Keskustelut Tekniikka Taimivakka

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Taimivakka

    Merkitty: 

    Onko palstalaisilla kokemuksia vmt-taimivakasta? Kyseessä sellainen sininen, u-mallinen, kropan kiertävä vakka. Tuli hankittua mutta hihnoja laitellessa ja sovitellessa aloin aavistella että tais olla huono ostos. Vakka tuntuisi tulevan putken tielle eikä jalkojaan näe ollenkaan. Tiivistä siinä sitten kun et näe jalkoja. Jos jollain olis kokemusta sanoa että kannattaako viedä takas liikkeeseen ennen vakan sotkemista.

  • Syrjälä Jari

    se on hyvällä ergonomialla varustettu vakka! Hyvät valjaat jakaa painoa tasaisesti! Kieltämättä vähän tulee tuohon eteen, mutta pian siihen tottuu! Itse käytän tuplavakkaa!

    Jätkä

    Kaikki vakat eivät sovi kaikille taimille. Joskus paras kantoteline on laveri, johon nostetaan koko kasvatusalusta ja siitä nypitään paakut suoraan putkeen pudottamista varten.

    Tärkeintä on mielestäni taimivakassa, että sitä voi hieman siirtää niin, että ne takapään taimetkin saa vasemmalla kädellä otettua, taikka sitten vaihtaa vasureille vakka oikealle puolelle. Myös se, että vakkaan pystyy ottamaan parisataa tainta kerrallaan, siinä on sopivasti tunnin välein ottaa uudet.

    Yleensä on vakoissa valjaat aika lapselliset, mielellään niitä hiukan tuunaisi.

    jees h-valta

    En käytä henk.koht. vakkaa lainkaan vaan ”tuunattua” siivousmopin ämpäriä ja siinä on nostettu korkelle yltävä sanka kiinteästi ylös. Eli en ”roikota” vartalolla mitään vaan jätän sen vapaaksi putkityöstöön ja sen jälkihoitoon. Kun lähden seuraavalle mättäälle sen korkealla oleva sanka tulee kyykistämättä käteen. Noin se vain sujuu ja saan taimet kunnolla pystyyn ja huolella jälkipoljettua.

    Jätkä

    Ämpäriin mahtuukin valtava määrä taimia. Niin paljon, että yhden sangollisen istuttaminen onkin kelpo suoritus työpäivän aikana.

    jees h-valta

    Eipä siinä vakassakaan taida ihan päivän työstöä mukana kulkea. Se vain on huono kuten aloittaja Markules jo totesikin. Ei sellaiseen kannata edes totuttautuakkaan. Muutaman tuhannen taimen hommiin työn jälki on tärkeämpi kuin sujuva juokseminen mättäältä mättäälle. Jota mielestäni ei kyllä maahan laskettava ämpärikään liiemmin jarruta.

    Jätkä

    Kun pieni paakkutaimi on ämpärin pohjalla , on sen harominen sieltä melkoisen kyykistymisen paikka. Kun istutustaksa on kymmenen sentin luokkaa, niin on niitä päivän mittaan muutamakin kappale istutettava, ei siinä jouda rukoukseen polvistua jokaisen taimen takia erikseen.

    Ämpäriä ei ole istutustyössä käytetty täällä vuosituhannelle, eikä ole taittu käyttää 60 -luvun jälkeen, niin että Jeessi ei taida siinäkään asiassa olla niitä eturivin terävimpiä miehiä – lähinnä takarivin Taavi.

    jees h-valta

    Pitääpä huomenna laskea kuinka paljon taimia siihen menee. On niitä yleensä siinä vähintään ”kahden kerroksen” väkeä limittäin ja on varmasti tullut vähän kolmattakin ängettyä välillä. Lasken määrää huomenna männyn taimilla jotta saa tuntumaa kertalaakassuun. Vanhastakin ideasta saa kesytettyä toimivan pienellä modifioinnilla. Kuten sanoin siivousmopin ämpäri on ensinkin itsessään korkeampi ja varsinkin sen sanka teipattuna yläasentoon on mainio napata mukaan. Kurottelua, kumartelua, noh, ehkä eineen. Mitä sitten tekee esim. mukavan mäkäräisillä höystetty päivä hihnan hiertämänä? Ei ainakaan aivan kutaa. Kokemusta siitäkin. Nyt tuota kuumaa ja mäkäräisarmeijaa ei toisn ongelmana ainakaan alkuun ole.

    Jätkä

    Tuunaa kuule saavi, johon saat vielä enemmän taimia, jopa koko uudistusalan taimet kerrallaan, vai onko Hybridin taimet niin pieniä, että niitäkin mahtuu satamäärin siivoussankoon.

    Saanen kuitenkin mainita, että on tullut koiteltua suunnilleen kaikki versiot istutusastioiksi ja ykköspaikalla on sellainen värkki, jonka kanssa putkella istutettaessa ei tarvitse kumartaa kertaakaan.

    jees h-valta

    Onko selkä vai polvet jätkällä huonossa kunnossa? Minulla nuo vielä pelaa. Yksivuotista mäntyä ja kyllä sitä aika paljon mahtuu tuohon mainitsemaani ämpärityyppiin. Käsitän ammatikseen istuttavan pitävän vakkaa niin huono keksintö kuin se onkin. Mutta jos jossain toivoa kehitystä sopii olisi juuri taimien käsittely. Pottiputki edustaa yhtä hyvää keksintöä mutta oheen ei sitten aivan ole järki riittänytkään. Mutta omalla tavallani aion tämän homman hoitaa ja loppukuusta sitten muutaman tuhannen r-koivun tainta jatkoksi.

    Visakallo Visakallo

    Eihän Jesse meitä usko, mutta selkävian hän sankoa käyttäessään itselleen vielä hankkii. Vakka kehitettiin, jotta selkä säästyy ja tulosta syntyy. Vakasta saa otettua taimen valniiksi samalla kun siirtyy seuraavaan istutuskohtaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)