Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  • This topic has 2,452 vastausta, 92 voices, and was last updated ago by Timbe.
Viewing 10 replies - 2,311 through 2,320 (of 2,452 total)
  • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

    Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

    Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

    Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

    Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

    Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

  • Gla

    Täällä on rhy-tasolla asetettu tavoiteltavia tiheyksiä, jotka ovat n. 20-30 peuraa/1000 ha. Sen tarkemmasta suunnitelmasta en tiedä. Tällä hetkellä kaatomäärät ei riitä alkuunsakaan noihin lukuihin, vaikka aktiivit uhraavat aikaa ainakin perheellisen näkökulmasta katsottuna kohtuuttoman paljon. Takaisinlaskenta kun tuntuu nostavan peuramääriä, vaikka kaatojen määrissä on rikottu useina vuosina ennätyksiä. Jollain tavalla pitäisi vähemmän aktiivista porukkaa saada aktivoitua. Verottaja ainakin pitäisi pitää kaukana näistä luontotalkoista, kun metsästäjien omiin pakastimiin mahtuu vain murto-osa saaliista.

    A.Jalkanen

    Kauppoihin ja ehkä ravintoloihinkin menisi paljon enemmän. Riistaliha on harvinaista herkkua muiden kuin metsästäjien pöydässä.

    Visakallo

    Euroopan pohjois-osassa on eräs maa, jossa on kymmeniä tuhansia kalaisia järviä, mutta syömäkalat tuodaan Norjasta, ja tämän yhden Euroopan metsäisimmän maan metsissä on runsaasti hirviä ja valkohäntiä, mutta riistalihat tuodaan kauppoihin Keski- ja Itä-Euroopasta.

    Metsuri motokuski

    Varmaan olet Anneli tietoinen mitkä vaatimukset lihalle ja hygienialle on kun se tuodaan vähittäismyyntiin.

    A.Jalkanen

    Lihaa ostavat ja välittävät tahot tietävät, esimerkiksi Viltgården.

    Gla

    Metsästysseuroilla on elintarvikehuoneistoksi hyväksyttyjä lahtivajoja, joista voidaan myydä ravintoloille tai muille jalostajille lihaa. Se ei ole ongelma. Tarkastajan tutkinnonkin voi suorittaa netissä.

    Verottaja on määritellyt rajat, paljonko voi myydä, mutta ilmeisesti mitenkään yksiselitteinen ohjeistus ei ole eli löysässä hirressä tuota tehdään.

    Nostokoukku

    Kokonaisen ruhon ostajille on helpompi myydä. Yksityisille muutaman kilon ostajien kanssa on vaikeampi toimia. Heillä kun on käsitys, että hirven ja peuran ruho on turvankärjestä takajalan sorkkaan asti pelkkää paistia. Eräs ostaja kysyi voiko hän ostaa hieman hirvenlihaa ja pyysi tuomaan 15 paistipalaa. Lupasin hänelle yhdestä vasasta minulle sattuvan koko jako-osuuden. Vein lihat ja jälkikaikuna kuulin, että ilkesin viedä pelkkiä luita.

    Visakallo

    Metsuri motokuski: ”Varmaan olet Anneli tietoinen mitkä vaatimukset lihalle ja hygienialle on kun se tuodaan vähittäismyyntiin.”

    Onko niissä maissa, joista esim. saksanhirven lihaa tuodaan Suomeen löysemmät vaatimukset lihan käsittelylle?

    Nostokoukku

    Suomessa myytävä ja ravintoloissa tarjottava ”riistakäristys” on Uusi-Seelantilaista tarhattua saksanhirveä. Valittiin mm vuoden ruokahuijaukseksi. Tottakai säännöt ovat löysemmät kuin Suomessa. Suomessa kaikki on tehtävä lainsäädännöllä mahdollisimman hankalaksi.

    suorittava porras

    Tiukat vaatimukset lihannkäsittelylle ja asiallisten käsittelytilojen puute on varmasti alussa hidastanut valkohäntien päätymistä eräksi. Nyt ollaan jo paremmassa tilanteessa . Käsittelytiloja ja osaavia lihanleikkaajia löytyy. Normejakin on järkiperäistetty ja viimeisimmät helpotukset astuvat voimaan tulevalla metsästyskaudella . Valolaitteitakin saa vielä toistaiseksi käyttää erikoisluvalla ja koirien käyttö yleistyy ,mikäli petotilanne pysyy hallinnassa. Valitettavasti ennuste sillä suunnalla on huono . Kerran koiransa sudelle menettänyt ei välttämättä enää hanki uutta.

Viewing 10 replies - 2,311 through 2,320 (of 2,452 total)