Keskustelut Metsänhoito Tammitaimikko

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 99)
  • Tammitaimikko

    Merkitty: 

    Lokakuussa olisi tarkoistus istuttaa kotimaisia 1-vuotisia tammia eteläsuomalaiseen heinikkoon muutama sata kappaletta. Maaperä on saven sekaista. Taimien keskikorkeus lienee tuolloin noin 20cm.

    Aluksi ajattelin poistaa loppusijoituspaikalta heinikon RoundUp:lla jo elokuussa. Puhtaalle alueelle sitten taimi ja ruonkosuojus. Onko esim Agramen 28cm suoja liian korkea? Eli jaksaako taimi nousta runkosuojan sisällä tuon n. 10 cm keväällä auringonvaloon vai pitääkö käyttää ”tyvisuojaa” joka on korkeudentaan noin 17cm?

    Jänissuojaksi olen valinnut 150cm korkean teräsverkon (Jänisverkko). Tässä on tarkoituksena se, että taimi menisi yhdellä verkotuksella ikään, jossa se lakkaa kiinnostamasta jäniksiä. Juureen sitten lisäksi haketta.

    Istutanko taimet yksitellen vai ryhmiin? Mikä on istutusväli näissä tapauksissa? Tarkoitus on myös istuttaa kuusta n. 1.5m päähän varjostamaan tammea/tammiryhmää.

    Kommentteja ja kokemusperäistä tietoa kaivataan!

  • jees h-valta

    Mielestäni noissa ajatuksissa on vähän kaikki päin p…..tä mutta voihan koittaa. Silmiinpistävimmät:
    Maaperä hyvin kyseenalainen hyvälle kasvulle.
    Varjostuspuu todella varjostaa. Liikaa ja lopuksi vielä pakottaa vinoonkin tuolla etäisyydellä.
    Tyvisuoja nippa nappa käy kunhan upottaa hiukan maahan kuten muutenkin kuuluu. Ja nostaa vähintään yhden lehden katselemaan päivää.suojan aukosta.
    Verkko toimii tamen kaatajana tehokkaasti. Kun lumi ekakerran painaa verkon linkkuun on hento taimen runko poikki. Eli vakutus pahempi kuin jäniksen nipsaisu.
    En nys kerinnä perehtyä enempää mutta joitain teklsin eri tavalla.

    jees h-valta

    Pari lisäystä vielä:
    Jättäisin sen turhan myrkyn lontrauksen koska se hake siellä juurella auttaa aivan satavarmasti samaan lopputulemaan.
    Tosin myyräsuoja eli tyvisuoja on sitten syytä painaa maahan riittävästi koska se myyrä saattaa jopa pesiä hakkeessa. silloin alkaa juuret olla kovilla.

    Turisti

    jees h-vallalle ja muillekin tarkennuksia. Maaperään ei voi vaikuttaa kun on mikä on ja puulajiakaan ei vaihdeta. Jotkin tahot pitävät (jostain syystä) tuommoista saveentaipuvaista vanhaa laidunmaata hyvänäkin – kosteus, mutta routimisherkkää taimelle. Mikä olisi sopiva varjostus puun etäisyys jos sen yleensäkin laittaa? Toki ne poistetaan jossain vaiheessa kasvua (joulukuusen korkuisena).

    Kommentista päätellen taimi ei nouse/kasva suojan sisältä ulos eli lyhyt suojus. Verkko tullaan ankkuroimaan kahdella verkonkorkuisella tuella, joten se ei kaadu, mutta mikähän kokoista halkaisijaa suositellaan verkolle taimen ympärille?

    Hake on varmasti riskialtis myyrämielessä. Väittivät kyllä, että ei ne viihdy hakkeessa pitkään, sillä se painuu hyvin nopeasti littanaksi kerrokseksi.

    jees h-valta

    Parani tarkennuksista jo huomattavasti.
    En väittänyt etteivätkö tyvisuojat käy. Taimen latva jää lähelle valoa ja ponkaisee sieltä kyllä aika nopsaan ulos.
    Varjostuskuuset käy noin toimien vaikka en koe niitä tarpeelliseksi.
    Lähes mikä tahansa vaikka luontainen hies hoitaa sen viran mutta joulukuusituotanto toki käy laatuunsa. Saattaa vain olla niin että jos se tammi innostuu lähtemään hyvin kasvuun voi siinä kuusi alkuvauhdissa jäädä toiseksikin. Omissa taimikoissa on aika nopeita nousuja luontaisissa näkynyt. Miehen mittaan on päästy viidessä vuodessa.

    tamperelainen tamperelainen

    Kokeilisin jopa 50cm suojaputkea,sillä pelkästään pärjäisi 1 -2 kasvukautta.Peltoistutuksissa kannatta käyttää Roundupia,koska voimakas heinittymnen on ongelma,tehoaa kylläkin heikosti elokuussa tulleentuneisiin kuiviin heiniin.

    jees h-valta

    Onko syksy sitten se paras aika muutenkaan?
    Ainakin aikaistaisin syyskuulle. Istutuksen meinaan.

    Turisti

    Lokakuu istutuskautena on saatu tietona eräästä Suomen suurimmasta taimitarhasta. Jatkaako 20cm taimi moitteetta kasvuaan 50cm suojaputken sisällä? Siihen 50 cm:ään se suojaus sitten taitaa loppua ja jänes nakertaa hankikannon päältä koko komeuden sileäksi – ja tuloksena kukkapuska? Kommentteja yksittäis-/ryhmäistutukseen?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pottitaimia voi istuttaa eteläisessä Suomessa ainakin syyskuulle ja pohjoisessa elokuulle, eikö niin? Pääasia että juuret ehtisivät ankkuroitua maahan eli kasvukautta pitää olla jäljellä. Routivaan maahan on varminta istuttaa keväällä, että juuret ehtivät kasvaa pitempään.

    Heikki Kiurun kirjassa neuvotaan jalopuumetsien perustamisessa.

    jees h-valta

    En minäkään noin pitkään putkeen sentään tohtisi. Jää vielä putki päälle. Heh!
    En näe ryhmästä mitään extraa.

    Turisti

    A. Jalkaselle. Eli suosittelet jo syyskuista istuttamista (syyskuun alussa) tai sitten raakasti ensi keväänä? Tämä projekti siis Etelä-Suomessa. Taimet ovat mullassa, mutta eivät potissa. Kiurun kirja tässä edessä, mutta vielä lukematta….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 99)