Keskustelut Luonto Syke julkaisi vain yksityismaiden luontoarvot!

  • Syke julkaisi vain yksityismaiden luontoarvot!

    Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että Suomen ympäristökeskus Syke on julkaissut vapaasti ladattavan 12 kartan sarjan, joka kertoo Suomen metsien luontoarvoista. Perin erikoiseksi tilanteen tekee se, että Metsähallituksen talousmetsät ovat näissä kartoissa liikesalaisuuteen vedoten valkoista aluetta, eli niiden tiedot ovat salaisia, vaikka järjestelmää luotaessa oli sovittu kaikkien omistajien tietojen tasapuolisesta kohtelusta! On selvää, ettei tämänkaltainen menettely kestä EU:n oikeuskäsittelyä.

  • Tilley

    Mardy: tiedot tulevat geotiff-muodossa, ja niiden katselu vaatii paikkatieto-ohjelman. Ilmainen ja hyvä on esim. QGIS.

    Tuolla online-palvelun puolella on kaksi osaa, joista toisessa pystyy katselemaan tiettyjä tietoja (osittain samoja kuin paikkatietoikkuna.fi:n sekä Metsäkeskuksen ja GTK:n vastaavien karttapalvelujen kautta), mutta siellä ei katseltavissa ole tätä uutta luontoarvo -karttatasoa. Toinen online-palvelun osa on tietojen latauspalvelu, jossa pystyy rajaamaan alueittain ladattavia tietoja, jotta ei ole pakko ladata koko Suomen kattavaa 1,6 Gt pakettia.

    Ja Metsähallituksen tietojen salaamisesta: Koska Syke on tehnyt omalla prosessoinnillaan ja algoritmeillaan useista eri lähteistä tuon luontoarvotiedon, heidän mielestään he saavat rajata datan saatavuutta. Mielestäni tuo kuitenkin sotii Inspire-direktiiviä vastaan, koska kyseessä on kuitenkin valtion varoilla tuotettu tieto.