluvat-poistuvat-syyskuun-hirvenmetsastyksesta-valtion-mailla/

    Se on tärkeää kuka saa ampua hirviä yhteisillä valtion mailla, mutta vähäpätöisille asioille ei tapahdu mitään (kopio linkistä MT:n uutiseen aiemmassa viestissäni)

    ”Osalta maanviljelijöistä tänä syksynä kylvetyt rypsipellot ovat täysin mustalle mullalle syötyjä”, sanoo MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola. ”Lisäksi on esimerkiksi metsänomistajia, joiden keväällä istuttamat taimet on syöty kesän aikana pois.”

    Valtakunnalisen riistaneuvoston määritelmä:
    ”Valtakunnallinen riistaneuvosto käsittelee valtakunnan tasolla riistataloutta koskevia asioita. Riistaneuvosto lisää osaltaan riistatalouteen liittyvää avointa ja vuorovaikutteista sidosryhmäyhteistyötä sekä pyrkii toiminnallaan edistämään erilaisten intressien yhteensovittamista.”

    Ei taida tämän neuvoston käsittelyyn edes kuulua ottaa kantaa saako jollain peuraluvalla kaataa kaksi vai kolme vasaa? Neuvosto maalailee vähän suurempia linjoja. Missä lie se maanonistajien huolestunut viesti?

    Tuo on hienoa, että neuvosto lisää avointa ja vuorovaikutteista sidosryhmäyhteistyötä. Sen vakuudeksi ministeriö on nimittänyt valtakunnallisen riistaneuvoston varapuheenjohtajaksi henkilön, jonka toiminta on mahdollisimman kaukana tuosta määritelmästä. Haistatti pitkät koko sidosryhmäyhteistyölle, on kohtuutonta ottaa huomioon sidosryhmien kanta.

    Samanaikaisesti ministerin omalla metsästys”reviirillä” Etelä-Savossa ja myös Pohjois-Savossa on tehty riistakeskuksessa, jota ohjaa ja valvoo maa-ja metsätalousministeriö päätös:”Valkohäntäpeuran osalta tavoitteena on vahinkotilanne huomioiden kannan hallittu leviäminen ja kasvu”. Hirvieläinmetsästystä aktiivisesti harrastava ministeri on varmasti tietoinen asiasta

    Eikös Savossa ole Suonenjoen mansikkatilat ja muutakin erikoisviljelyä? Kokemuksesta voin kertoa, että mansikkakasvusto on aika korkealla valkohäntien menu-listassa.

    Jos tämä ei ole Koirakiven kesäteatteria maa-ja metsätalousministeriössä, niin mikä?

    Vikaa ei voi korjata ennen kuin se on paikallistettu. Se on maa-ja metsätalousministeriössä, ei onnettomassa metsäomistajassa tai viljelijässä, joka ei voi tehdä mitään asian korjaamiseksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No. Toivottavasti huomisen valkohäntäwebinaarin esitelmöitsijät lukevat pohjustukseksi tämän keskusteluketjun kuten ehdotin.

    Tomperi

    VAlkohäntä peurojen metsässtystä pitäisi muuttaa.  Juhannukselta viimeistään pelloilta vasojen metsästys pitäisi sallia, samoten talojen pihoilta.  Ehkä arkiintuisivat tulevat sukupolvet ja alkaisiat karttaa ihmisten lähipiiriä, samtaen karhuuille sama juttu. Silloin kannan luntaista kuolleisuutta lähestyttäs aimo harppauksien, peltovanhingot vähenisi kun emot opettaisivat vaat aroiksi.  Eivät eläimet ole tyhmiä.  Tai voishan sen vasametsästyksen alottaaaloittaa jo vaikka toukokuussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    MTK:n valkohäntäwebinaarin aattona kolme pointtia.

    Valkohäntäpeuran merkitys metsien uudistamiselle, maataloudelle ja kasvien monimuotoisuudelle lienee kiistaton, kun ne ovat kasautuneet pienelle alueelle ja niitä on jo yhtä paljon kuin poroja. Kasvillisuusvaikutuksista on julkaistu tuore raportti, joka on linkitetty tänne aiemminkin, mutta kertaan (https://www.luomus.fi/sites/default/files/files/lutu_2021_2_kunttu_etal.pdf).

    Kaksi indikaattoria alueellisen hirvieläintuhoriskin määrälle:

    1. Hirven plus kaurislajien tiheys per männyn ja koivun taimikoiden pinta-ala hirvitalousalueella. Ihanne olisi suunnilleen sama ja riittävän alhainen taso jokaisella hirvitalousalueella. Tätä lukua voisi käyttää apuna määriteltäessä alueen luonnon ja metsänomistajan kantokykyä. Tieto varmaan onkin jo ARN:n käytössä? Tämä on kuitenkin epävarma indikaattori, koska kanta-arviot ovat epätarkat, etenkin metsäkauriilla. Lapissa näyttää hirvituhoja esiintyvän melko alhaisilla laidunpaineilla (poron vuoksi?), joten siellä tavoiteltava taso olisi alempi kuin etelämpänä.

    2. Hirvi- ja kaurisvahinkojen maastoarvioiden määrä hirvitalousalueella. Koska vain vakavimmat tuhot ilmoitetaan ja korvataan, niiden jälkeenkin maanviljelijöille ja metsänomistajille jää paljon ”omavastuuta” eli lievät ja laatua alentavat tuhot. Hakemusten määrä on täysin varma ja yksiselitteinen indikaattori hirvieläintuhojen riskille.

    Sitten vielä yksi juttu…

    3. Hirvitalousalueen hirven ja valkohäntäpeuran kantatavoite pitäisi periaatteessa määritellä sidosryhmien toiveiden mukaan. Olettaisin että jos kohta 1 toteutuu, kohta 2 = 0, ja sidosryhmätkin ovat useimmiten tyytyväiset, ja periaatetta 3 ei tarvitse ottaa käyttöön.

    Gla Gla

    Erinomaisia pointteja. Tosin korvauskysymys on kaksipiippuinen juttu. Jos vahingoista saisi nykyistä paremmin korvauksia, oikeuttaisiko se aiheuttamaan vahinkoja, kun niistä kerta maanomistajalle maksetaan?

    Yleisenä asiana kiinnostaa myös se, miksi valkohäntäpeuraa kaikesta huolimatta yritetään levittää uusille alueille ja vahvistaa kantaa siellä.

    Saattaa olla, etten ole huomenna tuohon aikaan koneen ääressä. Harmi, mutta jos olen, osallistun jos vaan paikkoja riittää.

    suorittava porras suorittava porras

    Näyttää tuo musta pensseli viihtyvän vieläkin Planterin hyppysissä. Pankkilupajärjestelmän ymmärtämisessä on kovasi puutteita ja Keski-Suomen ”riistapomojen” tilannekatsaus jahtikauden kynnyksellä saa mustaa väriä niskaansa. Kyseessä on kutenkin Planterin ymmärtämättömyys tai tahallinen asioiden vääristely oman virheellisen näkökantansa pönkittämiseksi.

    Riistapomot eivät ole mielestäni kieltäneet käyttämästä vaikka kaikkia lupia ,jos on tarpeen. On vain kehotettu käyttämään harkintaa ja metsästämään vain kannan tuoton verran alueilla ,joilla ollaan tavoitetasossa määrän suhteen. Tihentymät kehotettiin varsin selväsanaisesti poistamaan ja tehostamaan metsästystä siellä ,missä ei olla tavoitetiheydessä.

    Edellisinä vuosina on kuitenkin kehotettu tehostamaan metsästystä ja käyttämään luvat tarkkaan ,kun on alettu leikkaamaan hirvikantaa. Jahtikauden tiedotus jahtikauden alkaessa on perustunut ajankohdan tuntumaan. Niin nytkin.

    Valkohäntien tilanteeseen Keski-Suomessa ei liene tarvetta puuttua. Kiinnostus noiden elikoiden suhteen on hyvin sattumanvaraista. Jotkut metsästää ,toiset ei. Puolet luvista on haettu vain varmuuden vuoksi. Siitä tosin kannattaa pitää kiinni ,että valkkareiden määrä ei lähde hallitsemattomaan kasvuun. Siksi jotkut ovat maininneet , että kantaa tulee kasvattaa hallitusti. Se joka tapauksessa kasvaa enemmän tai vähemmän ,jos metsästys ei satu jollakin seudulla kiinnostamaan . Metsästäjiä tulee kuitenkin aktivoida varautumaan kannan kasvuun kovat piipussa , jotta ongelmilta vältytään.

    Planter Planter

    Kiitos suorittavalle portaalle erittäin hyvästä tilannepäivityksestä!

    Kyseessä on myös Mikko Tiirolan ”ymmärtämättömyys tai tahallinen asioiden vääristely oman virheellisen näkökantansa pönkittämiseksi.”

    Ei kannata ehdä aloitteita koskien valkohäntäpeuraa tai esittää mitään parannuksia maanomistajan kannalta. Niitä on tehty kymmenittäin, mutta ne eivät mene läpi.

    Esimerkiksi kansaedustaja Jari Leppä yhdessä ison joukon kanssa yli puoluerajojen teki jokunen vuosi sitten linkin aloitteen. Maa-ja mestätalousvaliokunnan puheenjohtajana ja sen jälkeen ministerinä olisi ollut hyvä mahdollisuus ajaa eteenpäin omaa aloitettaan, mutta yllättäen ”hän huomasi, ettei se ollutkaan hyvä”, vaikka se muiden mielestä oli edelleen hyvä. Kun hän pääsi ministeriöön aloite hävisi ja raukesi. Mikä yksikkö johtaa maa-ja metsätalousministeriötä?

    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/eduskuntaaloite/Documents/TPA_12+2016.pdf

    suorittava porras suorittava porras

    Ehkäpä asiaa on tutkittu tarkemmin ja huomattu käytännön sudenkuopat. Pyyntimääriä on saatu kasvatettua huomattavasti(x3) aloitteentekohetkestä paremmilla keinoilla.Esim. pyyntilupien aktiivinen markkinointi ,  koiramääräysten väljentäminen ja valon käytön salliminen ovat lisänneet saalista merkittävästi. Harvat yksityiset pystyvät yhtä tehokkaaseen pyyntiin seuruemetsästykseen verrattuna. Veikkaan myös ,että löytyy vielä isompi joukko maanomistajia ,jotka pinta-alarajoituksen poistuessa alkaisivatkin pelaamaan vain omaan pussiinsa ja kasvattaisivat kenenkään häiritsemättä kantaa metsästysmahdollisuuksien kasvattamiseksi. Muutama iso metsästysmatkailuun suuntautunut kartano voi saada täysin päinvastaisen kehityksen aikaiseksi vastoin Planterin ja kumppanien odotuksia. Voi vain arvailla , mitä tapahtuu ,kun metsästysmatkailu lakkaa kiinnostamasta . Saalistajat häipyvät , mutta saalistettavien määrä jatkaa kasvuaan. Metsästysseuroissa toiminnan jatkuminen ei ole suhdanteista kiinni ja on varmemmalla pohjalla pidemmällä aikavälillä.

    Planter Planter

    Kiitos taas päivityksestä hyvä, että saalista saadaan.

    Olisikin kamalaa, jos maanomistajat alkaisivat pelaamaan omaan pussiinsa. Kaikkihan yleensä pelaavat toisten pussiin. Joku taas on puhunut itsensä pussiin.

Esillä 10 vastausta, 1,781 - 1,790 (kaikkiaan 2,678)