Keskustelut Metsänhoito Tuhka

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • mulle

    Jahka tästä kohta nyt intistä vapaudun niin on setämiehen kanssa tarkoitus alkaa tuomaan kivihiili tuhkaa Venäjältä Kouvolaan junalla,jossa käynnistämme pelletöinnin,edellyttäen kunnan herrojen suopeutta ja avustuksia.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos kivihiilituhkaa ajattelee metsäkäyttöön, niin tuotteesta pitää olla kemialliset analyysit, että ostaja tietää mitä saa. Kivihiili ei ole varmaan koostumukseltaan sama kuin puu, vaikka onkin kasviperäinen aine.

    mulle
    Remie

    Kivihiilessä on runsaasti rikkiä , eikä sovellu kasveille. Lämmitin 1980 luvulla kivihiilellä joka on lähes ilmaista, kylvin tuhkan pellolle, pelto meni pilalle, ei kasvanut mitään. Australiasta löytyy nyt tuhkaa vaikka levittäisi koko Suomeen paksun kerroksen. Vähän etäällä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Nimiimerkki voi ihan vapaasti tehdä kivihiilituhkasta pellettejä, mutta toivottavasti et sitten yritä myidä niitä lannoitustarkoituksiin, hyväuskoisille.

    Aikamaan olin kivihiiltä polttavalla voimalaitoksella töissä. Silloin työnantaja etsi kuumeisesti jälkikäyttöä tuhkalle. Lannoituskäytöstä oli tullut jyrkkä ei. Oli raskasmetalleja ja rikkiäkin liikaa yms. Silloin löytyi sellainen käyttö että lentotuhkaa lisättlln asfalttimassaan ja karkeampaa slagia kokeiltiin tien pohjan tekoon, ohuina kerroksina. En tiedä miten nyt hyödyntävät tuhkansa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Meillä kävi eräässä koulutustilaisuudessa pohjnmaanmiehet esittelemässä raeistuslaitteen prototyyppiä, joka oli yksinkertainen tynnyrityyppinen sekoitin. Siinä tuhkaan sekotettiin vettä ja hetken pyörityksen jälkeen tuloksena oli sileäpintaisia palleroita. Hieman eri kokoisia helmiä ne olivat, mutta olisi helppoa ja siistiä levitellä millä keinolla tahansa. Ei pölyä, vaikka lapiolla heittelisi vastatuuleen.

    Kun olisi peräkärry, jonka lavan pohjalla olisi siirtoruuvi, jolla tuhkarakeet syötettäisiin lumilinkoon, joka puhaltaisi Tarvittaessa molemmille puolille taikka vain toiselle, niin tulisipa puupohjaiselle tuhkalle järkevä loppusijoituspaikka.

    wanhajätkä

    Ei onnistu kivihiilituhkasta saamaan lannoitetta. Ei millään konstilla.

    Tiedoksi vaan että kaikesta tuhkasta pitää olla dokumentit. Lannoitteen tuottajan täytyy olla eviran rekisterissä. Kaikki tuhka on analysoitava valvontaohjelman mukaisesti. Raja-arvot ja maksimit tulee raskasmetallien mukaan miten tuhkaa saa käyttää metsän lannoitukseenkaan. Tarkoin säädeltyä.

    Puhdas turvetuhka on miltei turhaa edes yrittää lanniotteeksi. Puuhaketuhka ja varsinkin kuorituhka on sensijaan tosi tavaraa. Lämpövoimaloista joista olen tuhkan hommannut käyttävät yleensä haketta ja turvetta. Seoksesta tulee ihan ok tavaraa tosin laimeampaa kasveille kun puutuhka.

    Pakkohan sitä ei ole rakeistaa enkä rakeista. Pölyävän tuhkan levittäminen on kielletty. Stabiloin tuhkan sekoittamalla lumeen tai aumaamalla muutaman kerran kääntäen. Se on OK ja lannoite on määräystn mukainen. Pölyää vähemmän kun monet rakeistetut.

    Minun tuhkan toimittajilta tulee molempia, puhdasta puu/kuorituhkaa ja toiselta puu/turve sekulia. Max määräytyy raskasmetalleista. Toisessa kadmium toisessa arseenipitoisuus sen määrää. En ny muista kumpi on kumpi ja kampi enkä nyt ala kaivaan.

    Ei kannata leikkiä asialla ja myrkyttää metsiään. Eikä syyllistyä tahtomattaan ja tietämättömyyttään ympäristörikokseen.

    Kivihiilituhkasta ei ole lannoitekäyttöön. Lämpölaitostuhkat soveltuvat vain metsänlannoitukseen, ei peltoviljelyyn. Myrkkypitoisuudet lasketaan 50 vai 60v puoliintumisajalle tai jotakin semmosta.

    Faktat mulla löytyy nuista mapeista muuta en ny ala niitä penkoon. Riittänee että ymmärrätte systeemin ja mitä se käytännössä tarkoittaa.

    Se saunan uunillinen tai omakotitalon kattilan voi surutta viedä metsään tai pellolle….sillä ei ole mitään merkitystä. Metsän lannoituksessa puhutaan kuitenkin 3-6 tonnia hehtaarille ja sillä on suuri merkitys kasvuun ja myös ympäristölle jos vaan roiskitaan.

    Asia jolla ei saa leikkiä. Pienet voimalat on laiskoja analysoimaan jätettään ja noudattamaan ohjeita itsevalvonnasta. Suosittelen kuitenkin vaatimaan nuo analyysit. Jos aikoo siihen vielä kemeraa ei onnistu muuten. Monenenmoista rakeistajaa Suomestakin löytyy. Kaikki tuhka ei täytä vaatimuksia. Esim Otson markkinoimasta raetuhkasta en saanut analyysituloksia vaikka useasti pyysin. En sitten tiedä oliko markkinointi ulkoistettu??? Kehuttiin vaan että sitä on terästetty….millä miten ja millä arvoilla….en saanut ikinä vastausta

    wanhajätkä

    Aihetta liipaten. En saanut lähellä maksimia olevista tuhkamääristä vielä boorin ja kuparin osalta tavootteen mukaisia.

    Nyt tutkin dronen käyttöää näihin ja muihinkin hivenainepuutteisiin. Levitysmäärät per ha on pieniä ja minulle on vakuuteltu että esim yaran tuotteita voi sekoittaa keskenään. Kummosta dronea ei tartte joka nostaa jo kiloja tarpeeksi. Hehtaarin levitys ei olis ku suhaus verrattuna reppuruiskuun. Sopis metsään ja pellolle…

    Kehittelen ajatusta ja tutkiskelen kalustoa joka voisi soveltua….ehkä siitä omien metsien lisäksi sais vielä pikkusen eurovirranki ja makkaraa leivänpäälle.

    Palataan asiaan. Kommentoikaa ja varsinki kriittiset ja erittäin kriittiset kommentit ois tärkeitä minun kehittelyille!

    wanhajätkä

    Jos tästä saataisiin keskustelu aikaiseksi ni vasta sitte avaisin uuden ketjun.

    Pessimistihän ei pety…vanha viisaus. En kuitenkaan haluais tästä aiheesta pessimistien mielipidekenttää….mitä se kehittäis.

    Ideantynkää tarvittais ja siihen mielipiteitä

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos wanhajätkä. Lannoitemyynti on tosiaan Eviran eli Ruokaviraston säätelemää toimintaa kuten taimet ja siemenet. Tutki netistä dronetekniikkaa – sovellus varmaan on jo olemassa ja paikannus auttaa tasaiseen levitystulokseen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)