Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 441)
 • suorittava porras suorittava porras

  Visan metsä ei ole koko paikkakunta eikä maakunta. Itse katselen asioita hiukan laajemmassa mittakaavassa. Paikkakunnan tilastot ja hirvikannan kehitys on nähtävilläni vuosikymmenien ajalta.

  Kuulemani tuoreet mielipiteet ja tilastot osoittavat hirvikannan olevan laajalla alalla ennätyksellisen alhainen. Riistakeskuskin on asian todennut. Valkohäntiä on kaadettu pitäjässä viiden pyyntiluvan edestä ,joten se laji ei ole mikään ongelma. Hirviluvista käytetty viidesosa. Havaintoja 2,4/ seuruepäivä. Tämä on vähemmän , viime kauden lopussa.

  Visakallo Visakallo

  Visan metsä ei ole koko paikkakunta eikä maakunta. Itse katselen asioita hiukan laajemmassa mittakaavassa. Paikkakunnan tilastot ja hirvikannan kehitys on nähtävilläni vuosikymmenien ajalta.

  Mitenköhän tuokin nyt pitäisi taas käsittää? Aivan vastaavat tiedothan on nähtävissä täällä muillakin alueilla. Suorittavan ”laajempi mittakaava” näyttää tarkoittavan sitä, että oman alueensa luvut pätisivät muuallakin. Näin ei vain valitettavasti ole.

  Planter Planter

  Älä ota Visa niin vakavasti noita tarinoita. Ruotsinkieltä taitamattomana tulkitsi juuri päin vastoin maan tilannetta. Hirvituhot ovat historillisen korkealla, hän oli tietävinään, että ovat laskeneet.

  Muutenkin tietolähteet ovat  tasoa ”Pojat ovat kertoneet, että hirviä on vähän!”

  ”Kuulemani tuoreet mielipiteet..” 

  Enkä ymmärrä miksi  hänen piti Tricoa käsittelevä ketju sotkea Ruotsiin. Eli takaisin otsikon aiheeseen.

  Riistakeskus saisi kyllä maksaa Tricon kokonaisuudessaan. Miksi metsänomistajilla pitää siinä olla omavastuu?

  Pyyntilupmaksuista kerätyt varat on alunperin ollut tarkoitus käyttää kokonaisuudessaan hirvieläintuhojen estämiseen ja tuhojen korvaamiseen. Sitten riistalobbarit käänsivät kepun pään, lakiin tuli käytännössä lisäys, että hirvestys on tärkeämpää kuin taimikoiden suojaaminen ja puolet rahoista meneekin hirvien hoitoon ja muuhun, eikä metsänomistajille taimikkotuhojen ehkäisyyn.

  Tuhojen ehkäisy olisi tietysti kaikken hyödyllisintä ja siihen pääosa varoista kannattaisi käyttää.

  Kaikilla lienee vielä pyödän kulmalla Valtion budjettikirja 2021, avatkaa se sivulta 512:

  S e l v i t y s o s a:
  Riistanhoitomaksusta ja pyyntilupamaksusta annetun lain 6 §:n mukaisia menoja ovat riistavahinkolain (105/2009) mukaisten hirvieläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisestä ja korvaamisesta aiheutuvat menot sekä riistavahinkorekisteristä ja muista hirvieläintenmetsästyksen hallinnointiin liittyvistä tietojärjestelmistä aiheutuvat menot. Lisäksi varoja voidaan käyttää hirvieläinkantojen seurannasta, tutkimuksesta ja hoidosta aiheutuviin menoihin sekä muihin vastaaviin menoihin. Hirvieläinten pyyntilupamaksuista vuonna 2022 kertyväksi arvioidut tulot on merkitty momentille 12.30.42

  Määrärahan arvioitu käyttö (euroa)

  Vahinkojen korvaukset 2 200 000
  Vahinkojen estämistoimenpiteet 500 000
  Hirvieläinkantojen seuranta ja tutkimus 700 000
  Riistavahinkorekisteri 200 000
  Hirvieläinkantojen hoito 1 160 000
  Yhteensä 4 760 000

  Riistakeskus:

  Yleisimpiä välitettyjä materiaaleja hirvieläinten vahinkojen estossa metsätaloudessa olivat Trico-syönninestoaine (29 860 litraa), hirvinauhat (552 km) sekä maataloudessa sähkö- ja metalliverkkoaidat
  (59,6 km ja 7,9 km). Lisäksi erikoisviljelyksien suojaamiseen hirvieläimiltä oli ahkerassa käytössä Scarey Man -pelottimia 36 kappaletta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Sori, siirsin toiseen ketjuun…

  suorittava porras suorittava porras

  Planterin pitäisi vaivautua lukemaan koko kommenttini. Lukemat olivat suoraan omariistan ajantasaisesta tilastosta ja tunnelmat kentältä riistapäälliköltä ja rhy:n toiminnanjohtajalta. Odotan  konkreettisia lukuja Visaltakin. Pelkkää mutua omasta metsästä tullut tähän asti. Paikkakuntatason lukemat hirvihavaintojen ja lupien käyttöasteiden tämänhetkisestä tilasta puuttuvat. Samoin luvut alueen korvauskelpoisten tuhojen määristä. Omalla paikkakunnallani ei tehty viime vuonna yhtään korvaushakemusta.

  Ruotsin tilanteen toin esille siksi ,että asetettuihin tavoitteisiin hirvivahinkojen kohdalla ei ole päästy alkuunkaan samassa mitassa ,kun Suomessa. Tästä voi päätellä ,että homma ei onnistu ihan konttorihommina ja viranomaispäätöksillä. Meillä ollaan monta askelta edellä ,mutta mikään ei tunnu riittävän. Johtuisiko parempi onnistumisemme siitä , että hirvikannan hoitosuunnitelma toimii ja että kaupallinen metsästystoiminta rajoittuu vain eteläisimpiin kinkeripiireihin. Kun maasta aletaan periä isompia vuokria(Ruotsi ,Lounais-Suomi), on riistakannat  pidettävä vahvoina, jotta bisnes toimii.

  PS. Arvosana ruotsin yo-kirjoituksissa oli M.

  Salonpoika

  Visalle totean ettei meidän jatkuvasti metsässä liikkuvien näkemällä ole koskaan hirviasioissa ollut mitään merkitystä. Aina riistaviranomaiset ovat tienneet tilanteen paikallisia paremmin. Riistahallinto elää omaa elämäänsä, ei siihen muutaman kyläkunnan ongelmat ja näkymät vaikuta. ”Lahkosaarnaajat” puhuvat ja kirjoittavat asioista itselleen sopivasti suhtautuen totuuteen vähintäänkin väljästi. Vilkaisin tuota suorittavan raamattua, oma riistaa. Rhy:n kaatoprosentti 48,7, havaintojen määrä niin seurue, rhy kuin hirvitalousaluetasolla seitsemän näkyvillä olevan vuoden ennätyskorkealla. Moni porukka on jo vähäiset lupansa käyttänyt. Edelleen on vaikea ymmärtää roimaa lupien vähentämistä kun kaadettavaa näyttäisi olevan koko hirvitalousalueella, ei ainoastaan meidän kylillä.

  Metät kunnossa!

  Joo, kyllä on kaadettavaa ja hirvistä ei ole pulaa….Tricoa tarvitaan paljon jos ja kun täällä mäntyä yrittää kasvattaa. Hienosti on vasavoittoisesti lähtenyt jahti liikkeelle, joten niille vasoille ei enää emän tarvitse katkoa koivun tai männyn latvoja….taitaa käydä niin, että käytetään pankkiakin ja silti jää vielä 6 – 8 / 1000 ha….hirviä. Muut sorkat päälle.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kiitos! 🙂

  Puu Hastelija

  Hyvä korpitupa! Kannoin trikon pihadta autotalliin ennen pakkasia, ettei jäädy. Vesihanat kyllä korkkasi tänäkinvuonna.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Lukijan mielipide HS: rautakaupan tervanauha pitää peurat pois pihasta. Toimisiko myös metsässä taimikoissa?

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 441)