Keskustelut Metsänhoito Tuhkalannoitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 113)
 • Tuhkalannoitus

  Merkitty: 

  ”Tuhkalannoitus lisää metsien hiilinielua. Sen määrä voitaisiin jopa nelinkertaistaa. Jutussa on laskeskeltu että tuhkalannoituksella saadaan ainakin noin 3 kuutiometriä lisäkasvua hehtaarille vuodessa. Parhailla kohteilla selvästi enemmän.”

  Mistähän nämä A.Jalkasen kasvuluvut ovat peräisin?

  Tapion julkaisu: Puutuhkalannoituksen vaikutus kasvuun

  Mervi Matilainen

  Tämän tutkimuksen mukaan kasvunlisäykset olivat  merkittävästi vaatimattomat kasvuluvut kuin 3 kuutiota vuodessa.

 • Jätkä

  Tuhkalannoitus lisää paljon kasvua turvemailla, kun käytetään puun tuhkaa.

  Panu

  Lukuihin en osaa sanoa mutta kaksi asiaa vaikuttaa aika paljon:

  – Maaperän ravinteisuuden lähtötilanne

  – Tuhkan koostumus ja määrä

  Usein tuhka on ainakin osittain turpeesta. Turvetuhkan levittämisestä turvemaalle tuskin on mitään hyötyä.

  Oma ensimmäinen tuhkalannoitus tehtiin Horuksella viime kesänä, joten vielä en osaa kertoa kokemuksia. Horus on mm. forforilla terästettyä tuhkaa.

  aegolius

  Tarkoitat varmaan tämänpäiväistä Ylen juttua:

  https://yle.fi/uutiset/3-12348374

  Panu

  Vilkaisin mainittua tutkimusta. Kyllähän sen mukaan vaikutukset ovat aika merkittäviä:

  Taimien lannoitus:

  ”6 t/ha antoi parhaan tuloksen: kasvu oli 10–16 –kertainen lannoittamattomaan kontrolliin verrattuna”

  Metsän lannoitus:

  ”Tuhkalannoituksen vaikutus kasvuun on ollut tilastollisesti merkittävä lähestulkoon kaikilla koealoilla, runkopuun vuosituotosten lisäyksen vaihdellessa 1—11 m3/ha/v. ”

  https://tapio.fi/wp-content/uploads/2019/10/Puutuhkan-vaikutus-puun-kasvuun.pdf

  pystykorvat

  Minulla taisi juuri tulla viisi vuotta harvennuksesta ja tuhkalannoituksesta. Jokohan pitäisi sulan maan aikana katsoa jostakin rungosta menikö rahat hukkaan. Ei ole tullut  tuoreita tulenkaatojakaan tuhkalannoitetulta alueelta. Kymmenkunta hehtaaria  on tuhkattua  petäjikköä lihomassa.

  Tomperi

  Täytynee mennä ostamaan lukulasit.

  Puuki

  Lisäähän se tuhkalannoitus puun kasvua ; esim. Muhoksen nevan lannoituskokeessa lisääntyi muutamia tuhansia %;ja , kun melkein puuton neva kasvoi n. 40 vuodessa yli 600 mottia/ja puuta parin tuhkalannoituskierrroksen avulla.

  Ongelmia taitaa olla lannoitukseen sopivan puutuhkan saannissa.

  Jätkä

  Kivennäismaille levitetystä tuhkasta ei ole tainnut olla muita- kuin haittavaikutuksia. Tietysti typpilisäyksellä on kasvua saatu, mutta sen olisi voinut tehdä ilman tuhkaakin.

  Jos turvetta on poltettu hakkeen kanssa, niin eihän siitä turvemailla haittaakaan ole, mutta ei kai mitään hyötyä. Jyväskylässä on ollut ainakin tuhkantuotanto voimakasta, en tiedä, miten paljon siinä on turvetuhkaa, mutta hakettakin uutisoitiin menevän – ja paljon!

  A.Jalkanen

  Ei tule olemaan puutuhkasta pulaa kun puuenergiaa lisätään. Turvetuhkassa on vähemmän ravinteita, mutta sekin alentaa turvemaalla happamuutta ja parantaa näin ollen ravinnekiertoa.

  Puuki

  Biohiili liittyy maan kasvukyvyn parantamiseen. Puuhiili mm. sitoo ravinteita ja kosteutta maassa.  Polttelin risuja ym. puuta istutuskuopissa ennen kuin istutin niihin omena-, luumu ym. puita pellolle.   Havupuista osa hyötyy maan happamuuden vähenemisestä suurin osa ei.  Kaikki lehtipuut yleensä hyötyy .

  Turvemaat on niin happamia, että myös havupuiden kasvu elpyy hyvin ravinnekierron ravinteiden  määrän lisääntyessä tuhkalannoituksen avulla. Tai sitten kasvun paraneminen  liittyy ravinne-epätasapainon korjaantumiseen.  Joitain tärkeitä (en muista mitä, riippuu tuhkan alkuperästäkin) ravinteita turvetuhkassa on niin hintsusti, että tuhkaa pitäisi levittää megalomaisia määriä jotta ravinnelisäkin vaikuttaisi kunnolla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 113)